Dårlig ånde

Spørsmål

Hei
Jeg har så lenge jeg kan huske vært plaget av dårlig ånde. Det har nok blitt verre og verre de siste årene.
Dette plager meg så mye at min livskvalitet er på et minimum.
Jeg har lest en del om det rundt på internett, og jeg vet at det egentlig ikke finnes en løsning på problemet.
Men jeg har kommet til et punkt hvor jeg må prøve å finne en løsning likevel.
Jeg trenger ikke få noe svar tilbake som sier at det skyldes dårlig tannstell eller kosthold. For jeg er nøye med begge deler.
Problemet mitt sitter på tungen og belegget som legger seg der.
Jeg har ganske store smaksløker bakerst på tungen og ellers en ganske ru tunge.
Belegget er gulaktig og kan noen ganger dekke hele tungen.
Det er sjelden jeg klarer å få vekk alt sammen med tanbørsten eller andre ting. Noen ganger er belegget nesten fraværende, men det er veldig sjeldent.
Mitt spørsmål er egentlig hva jeg kan gjøre. Går det an å bruke laser for å gjøre tungen mer glatt slik at det ikke danner seg så mye bakterier på tungen? Og eventuellt hvor kan det gjøres? For noe må jo kunne gjøres for å få en glattere tunge???!!
Jeg håper ikke dere sender ut noe standardsvar, for dette tar sakte men sikkert livet av meg føler jeg. Jeg har selvsagt prøvd disse sinktablettene uten at de hjelper i det hele tatt. Bakteriene må vekk, så enkelt er det.

Relevante sykdommer/medisiner: - Har fjernet mandlene
- Har operert nesen for å bedre luftveiene. Brakk nesen en gang.

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Akkurat i dag kom der en ny og veldig informativ oversiktsartikkel om dårlig ånde på lommelegen.no, så det passet jo godt. Se vedlagte link, der er masse nyttig info.

Skal prøve å gi deg gode råd, men for ordens skyld går jeg ut fra at du er undersøkt av tannlege og fått slått fast at der ikke finnes noen tannårsak til din dårlige ånde ?

Du sier videre at du har et bra kosthold. Det er fint. Det viktigste i forhold til dårlig ånde er imidlertid å spise ofte, aldri mer enn 3 timer mellom måltidene. Dette pga spyttproduksjonen ved matinntak osv. som er den viktigste faktoren i forhold til å hindre dårlig ånde.

Jeg kjenner til flere som har hatt dårlig ånde på tross av sunt kosthold, men som løste problemet ved å spise oftere. Hvis ikke du spiser så ofte, så bør du ihvertfall teste ut dette over en tid.

Videre så er det viktig å få utelukket de vanlige årsakene til dårlig ånde:

Sykdom i mandlene ? -> bli undersøkt av lege
Bihuleproblemer? -> foreta et CT-bilde av bihulene
Evt Røyking->slutte
Diabetes ? -> legeundersøkelse m/blodprøve.

Jeg synes videre at du skal få foretatt en dyrkningsprøve fra tungen din hos legen, hvor man sender inn prøve til et mikrobiologisk laboratorium, og ser etter infeksjon, spesielt tenker jeg på sopp, siden du nevner dette belegget. Har man det, så får man behandling for dette.

Jeg har ikke hørt om at man bruker laser på tungen, men derimot mot mandler som har veldig ujevn overflate, hvor man har tendens til ansamling av mat, puss osv i såkalte "krypter". Hvis du har slike mandler (bli undersøkt av ØNH-lege) så kan jo dette rettes på ved enten å fjerne mandlene eller ved slik laserbehandling.
Du kan evt kontakte en av de mange private klinikkene som driver med laserbehandling, (bruk Gule Sider) og forhøre deg om de bruker laser mot en svært ruglete tunge, men jeg har ikke hørt om dette personlig.

Du sier at du ikke ønsker noe "standardsvar" og det har jeg prøvd på her, ved å la være å nevne de vanlige tiltakene mot dårlig ånde. Disse kan du jo også lese mer om i vedlagte link, for å være sikker på at du har forsøkt "alt".

Personlig synes jeg du skulle oppsøke en øre-nese-hals lege og få foretatt en fullstendig utredning mhp evt bakenforliggende årsaker til din dårlige ånde. Da vil du jo også få en vurdering av dette med mulige årsaker som mandelproblemer eller bihuleproblemer.

Har du forresten forsøkt munnskyllevannet Zendium ? Mange synes dette er blant de bedre.

Kutte melkeprodukter ? Går an å teste ihvertfall.

Har full forståelse og medfølelse for ditt problem, og håper også at du godtar at jeg ikke har en genial "endelig løsning" på dette problemet, men dette har du jo lest en del om på internett allerede forstår jeg.

Ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn