Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tannskade som 12-åring. Reparasjon etter 11 år

Spørsmål

Hei. Da jeg var 12 år knakk jeg en fortann, og de lagde en midlertidig tann. Nå er jeg 23 år. Slitt med å tørre å gå til tannlegen med den tanna da jeg har hatt mye vondt. Startet med å få infeksjon i den da den var ferdig og måtte kutte opp og fjerne nerven. Det var en veldig ubehagelig opplevelse. Men nå som åra har gått så ser ikke tanna så pen ut. Den er grå og sprukket, lite plass fra de to på siden så de begynner også å få defekter for det. Jeg sliter veldig med selvtillit, tørr aldri smile til noen lengre. Så jeg har nå på tross av min frykt mer lyst til å fikse den enn noen andre ting i verden. Problemet kommer da jeg ikke har noe penger til å få fikset den. Mamma sier jeg skal få dekt det siden jeg knakk den da jeg var 12 år. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal gå frem med det. Jeg har flyttet så jeg har egt ingen «fast» tannlege. Han jeg har gått til er en privat tannlege, men vet ikke om han kan hjelpe? Synes hele greia er veldig flaut, og vil egt få det ut av verden. Hva mener du? Hvordan skal jeg gjøre dette?

Kvinne 23
Svar

 

Hei:

Først og fremst skaden da du var 12 år. Hvorvidt du får dekket noe  fra HELFO avhenger av om dette er klassifisert som yrkesskade : Det har du i så fall papirer på.  Yrkesskade vil altså si at du knakk tannen på skolen (i skolesammenheng). I så fall skal dette være meldt av skolen.

Da vil du få økonomisk hjelp etter gitte takster, og vanligvis må du betale en egenandel.  I motsatt fall må du finansiere alt selv

Selve behandlingen kan gjøres hvor som helst, og du må starte hos en tannlege du vil gå til. 

Det er vanskelig for meg å skissere behandlingen, men vanligvis må du dekke tannen enten med et laminat ("skall" utenpå tannen), eller en krone. Roten må uansett være friskmeldt.

Be om forslag til alternative behandlinger - med skriftlig kostnadsoverslag

Med vennlig hilsen Lommetannlegen