Sterke smerter i ansiktet

Spørsmål

Jeg får sterke smerter i ansiktet fra tid til annen. Trodde først det måtte være tannverk, og gikk til tannlegen. Var hos tannlegen tilsammen 3 ganger. Ingen av gangene fant de noe som kunne utløse disse smertene. Gikk deretter til legen, som heller ikke fant ut noe. Både tannlege og lege vurderte muligheten for at det kunne være nervesmerter, og jeg fikk time hos en neverolog. Hun hadde heller ingen sterke formeninger om hva dette kunne være, men satte meg opp på MR-Scanning. Denne påviste ikke noe unormalt.
Når smertene setter inn for fullt, virker heller ikke tabeletter (har fått Ibumetin 600 mg og Paracet). Lurte derfor på om det kunne være betennelse i f.eks. spyttkjertel eller lignende. Men blodprøver hos lege var fine. Det virker som smertene blir utløst av trekk eller kulde, og de sitter i venstre side av ansiktet. Begynner i området rundt kjevelegg / visdomstenner, men sprer seg etter hvert til området for bihulene, tinningen, øret, nedover i halsen og resten av tennene på den siden, leppene blir numene og huden på utsiden sår. Jeg er ikke hoven på utsiden, men det føles som om tannkjøttet blir trukket vekk fra tannhalsene og legger seg i "humper" nedenfor og bakenfor tennene. Holder smertene på over flere dager, får jeg også feber.
Jeg blir nesten desperat når det står på, smertene er så intense, og ofte hjelper ikke tabeletter i det hele tatt. Heldigvis er det pr. dato ikke ofte smertene kommer.
Men det ville ha vært vidunderlig å finne ut av hva det var slik at jeg slapp flere smerte-tørner.

Sykdommer: STERKE udefinerte ansikts-smerter
Medisiner: Ibumetin og Paracet

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Umiddelbart assosierer jeg beskrivelsen din av smerter med et syndrom kalt trigeminus-nevralgi.

Denne smerten følger utbredelsen til en nerve i ansiktet kalt trigeminus, derav navnet. Smertene kan være svært intense, nærmest som elektrosjokk i lepper, øyer, nese, hode, pane, over- og underkjeve. Som regel kommer smerten kun på en side, men kan en sjelden gang opptre på begge sider.

Som regel oppstår slik smerte etter fylte 50 år, men det er rapportert tilfeller også hos unge og barn.

Tannpuss, en lett bris på kinnet, legging av sminke, kun lette berøringer kan utløse et anfall som er svært vondt og plagsomt.

Det går an å behandle disse smertene med medikamenter, og noen ganger med kirurgi på nerven.

Årsaken til disse smertene er for det meste uklart, men sannsynligvis så foreligger det en irritasjon av nerven på ett eller annet vis, og noen ganger kan kirurgi lette trykket på en nerve i klem.