Sår på tunga

Spørsmål

For to uker siden fikk jeg et sår på tunga. Kort tid etter kom det masse røde prikker, og noen hvite/røde blemmer rundt på tunga. Disse svir en del, og er skikkelig irriterende. Såret har ikke gått bort/grodd enda. Har vært hos legen, og han sa at det var et "virussår" som nok skyldtes en endring i bakteriefloraen i munnen (eller noe slikt). Jeg fikk beskjed om å skylle med Vademecum, så ville det gå bort innen 4 uker. Det som gjorde meg bekymret var at han sa at når jeg først hadde fått slike blemmer i munnen, ville jeg være plaget med det en stund. At det ville kunne kommme tilbake. Det som bekymrer meg er hvor lenge jeg kan regne med å få nye blemmer. Og er dette noe som smitter? Bør jeg i så fall unngår å kysse/ha munnsex med kjæresten min? Kan det være Herpes jeg har fått? Har ikke hatt sex med andre enn min nåværende kjæreste, og hun sier hun aldri har hatt noen sår, slik som man får av Herpes. Legen min hadde ikke tid til å svare på dette, så det håper jeg du kan gjøre... Mann, 25 år

Svar

Hei!

Det høres mest ut som om du har det vi kaller for after. Dette er små og ofte smertefulle blemmer eller så i munnhulen, de kan oppstå både i ganen, på tungen, og på innsiden av kinnene.
After er svært vanlig, nærmere 20 % av befolkningen er plaget med dette, noen får det kun en gang mens andre får det igjen flere ganger.

Vi vet ikke hva som fører til disse sårene/blemmene men det er mye som tyder på at det ofte har sammenheng med virus av forskjellige typer. Man har også funnet sammenheng mellom enkelte kroniske betennelsestilstander i tarmsystemet (Crohn's sykdom, ulcerøs colitt, og cøliaki), i slike tilfeller har man som oftest også symptomer som diaré og magesmerter.

After gror som regel av seg selv i løpet av 7 til 10 dager, uten behandling, og uten at det blir arr. Noen ganger kan de bli værende i lengre tid.
Hvis du har after, bør du unngå å bruke tannkrem som inneholder skarpe rensemidler. I stedet anbefales Zendium®, Denivit® eller Si-Ko® tannpasta.
Behandling med glukokortikoid (Kenacort T®) munnsalve kan være nyttig. Et tynt lag munnsalve smøres på munnsårene 3 ganger daglig.
Hvis du har mange, store og plagsomme after, kan behandling med glukokortikoid tabletter være aktuelt, for eksempel prednisolon

Du spør også om hvor lenge du kan regne med å få nye blemmer. Det kan jeg nok ikke svare på, hvis det er after du har så kan dette være det eneste angrepet du får eller det kan komme igjen med ujevne mellomrom. Dette er veldig individuelt fra person til person. Hvis du følger behandlingsrådene over så minsker du i hvert fall sjansene for at det kommer igjen.

Når det gjelder spørsmålet ditt om dette kan være herpes så tviler jeg sterkt på det. Herpes forårsakes av to virus HSV-I og HSV-II, det er det første som forårsaker sår rundt og i munnen. Dette kan smitte ved kyssing, ved å drikke av samme glass, osv, så det trenger altså ikke å være seksuelt overført. HSV-II forårsaker den herpesen vi kjenner som en kjønnssykdom på penis og rundt vagina. Herpes infeksjoner smitter kun i de periodene når man har åpne sår, så selv om man har herpes er man ikke smittefarlig så lenge man ikke har sår.
Men de symptomene du beskriver passer altså ikke til å være herpes.

Når det gjelder sprøsmålet om du bør unngå å kysse/ha munnsex med partneren din så kommer det litt ann på om det er after du har. After smitter så vidt man vet ikke så er det dette du har, noe jeg tror, så trenger dere nok ikke være redd for smitte. Skulle det være herpes så er dette ganske smittsomt, men jeg går ut i fra at fastlegen din ville sagt i fra hvis han trodde det var herpes. Hvis du vil være helt sikker så kan man ta en prøve fra selve såret og se etter herpesviruset.

Tilslutt vil jeg oppfordre deg til igjen å oppsøke legen din hvis ikke såret gror i løpet av de neste 2-3 ukene. Et sår som ikke gror skal alltid vurderes av lege.

Håper dette har vært til hjelp!