Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Belegg på tungen

Spørsmål

Hallo.
Jeg har i flere år(sikkert 20-30 år) hatt en tendens til at tungen er hvit på toppen og værre jo lenger bak på tungen jeg kommer.Spesielt mye midt på tungen helt bak.Det er blitt gradvis værre og nå ser det ut som et belegg midt på den innerste halvdelen av tungen og kun en hvit farge som forsvinner mer og mer jo lenger ut på tungen jeg kommer, men det kan ikke skrapes bort.Resten av munnen og undersiden av tungen er helt fin.Tungen min er som de fleste tunger med en glatt underside og en litt mer ru overside og det er kun i den ru oversiden det er hvit.
Jeg har vært flere ganger hos tannlegen og han har ikke komentert dette(jeg har heller ikke spurt)
Jeg har ingen smerter eller blødninger.
Jeg lurte en periode om det var at jeg hadde en tendens til og skylle munnen for dårlig etter tannpuss og tannkrem lå igjen på tungen, men jeg har vært nøye med dette i det siste uten at det har hjulpet.
Jeg er ikke redd for at det er noe alvorlig siden det har vart så lenge uten at tannlegen har komentert dette.
Jeg har ellers ingen spesielle plager,men det ser ikke videre bra ut og jeg har begynt og være oppmerksom på dette når jeg prater med folk og merker at jeg er forsiktig med og åpne munnen for mye
Har du noen råd om hva som jeg kan prøve av typer munnskyllevann eller lignede++++
Alle forslag mottas med takk og hvis de ikke hjelper får jeg kontakte en lege eller tannlege, men jeg har ikke for vane og gjøre dette for ofte.

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen spesielle

Mann, 41 år

Svar

Hei!

De aller fleste av oss har et belegg på tungen. Og de i aller fleste tilfellene er ikke dette utrykk for sykdom, men noen ganger kan tungens utseende gi oss et hint om underliggende sykdom som man skal følge opp. Jeg antar at sigarettrøyking er en åpenbar kilde for de fleste når det gjelder å få belegg på tungen. Av og til dannes det et såkalt hårete leukoplaki på tungen der tungens papiller forlenges og minner faktisk om tykke hår. Dette kan i sær sees hos røykere. Andre danner partier på tungen som her helt uten relieff, som helt glatte partier, og som kan minne om et geografisk kart. Denne tilstanden kan også forsvinne av seg selv, uten noen forsøk på å behandle den. Den vanligste lidelsen som kommer opp på tungen er trøske, eller soppinfeksjon, hyppigst av gjærsopptypen. Dette danner hvitlige partier, som hos enkelte kan bli litt rosa eller rødlig i kantene. Vanligvis vil man kunne skrape noe av dette vekk, men man får som regel ikke bukt med det før man har forsøkt et soppmiddel, som regel mykostatin mikstur som beholdes i munnen noen minutter daglig. Behandlingen vil vare 2 -4 uker. Men det er en gammel medisinsk erkjennelse av at man ikke skal behandle på funn alene, dvs det er ikke sikkert at din tilstand er noe man skal behandle. Jeg er ikke overbevist om at det du har er sykdom, men en variant av det normale. Sykdom vil alltid medføre symptomer. Svie, smerter, nedsatt funksjon, vond lukt, og slik jeg leser dette har du ikke noen plager med dette i det hele tatt. Om du er svært engstelig kan du ta kontakt med en oralkirurg, som er en tannlege som har 5 års påbygging i orale sykdommer og kirurgi i munnhulen. Mange sykehus har oralkirurger tilknyttet sin ØNH avdeling, og en del arbeider også på private tannklinikker. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-