Triklosan i tannkrem gir antibiotikaresistens

Det antibakterielle middelet triklosan har lenge blitt brukt i håndhygieneprodukter innen helsevesenet. Men stoffet har også funnet veien til det kommersielle markedet. - Forsøk i laboratorier har vist at triklosan gir resistens ovenfor flere typer antibiotika, sier forsker Even Heir ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Publisert dato: 28.04.03
Gjennomlest: 24.02.08

Triklosan blir brukt i tannkrem, såper, deodoranter, skjærefjøler, oppvaskbørster, toalettseter, treningstøy, leker og annet. Grunnen til at middelet er så populært er enkel. - Stoffet virker antibakterielt og betennelsesdempende, forklarer Heir. Han legger til at bruken av triklosan i dag ikke er et problem. - Men vi kjenner for lite til virkningene på sikt.

Nasjonalt folkehelseinstitutt melder at flere uavhengige forskningsgrupper har rapportert resistens mot triklosan i bakteriesortene E. Coli, pseudomonas og mykobakterier.

Skaper problemer- Faren med triklosan er at den virker på de samme mekanismene i bakteriecellene som noen antibiotika, og kan gi en mutasjon i enzymet. Slik kan det oppstå resistens. Heir sier til Lommelegen.no at dette særlig gjelder for antibiotikumet isoniasid. Han bekrefter at triklosan trolig skaper resistens ovenfor ulike typer antibiotika. Men Heir snakker om en såkalt lavnivåresistens. Dette innebærer at høye konsentrasjoner av antibiotika fremdeles vil ta knekken på bakterier.

Triklosan skaper imidlertid problemer på flere områder. - Middelet tar knekken på alger og fisk, derfor utgjør det også en miljøtrussel, kommenterer forskeren.

Ulike navnMiddelet triklosan går under mange navn. Derfor kan det være vanskelig for deg som forbruker å velge produkter uten stoffet. Andre navn på triklosan er microban og irgasan. -Tannkrem skal være merket, sier Heir. Men når det gjelder en rekke andre produkter kan det være vanskelig å finne ut om de inneholder stoffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heir påpeker at triklosan i tannkrem kan ha en gunstig effekt hvis den brukes av pasienter med en tannkjøttsykdom. Imidlertid er ikke effekten dokumentert på flere av bruksområdene. - Da kan bruken være direkte uheldig.