Stramt tungebånd

Spørsmål

Hei, jeg sliter med å uttale bokstaven "R" skikkelig. Og dette kommer pga for stramt tungebånd. Når jeg gikk på barneskolen fikk jeg klippet et hakk i tungebåndet, men det blei litt for stort, og jeg måtte sy et par sting.
Tungebåndet er så stramt at jeg får tungenspissen maks en halv centimeter utenfor tennene i underkjeven.

Er det noe jeg kan gjøre med dette? Eventuelt hva?

Mann, 23 år

Svar

Hei!

Det å bli født med stramt tungebånd (plica sublinguaris) er ganske vanlig og som oftest fører det ikke til så store problemer at det trenger behandling. Hos noen kan imidlertid plagene bli så store at man prøver å forlenge båndet ved å klippe det opp slik det ble gjort hos deg. Nå vet ikke jeg nøyaktig hva som gjorde at de måtte omgjøre prosessen hos deg men hvis det kun var at kuttet ble litt for stort så bør det ikke være noe i veien for at man nå kan prøve å gjenta dette.
Så vidt jeg vet er dette den eneste behandlingen som er aktuell for slike tilstander.

Slike inngrep utføres ved de fleste øre-nese-hals avdelingene ved norske sykehus, for å komme til her trenger du en henvisning fra fastlegen din. Nå blir nok dette vurdert som et så kalt ikke-prioritert inngrep så det kan nok bli snakk om litt ventetid. I tillegg er det private klinikker som kan utføre dette, men da må du nok betale selv.

Jeg ville bestilt en time hos fastlegen din for å drøfte dette med ham eller henne slik at du eventuelt kan bli henvist til en øre-nese-hals spesialist.

Håper dette var til hjelp!