Munnhulesopp

Spørsmål

Jeg har vært plaget av sopp i munnen i ett år (tok prøver hos lege), og har oppsøkt både lege og tannlege for dette. I begge tilfeller har jeg fått utskrevet en sugetablett kur som har vart i ca to uker, men som ikke har hjulpet.

Nå er det tungen som er mest plaget. I tillegg har jeg i samme tidsperiode vært plaget av svært dårlig ånde, og mener dette har en sammenheng.

Jeg ønsker noen generelle råd i fohold til kosthold og sopp. Jeg tar ikke noen medisiner, røyker ikke, jeg har måttet slutte å drikke kaffe og te, da dette gjør det værre. Jeg har også sluttet med melkeprodukter etter råd fra min tannlege. Jeg spiser svært sjelden sukkerholdig mat, og drikker ikke brus.

Relevante sykdommer/medisiner: soppinfeksjon i skjeden

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du spør om kostråd ved soppinfeksjon. Her er det en del ”kjerringråd” ute og går, men lite av dette er vitenskapelig påvist. Det man imidlertid vet er at mangel på jern, folinsyre og vitaminer – samt overskudd av karbohydrater – fremmer utvikling av sopp. Matvarer med rikt jerninnhold inkluderer blant annet innmat og blodmat, kjøtt, grovt brød, grove kornprodukter og grønnsaker, mens gode kilder til folinsyre er lever, kjøtt, bladgrønnsaker, belgfrukter og helkorn. Generelt vil sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød motvirke dannelsen av mikrobe-plakk i munnhulen, og gir også mindre tendens til dårlig ånde. Det er veldig flott at du ikke røyker, da dette er en av de hyppigste årsakene til munnhulesopp. Det at du spiser lite sukker i kosten og ikke drikker brus, er også viktige tiltak for å hindre soppinfeksjon.

Du forteller at du har tatt to kurer med sugetabletter mot sopp som hver har vart i 2 uker uten å ha hatt effekt av det. Det kan da være lurt i første omgang å prøve en lengre kur med disse sugetablettene (1 tbl (10 mg) x 4 i 4-6 uker) i samarbeid med legen din. Hvis dette ikke hjelper kan man også bruke sopptabletter (Diflucan).

Ved soppinfeksjon i munnen er det også veldig vanlig at man får dårlig ånde – slik du forteller om. Jeg har lagt ved noen råd for å hindre dårlig ånde i linken øverst på denne siden.

Det er for øvrig viktig med god munn- og tannhygiene både for å hindre soppinfeksjon og for å forebygge dårlig ånde. Grundig renhold med tannbørste 2-3 ganger daglig eller etter behov, samt tanntråd hver kveld, er å anbefale. Det er også viktig å rengjøre tungen (kan gjøres med tannbørste eller ved hjelp av en spesiell tungebørst som fås kjøpt på apotek). En klorheksidinløsning som virker desinfiserende (f.eks. Corsodyl munnskyllevæske, reseptfri) kan også være til hjelp. Denne løsningen virker antimikrobielt og vil ”lagres” på tenner og slimhinner slik at effekten opprettholdes i flere timer.

Munntørrhet kan bidra til – eller vedlikeholde – soppinfeksjon, og det er derfor viktig å unngå dette. Hvis du er plaget med munntørrhet kan det være lurt å prøve sukkerfri tyggegummi eller sugedrops, eventuelt spesielle spytterstatningsmidler som man får kjøpt på apoteket.

Dette var noen generelle råd om kost, forebygging og behandling av soppinfeksjon. Det er imidlertid viktig å finne ut om det er en bakenforliggende årsak til at du får slike langvarige plager med munnhulesopp. Kanskje du allerede har gjort dette i samarbeid med legen din? Hvis ikke synes jeg du skal ta dette opp med han/hun. Du kan lese mer om blant annet årsaker til- og sykdomstegn ved munnhulesopp i linken om trøske øverst på denne siden.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-