Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i kjeven

Spørsmål

Hei,
Mitt problem er at jeg kjenner smerter i et område rundt kjeveleddet og høyre øre når jeg tygger eller gaper opp. Når jeg ikke gjør noe spesielt eller bare snakker, har jeg ingen problem, utenom at det bare føles litt anspent. Området som omtales er ikke hovent og det er ingen synlige beviser på at noe skulle være galt. Resten av kroppen har det bra og jeg er ikke forkjølet. Det hele har vart i en ukes tid uten forverringer eller antydning av noen forbedring. Jeg lurer derfor på om det kan være en visdomstann som dukker opp, eller en mild form for ørebetennelse? Jeg har forsåvidt ingen problem med hørselen.

Grunnen til at jeg tar kontakt med dere er at jeg studerer i USA og vil nødig sette i gang forsikrings systemet før jeg vet at det er noe galt eller at jeg blir dårlig. Jeg drar tibake til norge i begynnelsen av juli og kunne heller tenke meg å ta en nærmere undersøkelse da.

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Smerter i kjeveleddene er faktisk ganske vanlig, man regner at vel 1/3 av befolkningen til en hver tid har plager som kan relateres til kjeveleddet. En av hovedårsakene til at så mange plager kan oppstå i dette området er at svært mange strukturer ligger her. Spesielt er det mange muskler i ansiktet og flere av disse virker direkte på kjeveleddet. Den vanligste årsaken til kjeveleddssmerter er da også anstrengelse av disse musklene og da spesielt ved skjæring av tennene. Mange biter og/eller skjærer tenner i søvne (dette kalles bruksisme) og dette er den vanligste grunnen til slike smerter.

Det at du kun kjenner smertene når du gaper eller tygger tyder på at smertene er relatert til musklene dine, ved disse aktivitetene vil musklene bli henholdsvis strekt og sammentrukket.

Andre årsaker til slike smerter er infeksjoner og betennelsesreaksjoner i eller rundt leddet. Dette kan for eksempel være en begynnende betennelse i området rundt visdomstannen på den siden. Man kan også få giktforandringer i leddet (som i alle kroppens ledd) men dette er nok lite sannsynlig sett på bakgrunn av alderen din.
En annen faktor som kan spille inn er skjevheter i kjevens oppbygning samt tannstillingen, selv små skjevheter kan gi et ujevnt bitt. Dette kan i lengden føre til at det ene eller begge kjeveleddene bli skjevt belastet og man kan få en lokal betennelsestilstand som igjen gir smerte og ubehag.

Du spør også om det kan være en ørebetennelse og det kan det nok, men det er ikke et typisk tegn på det.

Hva som er årsaken i ditt tilfelle kan man ikke si sikkert uten å ha undersøkt deg, dette kan gjøres både hos fastlegen din eller hos tannlege. Det finnes spesielle tester som måler stillingen i kjeven og i tennene, man kan også ta forskjellige røntgen undersøkelser.

Jeg tror nok det er ganske trygt for deg å vente til du kommer hjem i juli så lenge tilstanden ikke forverrer seg betydelig. Det er uhyre sjelden at smerter i kjeven hos en så ung person er tegn på noe alvorlig.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din når du kommer hjem til Norge for å få undersøkt dette. Hvis det viser seg at du for eksempel skjærer tenner om natten så kan det behandles med avspenningsøvelser, fysioterapi, og/eller biteskinne. Ved store skjevheter i kjeven/tennene kan operasjon komme på tale, men det høres vel ikke ut som om det er aktuelt for deg.

Håper dette svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-