Kraftige smerter i øre, kjeve, hals-region som ikke gir seg

Spørsmål

Hei,

Jeg trenger hjelp til følgende: Gikk på pencilin pga streptokokker i halsen så etter 2 dager meldte det seg smerte rundt høyre underkjeve i bakerste jeksel. Det var ømt å tygge og det var en følelse av noe trykket på/korn fra brød som satt fast mellom tennene. Gradvis ble det verre for hver dag og smerten begynte å stråle opp til øregangen samt ned i underkjeven og bort til fortennene. Itilegg ble 1/2 underkjeven nummen og rar. Føles som alt stråler fra bakerste jeksel i høyre underkjeve, men det føles også at det stråler fra øre. Hadde itilegg trykk over nesebenet og kinn. (Trodde først dette var pga. solbriller). Om kvelden og natten gjorde det særs vondt og jeg tok smertestillende.
Tannlegen fant ingen tegn til hull eller betennelse etter vanlig røntgen av tannen. Fastlegen fant ingen tegn til ørebetennele/bihulebetennelse og blodprøven fra legesenteret var ok. (gikk på pencilin da prøven ble tatt). Jeg ga tannlegen klarsignal til å rotfylle jekselen da alt tydet på smerten stammet fra tannen. Tannen var i en liten grad bevegelig. Etter 1.akutt rotfylling hvor det legges i noen stick for å bedøve nervene ble det litt bedre men gradvis vondt igjen. 3 dager etter skulle jeg til tannlegen igjen for å rense ut alle nervene i tannen. Kjeven føles veldig tung og det tok lang tid med mange bedøvelser, tilslutt ble tannen lokalt bedøvet direkte. Sticks ble lagt inn i tannen etter 2. omgang i rotfylleprosessen for å desinfisere bakterier. Det gjorde fortsatt vondt når bedøvelsen ga seg, men gradvis litt bedre 2. og 3.dag Episode der jeg bet sammen uheldivis på høyre side med litt mat imellom overkjeve og underkjeve ga en smertelig erfaring: det gjorde ilende vondt i rotfylt jeksel/kjeve og jeg gikk rett i kjeller/'n!.
Natt til 4.dag gjør det veldig vondt igjen, det stråler i høyre underkjeve ved tann som er i rotfyllingsprosessen samt det gjør vondt i underkjevens forpart. Strålende, bankende smerte med nummenhet. Øre føles som det skal eksplodere og det er en følelse av at kjeven vokser inn i øregangen. Nesen føles litt tett på høyre side. Nå føles det som at alle tennene i høyre underkjeve er i en liten grad mer bevegelig enn før. Føler også at det er rusk /tørt i øyet. Er sliten og redd siden jeg ikke blir kvitt plagene.

Jeg bruker snusposjons poser og har opplevd de siste årene hodesmerter /migrene og en kort periode med leddsmerter i en finger, begynte med akupunktur og fikk energi og ble bedre i fingerleddet. Jeg har også hatt en periode jeg var mye hes på jobben(siste 2 mnd), men det har gitt seg. Vanligvis er jeg i høygir på jobben og er veldig effektiv. Tungen er nå helt belagt av belegg og under tunge ser jeg små hvite blemmer og røde irriterte områder. Dette sees også oppe i ganen og ved svelg.
Almenn tilstanden føles ikke bra akkuratt nå og jeg er mye trett, sliten. Skulle veldig gjerne vært på jobb for jeg har mye å utrette der og trives godt. Sitter mye foran pc. Nå har jeg ikke helt overskudd.

Mvh
Relevante sykdommer/medisiner: Weifapenin 650mg pga streptokokkbakterier i halsen ble påvist 3 dager før smertene kom i underkjeve. Pollenallergi men tar ikke noe medisiner.

Kvinne, 37 år

Svar

Hei:

Det første jeg tenkte på var en allergisk reaksjon: Du kan reagere på penicillinen eller ett av materialene som er brukt i forb. med rotfyllingen: Her er som oftest det som legges på toppen, en hvit midlertidig fylling, en vanlig årsak.

Etter litt grundigere gjennomgang vil jeg likevel anta at tannen din rett og slett har knukket i 2 biter: Du kan sjelden se det med det blotte øye, og slike frakturer er enten midt i tannen eller knekker ut nesten i benkanten: Dette synes jeg passer bra til beskrivelsen om intense smerter ved tygging.
Bakerste jeksel antar jeg er en 7-er (12-års jeksel) i ditt tilfelle. Mulighetene er å konsultere en spesialist eller få tannlegen din til å se på tannen ut fra at den har knukket. Har tannen knukket, er trekking den beste løsningen.

Du kan selvfølgelig ha en kombinasjon av begge muligheter, men da synes jeg du har vært særs uheldig. Likevel vil jeg råde deg til straks å skifte penicillin og til å skifte den midlertidige fyllingen.
At dette kommer straks etter penicillinbehandling kan være en tilfeldighet.

mvh Lommetannlegen