Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For mye spyttsekresjon

Spørsmål

Min samboer som er mann på 36 år har unormalt mye spytt / sikkel i munn. Om dette skyldes en overproduksjon av spytt eller dårlig evne til å svelge vet jeg ikke men det er mye spytt som kommer til syne når han snakker. Hvis han f eks gaper høyt ser jeg at det er store klaser med spytt / slim fra bakre del av ganen og ned på tunga. Og ofte sitter han med litt halvåpen munn og da ligger tunga ganske langt fremme og det ser ut som tunga ligger i en dam av spytt. Det kan også se ut som at han sliter med å få plass til tunga i munnen. Den er alltid veldig langt fremme. Kan det være at han har en unormalt stor tunge og at dette forårsaker mye spytt. Dette er en stor belastning på meg da jeg sliter mer og mer med å være intim med ham. Jeg synes det blir mer og mer ekkelt. Og det er svært vanskelig å skulle leve i et kjæresteforhold med en det byr meg imot å kysse. Jeg har hatt det slik i flere år allerede og jeg møter snart bristepunktet. Jeg har Googlet nettet i håp om å finne ut hva som feiler han og å finne en behandling mot dette men blir ganske motløs når jeg ikke finner noe. Han har kronisk høyt blodtrykk og tar en del medikamenter daglig. Adalat oros 60 mg, moxonidin, spirix 25 mg, og candesartan / hydrochlorothiazide 16mg/12,5mg. Kan det være en bivirkning til noen av disse pillene? Jeg har lest pakningsvedleggene her og tvert imot står det at de kan forårsake munntørrhet. Den eneste diagnosen jeg tenker at det kanskje kan være er GERD da han har flere av disse symptomene bl. annet følelse av trang passasje i halsen. Kvalme og brekninger om morgenen. Brekninger når han pusser tenner. Heshet, at stemmen ofte brister når han prater. Jeg trenger råd om hva dette kan være og om det lar seg behandle?

Mann 36
Svar

Hei:

Jeg beklager sent svar, noe som denne gang betyr at jeg har kontaktet ganske mange for å finne best mulig løsning. I vårt miljø har man støtt på det du beskriver, men situasjonen er sjelden. På klinikken min har vi hatt situasjonen, og jeg husker at vi jobbet uvanlig mye for å redde forholdet :-) da begge var pasienter. Jeg vil også si, basert på egen erfaring, at  det er vanskelig å bli tatt helt på alvor av mange behandlere. Du sier også ingenting om behandler/fastlege som står bak medikamentene, har tatt tak i den situasjon som du sier, eller om pasienten har bedt om det.

Sammen med spesialister i helsetjenesten har vi kommet frem til et skjema du må se på

1. Har pasienten et problem? Altså om samboeren plages mer enn normalt av dette?  Det er altså et subjektivt svar her.

Pasienten må jo være interessert i å få behandlet syndromet

1b. Medikamenter kan ha rare og sjeldne bivirkninger som aldri blir rapportert, eller nevnt fordi det er så sjeldent.  Snakk med fastlegen.

2. Bli henvist til Øre-Nese-hals spesialist. Vi tenker først og fremst på tonsiller, det peker "slim" på

Det finnes faktisk hjelpemidler i dag - Botox, for eksempel. Men får dere tak i en engasjert lege, kommer det sikkert muligheter.

3. Kommer dere ikke noen vei her, prøv spesialist Oral Kirurg


Personlig opplevde vi tilfellet/tilfellene vi hadde i vår praksis, som usedvanlig belastende for den andre part. Og vi klarte å redde ett bryllup dengang, husker jeg:-)

Så du har masse sympati fra meg. Og dette skal løses!  Hvis dere "butter", få tak i meg og gi en tilbakemelding


vennlig hilsen lommetannlegen