After

Spørsmål

Jeg har vært plaget med munnsår/after i flere år. De siste ukene har jeg vært veldig plaget. Jeg var hos tannlegen i dag og han sa at jeg hadde minst ti sår i munnen. De svir noe helt forferdelig og jeg har vansker med å spise, drikke og snakke. Jeg har diskutert dette problemet med både legen og tannlegen min, men ingen av dem kan gi meg noe som hjelper. Jeg har prøvd å bytte tannkrem til en som er såpefri og jeg har brukt skyllemiddel som Hextril og Corsodyl - men ingenting hjelper. Jeg er gravid i 4 måned, og har de siste ukene også vært plaget med sopp nedentil. Kan det være sopp jeg har i munnen også ? Sårene er hvite med rød kant rundt. Finnes det noe i alternativ medisin som kan hjelpe ?

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

After er tilbakevendende, myke, hvite blemmer eller sår på tungen, i ganen, i munngulvet, på innsiden av kinnene eller leppene.
15-20% av befolkningen plages med after i perioder.

Årsaken til after er ukjent. Tilstanden kan muligens skyldes en virusinfeksjon. Men hos de aller fleste finner man ingen underliggende forklaring på at de utvikler after.

Tilstanden er i noen tilfeller forbundet med kroniske sykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, cøliaki og reduserte verdier av jern, vitamin B12 og folsyre.
Så det kan være fornuftig å få sjekket disse tingene hos legen din.

Hvordan behandles after?
Hensikten med behandlingen er å lindre plagene. Det finnes imidlertid ingen effektiv kur.
Det anbefales å slutte med tannkrem som inneholder med detergenter (oppløsningsmidler). Detergenter kan løse opp proteiner i spyttet, og på den måten nedsette den beskyttende effekten av slimet på munnslimhinnen.
Men dette har du jo allerede gjort, uten effekt.

Lokalbehandling med salve som inneholder kortison (betennelsesdempende virkning) kan forsøkes. Ved svært plagsomme symptomer kan man benytte glukokortikoider i tablettform. .
Men dette ville jeg ikke ha anbefalt, når du nå er gravid.

Noen mener også at skylling med vanlig munnskyllevann kan være til nytte, men det har jo altså ikke du hatt noen nytte av.

Når det gjelder spørsmålet om det kan være sopp, så høres det ikke slik ut fra din beskrivelse, men dette må evt undersøkes med en dyrkningsprøve hvor legen tar en prøve av sårene og sender inn til dyrkning.

Hva gjelder alternativ medisin, så er dette stort sett utenfor mitt kompetanse- og kunnskapsområde, men jeg har ikke hørt om noe som virker.

God bedring og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-