Blod i spyttet

Spørsmål

For et par år siden hadde jeg noe vondt i magen og kunne ha litt blod i spyttet. Det ble tatt gastroskopi uten funn. Smertene forsvant og blodet ga seg. For tre mndr startet det igjen. Er enkelte ganger blod i spytt. Er rødt, og jeg er usikker på om dette bare kommer fra tennene. Som når man bruker tanntråd. Har også litt vondt nedover brystbenet og øverst i magen. Men mest når jeg tenker på det og blir redd. Kan gå uker mellom hver gang det er blod i spytt. Men det blir til at jeg suger mer i ganen fordi jeg er engstelig for å begynne å blø. Har ingen andre symptomer, er frisk, ikke tatt av meg noen kilo, har matlyst og avføringen er normal og ikke svart. Er ellers rimelig stresset i hverdagen, med tøff jobb i barnevernet etc. Liker ikke å gå til legen og har ikke noe stort ønske om å ta denne slangen igjen... Vil helst bare bli beroliget. Sluttet å røyke for 3 mndr siden. Tar ingen medisiner. Tenker lenge før jeg tar en paracet. Hva kan jeg gjøre ? Kjenner fort at jeg får halsbrann av feks sjokolade og produserer en del syre. Min mann sier at min ånde ikke er akkurat bra til tider. Blødde en del fra tannkjøttet sist jeg var hos tannelegen. Blitt flinkere til å bruke tanntråd. Er det noe hjelp for meg tror du?

Kvinne, 38 år

Svar

Hei !

Blod i spyttet er ikke noe som man i utgangspunktet vil tilskrive sykdommer i spiserør og magesekk. Det høres mer sannsynlig ut at det kan komme fra tannkjøtt eller evt fra din uvane med å "suge" i ganen. Det at du tidvis har noe dårlig ånde, taler også i retning av at der kan være et eller annet med ditt tannkjøtt.
Dette bør du la en tannlege ta en titt på.

Men i tillegg høres det ut som noen av dine symptomer kan skrive seg fra magesekk eller spiserør halsbrann og økt syreproduksjon.
For dette bør du prøve et syrenøytraliserende middel, f.eks. Link, Titralac, Novaluzid eller Balancid, som er reseptfritt og uten bivirkninger. Evt Zantac av den styrken du får uten resept.

Du er ute etter en beroligelse, sier du. Det vil du meget effektivt få av din fastlege ved å la legen undersøke dette. Jeg forstår godt at du ikke er spesielt interessert i å bli gastroskopert igjen, men la det være helt klart at det er lang vei fra å spørre fastlegen til råds (og evt få en forklaring der og da), til det å bli gastroskopert. Og NB ingen kan jo tvinge deg til å bli gastroskopert hvis legen din foreslår dette så er det jo bare et råd, som du evt kan takke nei til ! Så ikke la denne bekymringen stoppe deg i å ta kontakt med lege i allefall.

Men test ut syrenøytraliserende eller Zantac mot mageplagene, og få en tannlege til å se på tannkjøttet, og hvis ikke du får noen forklaring fra tannlegen, så vurder om du ikke bør la din fastlege se på dette. Så vil du etter alt å dømme ha en bekymring mindre !

Lykke til !