Barn og tannpuss

Spørsmål

Vi har en snart 15 måneder gammel gutt. Han har 6 tenner oppe og 4 nede. Tannpussen begynte vi med for lenge siden. Det er hyl og skrik hver gang. Prøver å la ham pusse litt selv, for deretter å pusse over selv, men han hylskriker hver eneste kveld. Noen gode tips! Hvor nøye må vi være de to første årene? Han har for øvrig fått noe gult på tennene sine. Noe helsestasjonen sier kommer av en antibiotikakur han hadde i slutten av januar i år.

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Dere legger frem et stadig tilbakevendende problem for mange. Jeg har også tatt dette opp med tannlege, og håper mitt svar er tydelig og tilfredsstillende.

Først, det er flott at dere begynte med tannpussen for lenge siden! Som vi sier det: "Puss og pass fra første tann". Og da anbefales det å ha en liten prikk med tannkrem med fluor. Man bør da heller ikke skylle munnen ("gurgle"),- eller mer aktuelt for små barn - ikke drikke vann etterpå. Fluor bør virke lokalt på tennene, det er viktig.

Enda viktigere er det selvfølgelig å ikke gi noe annet enn vann etter tannpuss heller. Ikke melk, ikke grøt eller annet. For mange er det en selvfølge, men nevner det likevel.

Kostholdet for øvrig bør en også være nøye med. Det er dessverre masse sukker også i det vi tror er sunt, som de fleste yoghurter for eksempel. Da dette er noe mange barn får, vil jeg nevne at youplait 0,1% er den eneste fruktyoghurten uten sukker, dvs. den inneholder fruktsukker. Ellers er naturell yoghurt, gjerne med fruktbiter/bær i evt med litt fruktsukker et godt alternativ.

Og så er problemet at gutten hylskriker hver gang, og jeg forstår at det oppleves vanskelig. Til det vil jeg si at dere gjør det eneste rette. Tennnene må pusses, og det er det dere som styrer og bestemmer, ikke barnet. Fra 2 år bør man plusse på med en tannpuss om morgenen også, evt med fluortillskudd fra to-års-jekslene. Men for at fluor skal virke, må tennene være rene.

Det kan være praktisk å ikke stå foran barnet, men holde ham på fanget med ryggen mot deg når dere pusser. Hold også hendene hans. Videre gjør dere lurt i å la ham få holde tannbørsten og pusse litt selv også, enten før dere gjør det, eller etter.

For barn vil det kunne være nyttig å planlegge ting, dette gir foutsigbarhet og gjør for eksempel en tannpuss lettere å godta. Si litt om at nå skal dere pusse tennene, og ha tid nok. Gjennomfør dette, tross protester, og kos etterpå.

Når det gjelder dette gule han har fått på tennene, er det mest sannsynlig et belegg som skyldes vanskelig tannpuss, vil jeg tenke. Da er det i så fall et belegg som er rimelig jevnt - utenpå tennene. Dette kan man bare få bort ved å pusse tennene.

Et belegg som skyldes antibiotikakur, er ikke så vanlig, og det sies at det skal mye antibiotika til. Dette vil i så fall være på tennene som kom fram i den perioden han fikk kuren. Er det dette, så er det jo på melketennene og forøvrig ikke noe å gjøre noe med.

Avslutningsvis; fortsett med den gode jobben med tannpussen. Dere er tydelige foreldre, og det er viktig når det gjelder tannpuss så vel som mye annet. Han vil nok venne seg til det. Og ja, det er viktig å være nøye med dette også før to år. Og ikke minst - begrens sukker!

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn