Munnsår

Spørsmål

Min kone er mye plaget med munnsår.
Hva er grunnen til at dette skjer?
Sårene kan bli bra store og plagsomme!

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det finnes flere typer munnsår, med forskjellig årsak og forskjellige behandlingsmåter.

Ut fra de opplysningene du har gitt kan jeg ikke si hvilken type din kone har.

De vanligste er imidlertid:
After: Dette er sår som gjerne kommer inne i munnslimhinnen eller på tunga. De ser ut som hvite prikker med en kraftig rød, irritert kant rundt. Disse er svært smertefulle, men man vet ikke hva årsaken er til at de oppstår. Noen er mere plaget enn andre, og kortisonsalve på resept fra legen kan gi noe lindring, men kurerer ikke.

Herpes-sår; Disse skyldes en infeksjon med herpesvirus og kommer gjerne igjen mange ganger i løpet av et år. Først får man prikking og "rar følelse" i et område av huden, så dukker det opp små blemmer som etterhvert blir til sår. Sykdommen er ufarlig men kan være svært plagsom.
Det finnes salver som kan korte ned det aktuelle anfallet, men man blir ikke helbredet.

Sprekk i munnvikene: Dette er egentlig ikke et sår, men mer et resultat av tørr hud og tørre lepper. Det kan oppstå sprekker i leppekanten, særlig i munnvikene, disse kan være svært sene til å gro. Noen ganger skyldes slike sprekker vitaminmangel.

Bakterieinfeksjoner; Et sår (feks et herpessår) eller en sprekk i huden kan være inngangsport for bakterier som lager små, lokale infeksjoner. Brennkopper er et eksempel på slik infeksjon. Slike infeksjoner kan behandles med antibiotika, salve eller tabletter.

Kreft: Hvis det dreier seg om ett sår som ikke gror og som blir større, kan det i noen tilfeller dreie seg om visse typer hudkreft. SÅr som ikke vil gro bør alltid undersøkes av lege.

Det er vanskelig å diagnostisere sårtypen til din kone over internett, men kanskje dette svaret hjalp litt? Uansett kan du vise såret til fastlegen ved en passende anledning.