Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hånd, fot og munnsyke?

Spørsmål

Jeg har nå for 3. gang opplevd de samme symptomene med et par ukers mellomrom.

Jeg får feber med nedsatt allmenntilstand, influensalignende følelse med litt feber,hoste og ubehag. Slapp og lite energi. Deretter får jeg sår/blemmer på tunga, noen sår med en gul prikk i midten. Dette har vært ubehagelig, spesielt å spise. Har føltes sår og nummen, speielt fremme på tunga. Dette har vedvart en ukes tid.

Første gang jeg hadde dette var jeg sikker på at det var hånd, fot og munnsyke, da dette har forekommet i min sønns barnehage. Alle symptomene stemte godt med dette. Men dette er jo et virus, da skal det vel ikke komme tilbake igjen (man danner immunitet mot viruset?)?

Første gangen var rundt 15. mai

Jeg har et sunt og variert kosthold, trener vanligvis 3-5 ganger i uka. Siden dette oppsto har jeg vært slapp og hatt lite energi. Vært veldig trøtt om morgenen og utover dagen. Heller ikke maktet noe særlig fysisk aktivitet.

Grunnen til at jeg er bekymret er at dette har vedvart såpass lenge, og at det har kommet tilbake for 3. gang

Mann, 34 år

Svar

Hei!

Nei, det stemmer ikke at man alltid er immunisert mot et virus når man har hatt sykdommen en gang. Det stemmer for noen virus, men ikke alle. I tillegg så danner en del virus et latent (hvilende) stadie i nervepunkter, som kan reaktiveres senere og gi nye utbrudd. Dette er typisk for herpes virus. Hånd, fot og munnsyke er en tilstand som skyldes coxsackievirus, som er beslektet med munn og klov syke som rammer storfe. Hvilken sykdom du evt har, kan sjekkes ved at man tar prøver av selve blemmene når de oppstår. Man tar da å sender prøvene inn på et bestemt virusmedium, og kan få slått fast hvilken evt virus som du har fått. Vanligvis er jo slike tilstander milde, og man vil som regel ikke forsøke spesiell behandling utover symptomlindring. Aftamed kan forsøkes, og kan lindre en del, fås reseptfritt på apoteket. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-