Visdomstenner

En vanlig myte er at visdomstenner har dårligere kvalitet enn de andre tennene dine. Det stemmer ikke. Men plasseringen kan by på utfordringer.

VISDOMSTENNER: Visdomstenner er de siste tennene som kommer ut. De kan ofte medføre problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
VISDOMSTENNER: Visdomstenner er de siste tennene som kommer ut. De kan ofte medføre problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Visdomstenner er de siste tennene som vokser ut hos mennesker, de utgjør de bakerste tennene i munnen. Det er vanlig å ha fire visdomstenner, altså en tann helt bakerst i hver kjevehalvdel oppe og nede, men man kan også ha flere eller færre visdomstenner.

Når kommer visdomstennene?

Når visdomstennene kommer ut kan variere veldig. På et generelt grunnlag er det vanlig å få visdomstenner i alderen 17 - 25 år. Men det er store variasjoner fra person til person. (1)

Hvorfor heter det visdomstenner?

Som nevnt er visdomstenner de siste tennene som kommer ut. Visdomstennene har fått navnet sitt fordi de kommer i den alderen der det forventes at man skal ha mer visdom enn det man hadde som barn. (1)

LES OGSÅ: Snus skader tennene

PLASSERING I MUNNEN: Visdomstennene har plass helt bakerst i munnen, dette kan medføre en rekke problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
PLASSERING I MUNNEN: Visdomstennene har plass helt bakerst i munnen, dette kan medføre en rekke problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Hvorfor får ikke alle visdomstenner?

Ikke alle får visdomstenner. Man kan mangle alle visdomstennene eller bare mangle noen. Studier viser at i enkelte befolkningsgrupper mangler opptil 25 % en eller flere visdomstenner. Det er flere faktorer som kan påvirke om man får visdomstenner eller ikke.

Visdomstennene har tidligere i evolusjonen, da vi i stor grad spiste grov plantekost, vært viktig for mennesker. Visdomstennene var da nødvendig for å kunne tygge og prosessere denne typen mat. For rundt 10 000 år siden ble jordbruk mer og mer utbredt, noe som førte til mykere mat og gradvis mer og mer bearbeidet mat. Dette førte til at visdomstennene i mindre og mindre grad ble nødvendige for oss.

Som nevnt tidligere varierer det veldig i hvilken alder visdomstennene kommer. Det samme gjelder også hvor mange visdomstenner man får. I enkelte befolkningsgrupper er det færre som får visdomstenner sammenlignet med andre befolkningsgrupper. Man ser en forbindelse med enkelte typer gener og forekomsten av visdomstenner.

I tillegg spiller også plassen i munnen en rolle. Enkelte har rett og slett ikke plass i munnen til enda flere jeksler, og visdomstennene kommer derfor ikke ut. (2, 3, 4)

LES OGSÅ: Smerter i kjeven - TMD

Er det mye problemer med visdomstenner?

Det er en myte at det er så mye problemer med visdomstennene fordi de er av dårligere kvalitet enn de øvrige tennene våre. Dette er ikke riktig. Men visdomstennene møter på enkelte problemer som de andre tennene våre ofte ikke har.

Et stort problem for visdomstennene handler om plass. Visdomstennene er de siste tennene som kommer ut, og de har sin plass helt bakerst i tannrekken. Dette kan føre til at det rett og slett er for trangt for visdomtannen, som både kan medføre og disponere for problemer.

Plassmangel kan blant annet føre til at visdomtannen blir innkilt. Innkilt betyr at tannen ikke klarer å komme seg ordentlig ut i gjennom tannkjøttet. Tannen kan også vokse i feil retning fordi det er for trangt.

I tillegg er visdomstennenes plassering bakerst i munnen vår også et problem, da dette gjør at det er noe vanskeligere å komme til tennene ved tannpuss. Visdomstennene får av den grunn ofte får dårligere stell enn de øvrige tennene. Dårligere kvalitet på tannstellet gjør at visdomstennene er mer utsatt for hull.

LES MER OM: Periodontitt: Betennelse i tannkjøttet

TANNPUSS: Det kan være vanskelig å komme til helt bakerst i munnen ved tannpuss. Visdomstennene er derfor mer utsatt for hull. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TANNPUSS: Det kan være vanskelig å komme til helt bakerst i munnen ved tannpuss. Visdomstennene er derfor mer utsatt for hull. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Hvilke plager kan visdomstennene gi?

Noen av problemene som kan oppstå med visdomstenner er:

  • Hull (karies) og tannråte
  • Infeksjon i tannkjøttet som omgir tannen. Infeksjonen kan være lokal i tannkjøttet, eller utvikle seg videre til å omfatte kjevebeinet, kinnet eller halsen.
  • Tranghet i kjeven. Hvis det blir for trangt i kjeven kan dette føre til at særlig fortennene kan endre stilling.
  • Press på nabotenner og skade på nabotenner. (5, 6, 7)

LES MER OM: Tannstillingsfeil

INNKILT VISDOMTANN: Visdomstenner kan ha problemer med å komme ut i rett stilling fordi det er trangt helt bakerst i munnen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
INNKILT VISDOMTANN: Visdomstenner kan ha problemer med å komme ut i rett stilling fordi det er trangt helt bakerst i munnen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer


Hva er symptomer på problemer med visdomstenner?

Symptomer som kan oppstå ved innkilt visdomstann, infeksjon, tannkjøttbetennelse og hull er blant annet:

LES MER OM: Tannverk- hva kan årsaken være?

Når bør visdomstenner trekkes?

Hvis man ikke har noen problemer med visdomstennene er det ikke nødvendig å fjerne dem. Men skulle det oppstå problemer må fjerning vurderes. Tannlege og enkelte spesialiserte kirurger kan fjerne visdomstenner, de vil også vurdere om det er nødvendig med fjerning. (5)

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Visdomstennene

2) American association of oral an maxillofacial surgeons, Wisdom teeth FAQ

3) Von Cramon-Taubadel N. (2011). Global human mandibular variation reflects differences in agricultural and hunter-gatherer subsistence strategies. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 108(49), 19546–19551. https://doi.org/10.1073/pnas.1113050108

4) Lidral, A. C., & Reising, B. C. (2002). The role of MSX1 in human tooth agenesis. Journal of dental research, 81(4), 274–278. https://doi.org/10.1177/154405910208100410

5) Helsenorge.no, Når bør jeg trekke visdomstennene

6) Mayo clinic, Impacted widom teeth

7) Juodzbalys, G., & Daugela, P. (2013). Mandibular third molar impaction: review of literature and a proposal of a classification. Journal of oral & maxillofacial research, 4(2), e1. https://doi.org/10.5037/jomr.2013.4201

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer