Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mistet smaken

Spørsmål

Hei.

Jeg har mista smakssansen min. Den forsvant rett før jul, rundt 22. desember. Dette betyr at den har vært fullstendig borte i 1,5 måned, og litt smånervøs som jeg er, ER JEG LITT BEKYMRA FOR HVA DETTE KAN VÆRE??

Tanker som kjemiske prosesser i hjernen som ikke fungerer - eller enda verre, hjernesvulst eller noe, hadde vært fryktelig, så nå ønsker jeg egentlig en forklaring på hva dette kan komme av, og hva jeg kan gjøre for å få smakssansen min tilbake??

Øvrige opplysninger:

Jente 22 år
Har tatt en graviditetstest som var positiv, tre som var negative.
Påvist negativ graviditet.

- Ellers smaker jeg absolutt ingenting
- Har hatt en forkjølelse i jula
- Smakssansen kom litt tilbake, ca. 1 dag i midten av perioden, men bortsett fra denne ene dagen er det ingen spor av smakssans

- Har kjent korte hodesmerter i hode, ikke langvarige, men allikevel ikke vanlig hodeverk...(hjelp) Dette har jeg hatt over tid; noen måneder.. (men ikke vært plaget spesielt mye; det kan jo også ha sammenheng med at jeg jobber sittende og har litt nakkeplager...)
- Snakker masse masse i mobiltelefonen

Vær vennlig å gi meg svar så snart som mulig, da jeg er engstelig
(henvendte meg kort til en doktor på legevakten for å få en forklaring på hva dette kunne være; var der inne i 2 minutter og fikk ingen konklusjon på verken hva det kunne være eller hva som har forårsaket varigheten).

Har googlet "mistet smakssansen" og sett at det kan være et tidlig symptom på malaria... Var i Mexico i slutten av mai-juni; ca. en måneds tid.

Håper på svar og update soon as poss.. :)
MVH
J22
Relevante sykdommer/medisiner: astma(ved kontakt med dyr)
ceracette, ppiller

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Smakssansen kan forstyrres gjennom inflammasjoner eller infeksjoner i de øvre luftveier. Spesielt dersom også nesens slimhinne er fortykket vil ofte luktereseptorene få en redusert funksjon, og dermed vil også smakskvaliteten forsvinne. Det første du bør gjøre er derfor å få sjekket om nesen din er bra, og dette bør gjøres ved at man titter opp i nesens hulrom med et lite lysrør. Det vanligste er tross alt vanligst, og en resttilstand etter en (ofte ganske mild) luftveissykdom er det mest sannsynlige i ditt tilfelle. Dersom du har noen berettiget mistanke om malaria bør du få tatt en blodprøve og få denne mistanken avkreftet. Jeg ser ikke noen sammenheng mellom dine symptomer og en evt. graviditet, slik du kanskje antyder. Du bør også være obs på at visse medikamenter kan gi bivirkninger som gir smakstap, oftest blodtrykksmedisin. I tillegg vil redusert spyttproduksjon og tørrhet i munnen bidra til samme fornemmelse, men ut fra det du skriver kan jeg ikke se at dette gjelder deg. Jeg tror ikke du kommer utenom et nytt besøk hos legen, dersom du er engstelig for dette. De kan hjelpe deg med en henvisning til ØNH-lege, eller du kan oppsøke en ØNH-lege som praktiserer helprivat. Da trenger du ingen henvisning, men må betale noe mer. Jo raskere du får gjort dette, jo bedre vil du ha det i etterkant. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-