naturmedisiner mot sopp i munn

Spørsmål

Jeg har vært plaget av sopp i munnen i ca ett år. Har oppsøkt lege og fått sugetablett-kur uten effekt. Dette er antagelig som følge av røyking og bruk av antibiotika for urinveisinfeksjon. Jeg ønsker å vite om det finnes alternative helsekost/plantemedisin-preparater som kan hjelpe meg.

Det største problemet med dette er at jeg får veldig dårlig ånde.

Mvh,

Relevante sykdommer/medisiner: sopp i munnhulen
antibiotika

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Først har jeg noen spørsmål til deg: Har du fått påvist sopp i munnhulen?
Sopp i munnhulen kan skyldes underliggende årsaker som tørr munn, bruker du medisiner som antidepressiva? andre medisiner? Kontroller i bruksanvisningen om de har tørr munn som bivirkning. Steroider til bruk i ASTMA eller som tabletter (prednisolon) disponerer også for sopp i munnen. Bruk av antibiotika disponerer også, men først og fremst langvarig bruk uten pause. Bruker du antibiotika som forebyggende behandling mot urinveisinfeksjon? Har du sukkersyke, hatt mye infeksjoner generellt siste året?
Som du forstår er det i første omgang viktig å finne ut om det er noen underliggende årsak til soppinfeksjonen. Det andre blir om fastlegen din har påvist sopp. Er det blitt tatt prøve? Er det rødlige slimhinner med evt hvitlig belegg? At du ikke har hatt effekt av soppmiddel taler for at det ikke er sopp du har i munnen. Når det gjelder dårlig ånde finnes flere årsaker:
Den aller vanligste grunnen til dårlig ånde kommer fra bakterier i munn og svelgområdet. Det er alltid bakterier i munnen. Selv den reneste munn huser millioner av bakterier, og under de riktige omstendighetene kan de vokse og trives i munnhulen. Matrester som råtner lukter vondt.
Spyttet vårt inneholder mange viktige bestanddeler for å bryte ned maten, men det inneholder også bakteriehemmende stoffer som er viktige for at bakteriene i munnen ikke skal få overhånd.
Alt som gjør munnen tørr kan derfor bidra til dårlig ånde: Tett nese og forkjølelse gjør at du puster mer med åpen munn og tørrer ut slimhinnene. Nervøsitet fører ofte til at vi blir tørre i munnen noen kan derfor merke at de får mer problemer med dårlig ånde når de er nervøse eller stresset.
Dårlig tannhygiene kan føre til dårlig ånde av mange årsaker: Det gir deg lettere hull i tennene og betennelse i tannkjøttet.
Halsbetennelse, betente mandler, halskatarr kan alle gi dårlig ånde. I disse tilfellene vil problemet gå over når du er kvitt sykdommen.
Mye av lymfevevet i de øvre luftveiene er litt ujevnt og buklet. Hos noen av oss er mandlene ekstra velutviklet, og det kan danne seg større ”søkk” som kalles krypter. I slike lommer og krypter i mandlene kan det samle seg matrester. Sammen med bakterier kan dette bli liggende og lukte og smake vondt.
Hvis du puster mye gjennom munnen i stedet for gjennom nesen, tørker dette ut slimhinnene i munn og svelg og kan dermed gi dårlig ånde.
Dersom du har betennelse i bihulene kan dette gi dårlig ånde.
Lungesykdommer som kronisk bronkitt, lungebetennelse eller kronisk obstruktiv lungesykdom, kan føre til dårlig ånde.
Halsbrann, sure oppstøt og reflukssykdom kan gi dårlig ånde.
Visse typer mat kan lettere gi dårlig ånde, blant annet hvitløk, rå løk, kål, egg, fettrik mat, melkemat, alkohol og kaffe.
Dersom man slanker seg og er sulten, kan man få en spesiell ånde, minner om aceton (neglelakkfjerner).
Som du forstår er det mange årsaker til dårlig ånde,og bakterier er viktig årsak. Sopp i mindre grad.
Først noen gode råd mot dårlig ånde:
- God tannhygiene er et ”must”. Det er viktig å bruke tanntråd.
- Hold spyttsekresjonen i gang: tygg sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfrie pastiller.
- Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.
- Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.
- Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.
- Skyllevann evt Klorhexidin til å gurgle halsen med morgen og kveld får kjøpt uten resept på apoteket.
- Fjern eventuelle propper i mandel-kryptene.

Av naturmedisiner finnes flere forslag til sopp i munn:
-Et gammelt kjerringråd er å drikke blå Farris
-Aloe Vera som drikk har antiinfeksiøse egenskaper og kan prøves.
-Blåbær,valnøttblader inneholder garvestoffer som har antiinfeksiøs egenskaper mot sopp.
-Solhatt er et godt forslag. Har effekt både mot bakterier og sopp
-Dersom du er tørr i munnen: spytterstatning som vann, melk linfrøekstrakt eller stoffer som inneholder karboxymetylcellulose

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn