Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tannkjøttslomme med betennelse et enkelt sted på en enkelt tann

Spørsmål

Fikk satt inn porselenskrone oppe venstre side nest bakerst, jan. 2016. Dette blir vel seksårsjekselen? Tanna ble rotfylt tilbake i 2008, og har vært en problemtann alltid (virkelig et mandagseksemplar). I slutten av mai i år kjente jeg at det kom råtten smak fra området ved tanna (krona), og når jeg trykte på tanna (krona) med en finger luktet det virkelig ikke bra.Tannlegetime ble bestilt. Tannlegen tok bilder, kikket på tanna og lette etter lommer rundt tanna. Ingen funn, annet enn muligens litt betent tannkjøtt. Jeg fikk ordre om å bruke Corsodyl, og små koster til å børste mellom tennene med. Selv har jeg hele tiden hatt følelsen av at problemet sitter under tanna, og at smaken kommer fra matrester ett eller annet sted. Vel, det ble ikke bedre av Corsodyl, og små koster mellom tennene, og i dag ny tannlegetime! Samme tannlege. Men NÅ sier hun plutselig at det dreier seg om periodontitt, og hun ser tydelig ei lomme! Bildet viser også en lomme på siden, delvis under tanna. Er selv dyrlege, og ber om å få se bildet tatt i juni. Det viser den samme lomma! Så nå er jeg forvirret. Hvis det er periodontitt nå, hva var det i juni, da hun ikke fant annet enn muligens betennelse i tannkjøttet? Tannkjøttet har ikke vært vondt, ikke blødd. Og hva ligger nede i denne lomma som befinner seg delvis på siden og delvis under tanna? Jeg mistenker at det ligger matrester her, men det nytter ikke pusse godt og bruke Corsodyl når det dreier seg om en slik lomme. Tannlegen ga meg ikke noen særlig gode svar, men rensket godt opp rundt krona og ned i lomma. Videre sier hun at selve krona er tett. Jeg er forvirret! Hun sa klart i juni at det ikke var noen lommer rundt denne krona, men røntgenbildet viste jo det! Har ingen andre steder i munnen med periodontitt, eller andre -titter for den sakens skyld. Har gått til samme tannlege i alle år, og er fornøyd egentlig- men nå lurer jeg veldig. Hva tenker du?

Svar

Hei!
Du sier at tannen er rotfylt. For meg er da første tanke at en av røttene har knekt (event. flere- men det er sjelden) Du sier også at du ikke har periodontitt ellers- noe jeg mener styrker frakturteorien. Litt feil å kalle det periodontitt- (det er en annen type betennelse) når årsaken er en annen- men lomme blir det jo, så resultatet er tilnærmet det samme- men oftest er lommen smal og helt lokalisert. Så er det ganske mennskelig at det er vanskelig å fortelle at man ikke har sett :-) : I dette tilfellet har det ikke noe å si for resultatet.
Be tannlegen ta et såkalt fistelografi :Man setter en røntgentett gummispiss ned i lommen (neida- det er ikke vondt). Da ser man oftest hvor den bunner, og det kan gi en god pekepinn. Det hender at tannen likevel kan reddes ved å fjerne den frakturerte roten.
Det er ikke alltid lett å oppdage disse frakturene. Mulig den har vært der lenge- men ikke oppdaget, og når kronen kommer på, endres belastningen og problemet manifesterer seg.
Mvh Lommetannlegen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-