Betennelse rundt en tann. Kan jeg ta røntgen når jeg er i siste trimester?

Spørsmål

Hei For over et år siden fikk jeg tannimplantat. Det var en prosess som tilsaman tok 8 måneder fra trekking til ferdigstillelse. Over jul er det derfor 2 år siden jeg trakk tannen som skulle erstattes. Det var en tann det var betennelse i, og hvor tanna ikke kunne reddes. Siden jeg fikk tannimplantat har jeg vært nøye med å pusse tennene godt og bruker tanntråd ekstra nøye rundt implatattanna. Jeg var i tillegg til tannpleier tidligere i vår for grundig rens, så jeg føler jeg virkelig prøver å ta vare på tennene. De siste dagene har jeg hatt litt hovent tannkjøtt rundt denne implantat-tanna. Det gjør ikke vondt og dunker ikke slik det gjorde da tanna var betent. Jeg er i tillegg gravid, og har under 2 måneder igjen til termin. Kan det hovne tannkjøttet være et tegn på at det er betent igjen og at implantatet er mislykket? Og er det normalt at det plutselig kan bli betent etter 1 år? Det har ikke vært noen problem med tanna tidligere. Vi ventet jo lenge etter trekking med neste steg i prosessen for å sikre at betennelsen var borte og at beinet fikk gro. Jeg har jo hørt at gravide kan lettere få litt hovent tannkjøtt og tannkjøttbetennelse, og i tillegg er jo dette en tann jeg pirker mye borti og er nøye med hver gang jeg pusser tenner. I tillegg byttet jeg type tannbørste for 1,5 uker siden, og denne var mye hardere i kosten, så kan hende dette også har irritert tannkjøttet litt. Hva tenker du? Jeg kvier meg litt til å gå til tannlegen fordi jeg er gravid og vil ikke ta røntgen. Men er det trygt?

Kvinne
Svar

 Hei

Jeg antar tannen ble trukket fordi det var betennelse i roten, og at det ikke var pga peridontitt (pyrrea). Alderen din tilsier det.

Implantater har generelt veldig god prognose. Av komplikasjoner nevner jeg at selve kronen kan gå i stykker, skruen inni kan knekke, implantatet kan løsne eller det minst dramatiske: Det kan bli en lokal betennelse rundt selve den kunstige kronen. Du kan jo også, som du sier,  fått et helt udramatisk sår i tannkjøttet.   Det kan også ha blitt tannstein eller  kommet noe ned i «lommen» Bruk myk børste og tanntråd/flaskebørster. Jeg synes du skal ta deg en tur til tannlegen dersom du ikke føler at det blir bedre i løpet av noen dager. Det kan oftest behandles greit med noe dypere rensing enn du har klart. Fortell at du er skeptisk til røntgen- det kan være at man finner ut av det klinisk. Men siden du er så langt på vei i graviditeten, ville jeg anse ett røntgenbilde som helt uproblematisk. (du får mye mer stråler ved f.eks å fly til Bergen)

mvh Lommetannlegen