Herpes i munnen

Spørsmål

Hei.I oktober i fjor fikk jeg et utbrudd av herpes simplex inni munnen.Spesielt tunga. Det brant i hele munnen+svelg.Det ble tatt flere virusprøver(blod), og da sto det:HSG LAVT tidligere positiv,HSM positiv. Hadde også små /prikker/ og små blemmer.Nå er symptomene tilbake med prikking og brenning+små blemmer.På blodprøven nå står det:igg moderat positiv og igm +/- grenseverdi.(Det er mildere plager enn første gang)Hvorfor er benevnelsen på prøvene forskjellig, og hvorfor får jeg herpes inni munnen?Relevante sykdommer/medisiner: aciclovir 3 mnd behandling 400mgx2.

Kvinne, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
De prøvene som legen din har tatt egner seg dårlig til diagnostikk av herpes. Han/hun har tatt blodprøver til påvisning av antistoffer mot viruset. Den beste prøven er påvisning av viruset direkte i materiale fra sår/blemmer. På den måten stiller man diagnosen definitivt. Problemet med blodprøvene er at veldig mange er positive pga infeksjon i barneårene. IgG-prøven forblir positiv livet ut. IgM blir forhøyet ved aktuell sykdom, men dette skjer svært sjelden når utbruddet er et gjenoppbluss (slik som i ditt tilfelle). Et annet problem er at falske utslag i IgM-testen er vanlig.
(Benevnelsene for undersøkelsene er ulik i de to prøvene og har nok sin forklaring i endrede rutiner i laboratoriet – evt en rutineglipp. Dette er naturligvis forvirrende. HSG betyr nok herpes simplex virus IgG og HSM - herpes simplex virus IgM).

Det kan likevel tenkes at utslagene i prøvene dine skyldes en herpesinfeksjon. IgG-prøven er som forventet jevnt positiv, mens IgM kan øke sammen med oppbluss. Men, ettersom man kan tenke seg mange andre forklaringer på disse prøveutslagene, så er min anbefaling å ta prøve fra et herpesliknende sår og sende til påvisning av viruset direkte.
Når diagnosen er stilt én gang så er det dessuten unødvendig å ta flere prøver. Da er det tilstekkelig å forholde seg til symptomer og tegn før man evt. starter behandling.

Du spør også om hvorfor du får herpes i munnen: Dette er ganske vanlig og skyldes virus som ligger i dvale i nerver forbundet med munnen. De kan vekkes til live når man utsettes for ulike typer stress, og ofte også uten at man finner noen utløsende årsak. Da gir de vanligvis et smertefullt utslett i samme område fra gang til gang, men alvorlighetsgraden kan variere betydelig. Pasienter med alvorlige sykdommer i tillegg rammes hardere. Men, også mennesker som ellers er friske rammes veldig ulikt og man vet lite om årsakene til dette. Ca 70% av den norske befolkningen er smittet og de færreste opplever symptomer i det hele tatt.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn