Kul på halsen

Spørsmål

Jeg har plutselig fått en kul under haken ca 3cm over adamseplet. Kulen er på ca 2 x 2cm og sitter under skinnet. Jeg er i fin form og har ikke merket noen ubekvemmeligheter med at den er der, bortsett fra at det er skummelt at den plutselig dukket opp. Har aldri hatt noe slikt tidligere. Etter å ha slått opp i en illustrert bok har jeg funnet ut at det sansynligvis er spyttkjertelen under tungen som har vokst, men jeg er ikke helt sikker fordi kulen sitter litt til høyre for midt på halsen. Hva er deres råd?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

En nytilkommet kul på halsen hos en voksen person bør alltid undersøkes nærmere. Det finnes mange årsaker til dette, og de fleste av disse er godartede, men det er også en risiko for at det kan være mer alvorlig sykdom. En kul i det området du beskriver kan godt være en forstørret spyttkjertel, eventuelt er det en lymfeknute, kanskje på grunn av en infeksjon i området. Andre muligheter er såkalte halscyster og forandring som kommer fra skjoldbruskkjertelen.

Du skal la legen din undersøke kulen og han vil henvise deg til en ultralydundersøkelse. Eventuelt blir det tatt en prøve av kulen hvis ikke diagnosen er klar på annen måte.