Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Herpes simplex

Spørsmål

Jeg har et par ting jeg lurer på angående forkjølelsesmunnsår (herpes simplex). Slike munnsår har jeg hatt hele livet, og de oppstår 4-6 ganger i året med varierende omfang. Jeg plages ikke nevneverdig, bortsett fra de 10-14 dagene med blemmer og påfølgende sår. Disse munnsårene har jeg alltid regnet ”som en del av livet” uten å reflektere så mye mer over hvordan og hvorfor. Ble derfor litt overrasket da legen min første gang omtalte dette som et herpesvirus.

For meg var herpes noe jeg hadde forbundet med en kjønnssykdom. Men det som jeg hadde, kunne umulig være en kjønnssykdom. Etterhvert forstod jeg at det var snakk om 2 ulike herpesvirus, og at herpes genitalis er det medisinske navnet på kjønnsykdommen. Når jeg prøver å lese litteratur om disse herpesvirusene, så synes jeg at omtalen går litt inn i hverandre og det er vanskelig å skille hva som er hva. Kan dere forklare forskjellen? Jeg ønsker at dere svarer ryddig, skikkelig og forståelig på følgende spørsmål:

1. Hvordan kan jeg ha fått herpes simplex i utgangspunktet? Min far hadde de samme plagene med munnsår, men ikke min mor og ingen av søsknene mine har dette. Er det arvelig?

2. Ingen av mine leger har noen gang fortalt meg at dette er veldig smittsomt under utbrudd, men jeg har etterhvert likevel skjønt at det er det. Kan man overføre herpes simplex-virus til andre ved kyssing?

3. I noe litteratur står det at enkelte kan oppleve å få herpes simplex-blemmer også på kjønnsorganene. Stemmer dette, at utslettene/blemmene plutselig kan ”forflytte seg” til kjønnsorganene? Hvor går eventuelt ”grensen”/hva er da forskjellen mellom herpes 1 og 2?

4. Kan herpes 1 under noen omstendighet ”utvikle” seg til herpes 2, eller er dette to helt ulike virus?

5. Kan herpes simplex overføres mellom mann/kvinne - kvinne/mann ved munnsex? Hvis så er tilfelle, vil den smittede da få blemmene kun på kjønnsorganene, eller vil likevel blemmene gjøre seg gjeldene som munnsår – også i slike tilfeller?

6. Kan foreldre med forkjølelsesmunnsår (herpes simples) risikere å smitte sine barn på noen måte, ved for eksempel kjærlig omgang som kyss og klem? Hvilke forholdsregler må i tilfelle tas?

7. Jeg har i alle år brukt salven Synalar når jeg har fått utbrudd. Jeg føler denne har fungert greit. Men nå har jeg i stedet fått anbefalt Zovirax. Hva er deres kommentar eller anbefaling?

Mann, 34 år

Svar

Hei!
Herpes virus er en stor familie virus som inkluderer herpes simplex 1 og 2, varicella zoster, epstein barr virus og cytomegalovirus. Epstein barr viruset forårsaker sykdomsbildet mononukleose (kyssesyke), mens varicella zoster gir vannkopper som barn og helvetesild hos voksne. Herpes simplex hudinfeksjon er en virusinfeksjon i hud og på slimhinner som arter seg som små blærer på rødlig bakgrunn. Lidelsen er kløende eller smertefull, men leger seg selv. Den vender imidlertid ofte tilbake. Ved leppeherpes eller forkjølelsessår opptrer den første infeksjonen ofte i 1-5 års alderen. Den kan være helt fri for symptomer, men kan også gi uttalte plager:
Det opptrer væskefylte blærer på leppene, i huden omkring leppene og i alle områder av munnhule og svelg.
På slimhinnen omdannes blærene til ømme sår, mens det på huden omdannes til skorper.
Det er ofte feber, hovne lymfeknuter, lokal smerte, hodepine og generell sykdomsfølelse.
Senere i livet kommer infeksjonen tilbake som leppeherpes som starter med en prikkende eller sviende fornemmelse og ender med utvikling av blærer etter få timer.
Blærene omdannes etter hvert til skorper som støtes av etter 8-10 dager.
Man antar at virusutskillelsen er over når alle blærene er belagt med skorper. Ca 40%; får tilbakevendende infeksjoner, i gjennomsnitt 2 ganger hvert år, med avtagende hyppighet med tiden.
Ved forkjølelsessår finnes HSV-1 hos 90%; av pasientene.
Ved herpes genitalis finnes HSV-2 hos 90%;.
Førstegangsinfeksjonen er symptomfri hos 90%; ved HSV-1, og hos 75%; med HSV-2. Ved symptomer opptrer disse 3-7 dager eller mer etter kontakt. Ømhet, smerte, milde prikninger eller brennende følelse opptrer før blærene kommer til syne.
I den voksne befolkningen har 70-90%; antistoffer mot herpesvirus type 1, og 25-50%; mot type 2.

Til spørsmål 1
HSV 1 viruset som hyppigst forårsaker munnsår blir vi så godt som alle smittet av i barndommen. Det er ikke en arvelig sykdom. Ingen infeksjonsykdommer er arvelige. Men man kan smittes av herpes under fødselen dersom moren har herpes genitalis utbrudd rett før. Dette kan bli spesielt alvorlig dersom dette er et primær utbrudd og hun ikke har opparbeidet noe immunitet. Tidligere residiverende herpes infeksjoner hos moren er ingen fare.Moren har da sirkulerende antistoffer som passerer livmorkaka og gir beskyttelse for barnet.

2. Herpes infeksjoner smitter ved kontaktsmitte. Spesielt gjelder det når vesiklene er åpne. Når de tørker inn eller dekket med skorpe er de ikke smittsomme lengre. Kyssing er kontakt og kan smitte.
De fleste førstegangsutbrudd av genital herpes skyldes smitte ved seksuell kontakt med person som har lite symptomgivende utbrudd eller som skiller ut virus asymptomatisk. Indirekte smitte, f.eks via kontaminerte fingre er imidlertid også mulig

3. Det dreier seg som oftest om 2 uavhengige sykdomsbilder. Blemmer på kjønnsorganene skyldes som tidligere nevnt hovedsakelig HSV 2 og overføres seksuelt. Imidlertid utgjør HSV 1 en liten andel av genital herpes, men det er sjeldent at de overføres fra en herpes labialis. Vanligst er også for disse seksuell smittemåte, f.eks munnsex.

4. HSV 1 og 2 er helt definerte virus og HSV 1 kan ikke transformeres til HSV 2.
5. Ja det kan det. Kontaktsmitte er smittemåten og det kan skje mellom slimhinner i munnhule og vagina. Det kan smitte fra kjønnsorganer til munnhule og motsatt. Immunitet mot HSV1 gir ikke umiddelbart immunitet mot HSV2 infeksjoner.

6. Forkjølelsessår hos foreldre kan smitte barn, men som tidligere nevnt blir de fleste barn smittet. 70-90% av den voksne befolkningen har vært gjennom en slik infeksjon. Det er derfor svært vanskelig å unngå eksponering av herpes hos små barn. Det er vanskelig å forutsi hvem av barna som utvikler en herpes labialis.

7. Synalar er en steroid salve. Zovirax er en antiviral medisin. Hos noen virker Synalar bedre enn Zovirax og motsatt. Du må nesten bare prøve deg frem. Begge preparatene brukes som salver slik at bivirkningene skal være lave.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-