Innsetting av implantat samtidig med trekking?

Spørsmål

Jeg har trukket to tenner, den ene har jeg hatt rot amputasjon på tidligere, i den andre var det fortsatt betennelse. jeg hadde forstått det slik at tennene skulle trekkes, så skulle det gå 3-6 måneder før jeg fikk implantatskruer, imidlertid satte kirurgen inn implantatene samtidig med at tenne ble trukket. Mange tannleger involvert, derav uklarheter. Mitt spørsmål er, hva hvis det har kommet betennelse inn i beinet sammen med implantatskruen, kan en se det på røntgenbilde? Hvis ja, vil det synes ganske snart eller tar det lang tid? Kan en ta ut skruene bli kvitt betennelsen og prøve på nytt, eller hva?
Tannlegens beskrivelse av saken: "2 trinnskirurgi implantat i regio 25 og 24, Soffort. Pas samtykker til op. Bukkal og palatinal infilrasjonsanesti. Crista randsnitt med distal og mesial hjelpesnitt. Løsnet mp lapp, Mobiliserer og fjerner tann 24 og 25, ukomplisert ex. lokaliserer osteotomi site. benkvalitet 1 og A, gingva tykk. følger Straumann protokoll for implantat 4,1x12mm regio 24 og 25. Ben i alle kavitetvegger. god primær stabilitet. Ingen gjenger eksponert. 7 stk suturer. Vicryl 3.0. Post op.info." vet ikke helt hva jeg skal ha samtykket til og skulle gjerne fått forklart hva det egentlig betyr. På forhånd takk for hjelpen.

Svar

Hei!
Nå er ikke jeg spesialist i oral kirurgi (de setter oftest inn implantater) men det vanligste er å sette inn implantatene etter grotid på ca 3-6 mnd.
Det er noen som setter inn samtidig som man trekker, men da bør området være fritt for infeksjon.
Vi definerer infeksjon som at det finnes bakterier i området. Men betennelse anser man som en reaksjon på noe uten at det er bakterier tilstede. Men ikke lett å vite helt sikkert uten bakterieprøve.
Hvis det er en utdannet kirurg som har satt inn skruene, antar jeg det er gjort etter retningslinjene. Det ser også slik ut på beskrivelsen- samt at det virker som om beinet ble vurdert som bra.
Så til til spørsmålene:
Betennelse sees etter hvert på røntgen, men det går oftest noe tid før det synes: Bein som brytes ned – eller at implantatet ikke fester seg.
Tidshorisonten er jeg usikker på, men i løpet av noen måneder bør man kunne anta at innsettingen er vellykket.
Dersom området er infisert kan skruene kan tas ut ganske enkelt; som oftest er de så løse at de nesten faller ut av seg selv. (Implantat i friskt ben er komplisert å få ut:-)
Ja, det kan settes inn nye implantater- men da må man i alle fall være sikker på at det ikke er infeksjon i området, og at det er grodd nytt og godt bein.

Samtykket gjelder slik jeg leser det- at du kun har vært enig i at tennene skal tas bort og erstattes med implantater. Hvordan det gjøres er tannlegens ansvar.
Post op. info betyr at du har fått informasjon etter operasjonen om hva du skal gjøre og ikke gjøre...