Blemmer på leppene

Spørsmål

Jeg har noen små - VELDIG små, nesten mikroskopiske "blemmer" eller prikker på leppene mine. De er så små at de er vanskelig å se, de svir hvis jeg f eks spiser noe salt og de er irriterende, prøver hele tida å bli "kvitt dem" ved å skrape dem vekk med tennene (ubevisst).
Første gang jeg opplevde dette var for ca 2 år siden etter en tur med båt på sjøen. Jeg trodde at jeg kanskje reagerte på den sterke vårsola da. Jeg fikk blemmer på leppene og rundt munnen, så nesten ut som utslett. Blemmene forsvant etter noen dager. Ja ba legen min sjekke om jeg er alergisk mot noe da, uten noe utslag. Siden da har jeg hatt dem kanskje 3-4 ganger (bare to ganger rundt munnen, ellers kun på leppene) og jeg trodde at jeg kanskje reagerte på noe jeg spiste. Siden det virket som om de kom etter at jeg har spist boller ved et par anledninger, trodde jeg kanskje at jeg reagerte på kardemmome siden jeg ikke er vant til dette krydderet fra jeg var liten. Men nå i januar kom det masse blemmer på overleppen igjen, denne gangen uten at jeg klarer å tippe hvorfor og de ble varende i over en uke. Da jeg ble kvitt dem, gikk det ikke lang tid før de kom igjen, og nå har jeg hatt dem i flere dager igjen. Hva kan det være og hva skal jeg gjøre for å bli kvitt dette? Jeg klarer ikke å la være å slikke og "skrape" meg til stadighet. Jeg kan også legge til at jeg er plaget av tørre lepper hele året og klarer ikke å leve uten Lypsil uansett vær. Slik har det vært så lenge jeg kan huske. Men jeg har ikke begynt på nytt merke eller noe, så det burde ikke være reaksjon på det. Håper at dere kan hjelpe meg med dette. Takk.

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker p-ring Nuvaring, i ca 2 år
Har også problemer med luft i magen og oppstøt, om det er relevant.

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg forstår deg slik at disse blemmene kommer og går med (u)jevne mellomrom.

Et herpesutslett rundt munnen vil typisk debutere med små, kløende eller sviende blemmer som igjen kan sprekke og gi et lite sår, noen ganger går de tilbake uten sår. De kan oppstå når leppene er blitt tørre og sprukne eller typisk når de blir utsatt for kraftig sol feks på påskefjellet. De varer tpisk 3 til 7 dager før leppene er normale igjen.

Jeg tror helst dette er herpesutslett, men kan jo ikke være helt sikker uten å ha sett utslettet selv. Når du har et aktivt utslett kan du vise det til legen din, evt kan han ta en virusprøve fra en slik blemme for å bekrefte diagnosen.

Det er ikke så mye å gjøre med dette, men når du har blemmer kan du smitte andre. Du vil kunne få dette igjen resten av livet, pr idag er det ingen kur for herpes. Noen bruker en spesiell salve når det kommer anfall for å kutte ned varigheten og intensiteten av anfallet, men dette er ikke godt dokumentert. Snakk med legen din om en evt resept på slik salve.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn