Trøske

Hvitt belegg eller hvite flekker er det vanligste symptomet på trøske. Behandlingen er soppdrepende legemidler.

TRØSKE: Et barn med hvitt belegg på tungen og i munnen. Dette er sannsynligvis tegn på trøske. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRØSKE: Et barn med hvitt belegg på tungen og i munnen. Dette er sannsynligvis tegn på trøske. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Trøske har den medisinske betegnelsen oral kandidainfeksjon.

Trøske er en soppinfeksjon i munnen, forårsaket av soppen Candida Albicans. Du kan få trøske på tungen, tannkjøttet, på innsiden av kinnene, på ganen eller i halsen. Hvis immunforsvaret i munnen eller i hele kroppen er svekket, kan soppen blomstre opp og gi infeksjon.

Årsak

Candidasoppen finnes i munnen hos de fleste, og gir vanligvis ingen plager. Men noen ganger vokser Candida-soppen ut av kontroll, og det kan gi infeksjon i munnen.

Risikofaktorer for å utvikle trøske er:

Trøske hos spedbarn

Spedbarn er mest utsatt å få trøske fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet. Premature barn er også svært utsatt for trøske. Voksne som får trøske har ofte svekket immunforsvar. Soppen kan gi infeksjon hos spedbarn som har blitt smittet av moren under fødselen. Ved amming kan soppen overføres videre til morens brystknopper.

LES OGSÅ: After - gråhvite sår i munnhulen av ukjent årsak. Svært vanlig.

SPEDBARN UTSATT: Spedbarn er mest utsatt å få trøske fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPEDBARN UTSATT: Spedbarn er mest utsatt å få trøske fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på trøske

Svie og ubehag i munnhulen. Områder med hvitt belegg eller hvite flekker.

Det finnes fire hovedtyper av trøske, og de kan se ganske forskjellige ut.

  • Små hvite flekker på innsiden av kinnene, hals, tunge eller tannkjøtt. Dette er den vanligste typen trøske.
  • Glatte røde flekker på ganen, på baksiden av tungen, eller innsiden av kinnene
  • En type trøske heter cheilitis angularis, eller angulær chelitt. Dette er irritasjon i munnvikene. Huden i munnvikene kan sprekke, bli skjellete eller rød.
  • Folk som bruker gebiss, kan få rødhet og hevelse på ganen eller rundt tannkjøttet der protesen kommer i kontakt med munnen

Oppsøke lege eller tannlege?

Hvis du har noen av symptomene nevnt ovenfor, eller hvis innsiden av munnen din ser annerledes ut enn vanlig, bør du oppsøke lege. Legen vil undersøke munnhulen. Noen ganger blir det tatt prøve fra utslettet for å teste for Candida. Dersom flekkene i munnen fortsett er der etter du har fått behandling, kan du bli henvist til en spesialist.

Tannlegen kan også oppdage at du har trøske og forskrive legemidler som behandler den.

MER UTSATT FOR TRØSKE: Personer med astma som tar kortisonpreparater gjennom en inhalator må skylle munnen etter innhalasjon for å unngå trøske. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MER UTSATT FOR TRØSKE: Personer med astma som tar kortisonpreparater gjennom en inhalator må skylle munnen etter innhalasjon for å unngå trøske. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling av trøske

Trøske behandles med soppdrepende legemidler. Milde symptomer behandles med en mikstur av soppdrepende midler som du skal smøre rundt i munnen eller ta sugetabletter. Dette kalles lokalbehandling og er ofte tilstrekkelig for barn og voksne.

Personer med alvorlig immunsvekkelse, og for tidlig fødte barn kan også få forebyggende legemidler.

Personer med alvorligere symptomer, som smerte og en brennende følelse i munnen blir ofte tilbudt soppdrepende kapsler som skal svelges.

Dersom årsaken til soppinfeksjonen har vært bruk av gebiss, bør protesen rengjøres grundig - i tillegg til soppbehandlingen i munnen. Protesen kan rengjøres 2 ganger om dagen med oppvaskmiddel eller med proteserengjøringstabletter. Etterpå smøres protesen med soppkrem. Protesen kan dessuten plasseres i klorheksidinoppløsning (Corsodyl®) i 15 minutter et par ganger i uken. Protesen skal ikke brukes om natten.

Hvis man får sopp i munnen uten forklarlig grunn, bør det undersøkes nærmere om immunforsvaret er nedsatt, for eksempel på grunn av diabetes 1 eller 2.

Prognose

Spedbarn: Soppinfeksjon i munnen til spedbarn tilheler som regel spontant etter 3–8 uker. Det er likevel vanlig å behandle dette med pensling med mikstur. Hos andre kan ubehandlet trøske vare i måneder, eller de kan få gjentatte infeksjoner.

Det er viktig å få hvite eller røde flekker i munnen undersøkt og behandlet. Disse flekkene kan være et tegn på en annen tilstand enn trøske.

Kilder

Saken er i sin helhet oppdatert ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 31.08.20. Kilde ved oppdatering: Legevakthåndboken.no.

Saken er i sin helhet oppdatert og utvidet av sykepleier 04.08.2017. Kilde ved oppdatering: Helsebiblioteket.no. Opprinnelig skrevet 14.01.08 av Cecilie Arentz-Hansen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer