Hvit prikk på mandelen

Spørsmål

Jeg har de siste ukene vært plaget med en hvit flekk på den ene mandelen. Mandelen er fra før mye større enn den andre, og er godt synlig baki munnen. Første gang jeg oppdaget flekken, hadde jeg hatt vondt i halsen et par uker (er ofte plaget med sår hals, men har aldri hatt halsbetennelse el.l), og jeg oppdaget den fordi den var såpass stor at jeg kjente at det var noe der. Prøvde å pirke den vekk, og etter ei stund løsnet den, men det begynte å blø litt etterpå, og den etterlot seg et stort søkk. I dette søkket la det seg igjen matrester og disse pikret jeg bort før det "festet" seg. I dag morges våket jeg igjen med en hvit flekk på mandelen (på samme sted som sist - har ikke sår hals for øyeblikket). Det meste av den løsnet av seg selv, og etter ei stund fikk jeg pirket bort resten. Søkket etter "flekken" er som et lite "krater". Går ut fra at det er matrester som legger seg i "krateret", for det lukter svært vondt av bitene som løsner. JEg lurer på følgende: Hva er egentlig dette? Burde jeg kontakte lege? Er det riktig å pirke bort flekken, eller skal den bare løsne av seg selv? (Det er veldig ubehagelig når den sitter der) Kan dette være et symptom på noe alvorlig?

På forhånd takk for svar!

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Først vil jeg sitere litt fra en side på lommelegen.no, se linken vedlagt:

"Halsbetennelse, betente mandler, halskatarr kan alle gi dårlig ånde. I disse tilfellene vil problemet gå over når du er kvitt sykdommen.
Mye av lymfevevet i de øvre luftveiene er litt ujevnt og buklet. Hos noen av oss er mandlene ekstra velutviklet, og det kan danne seg større ”søkk” som kalles krypter. I slike lommer og krypter i mandlene kan det samle seg matrester. Sammen med bakterier kan dette bli liggende og lukte og smake vondt.

Det kan danne seg hardere gule ”propper” av dette som kalles retensjonspropper. Dersom en slik propp tetter igjen krypten fullstendig, kan det bli betennelse i området. Det lønner seg derfor å fjerne dem. Noen har en større tendens til å danne slike propper enn andre, og kan oppleve å måtte trykke ut mange propper i uka. "

Det kan kanskje høres ut som du kanskje har en kronisk betennelse i mandelen. Der kan i noen tilfeller samle seg lommer av bakterier i mandelen, som kan blusse opp i infeksjon nå og da.

Krateret du beskriver, kalles "krypter", og det er vanlig ved slike tilstander.
Der kan samles puss fra betennelser i mandelen, og der kan også legge seg mat slik som du sier, av den enkle grunn at en slik krypte har en fasong som lett samler opp matrester.

En permanent forstørret mandel, med krypter, kan det i en del tilfeller være fornuftig å fjerne.
Avgjørelsen om hvorvidt det er medisinsk fornuftig å fjerne den, bør en øre-nese-hals lege ta.

Jeg synes du skal komme deg til en øre-nese-hals spesialist, som kan undersøke deg og ta stilling til mandelfjerning. Dette vil være mer fornuftig enn å pirke vekk de hvite flekkene eller matrestene slik som du gjør. Det vil nok bare irritere vevet mer, og så kan det bli mer hovent av den grunn.

En del av utredningen bør også være å ta en såkalt "strep-test" for å se om der er streptokokker der, for isåfall bør du forsøke en runde med antibiotika for dette.

Symptom på noe alvorlig, som du spør om, er svært lite sannsynlig.
Men det kan være en ganske langvarig og evt kronisk tilstand, så jeg synes nok at du skal få det undersøkt slik jeg beskriver ovenfor.

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-