Knepping i kjeveleddet

Spørsmål

For tre uker siden fikk jeg en følelse av at kjeven gikk ut av ledd da jeg skulle bite i en brødskive. Kjeven begynte å smelle veldig på den ene siden. Etter dette har det fortsatt å smelle/kneppe på denne siden i kjeveleddet når jeg gaper til et visst punkt idet jeg lukker munnen. Det kjennes ut som om det er noe som glir over benet bak i kjeveleddet. Når jeg tygger noe kommer det av og til en plutselig knaselyd fra denne siden av kjeven. Jeg har ingen smerter. Jeg hadde tannregulering i mange år som ung, er nå 50 år gammel. Er dette noe jeg skal bekymre meg for? Hilsen kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei:

Kjeveldeddet består som alle andre ledd av to benplater som beveger seg i forhold til hverandre. Mellom benplatene ligger det en bruskskive; jamfør menisken i kneet.

I kjeveedet er det et lite utspring som bruskskiven kan bevege seg mot. Ved større bevegelse kan bevegelsen medføre en kneppelyd: Det er ufarlig og er som oftest mest ubehagelig for andre dersom det ikke er vondt. Det høres ut for meg som om det er leddbåndene som vanligvis holder leddet på plass, kan ha blitt slappe. Det finnes øvelser som kan hjelpe deg. 

Knepping i kjeven er svært vanlig, så ikke bekymre deg: Men ikke fremprovosér knepping, det kan gjøre leddbånede slappere. I svært sjeldne fall må tilstanden opereres. 

Snakk med tannlegen, men vær klar over at du kan komme ut for enkelte som mener ditt problem er bittbasert av f.eks. tidligere tannregulering eller tap av tenner, og derfor foreslå omfattende behandling med eksempelvis tannkroner / bittsliping. Ta dette som en velment advarsel, slik at du - om nødvendig - søker hjelp på en av spesialklinikkene ved de odontologiske læresteder eller hos en spesialist som er Oral kirurg.

med hilsen Lommetannlegen

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-