Trenger barnet mitt tannregulering?

Tannregulering for barn og ungdom er en behandling av bittavvik og tannstillingsfeil, som varer i cirka tre år.

VANLIGST MED FAST TANNREGULERING:  Det er flest barn og unge som henvises til kjeveortoped. Det vanligste er fast tannregulering som blir limt på tennene, for å få tennene til å bevege seg til optimal posisjon.  Foto: NTB scanpix/Frank May
VANLIGST MED FAST TANNREGULERING: Det er flest barn og unge som henvises til kjeveortoped. Det vanligste er fast tannregulering som blir limt på tennene, for å få tennene til å bevege seg til optimal posisjon. Foto: NTB scanpix/Frank May Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I Norge får barn (0-18 år) gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten, bortsett fra tannregulering. En lokal offentlig tannklinikk kaller inn barn til jevnlig kontroll, og som regel er første innkalling når barnet er tre år.

Det er skoletannlegen som må vurdere om tannregulering er nødvendig, og vil da henvise pasienten til kjeveortoped. En kjeveortoped er spesialist innen tannlegeyrket, som diagnostiserer og behandler pasientene med tilpasset apparatur.

Men når er det egentlig aktuelt å vurdere tannregulering?

– Når pasientens tenner står trangt (plassmangel), eller når tennene ikke treffer sammen i fronten (overbitt/underbitt), sier Bärbel Hasund, kjeveortoped ved privatklinikken Kvadraturen Tannregulering.

Cirka en tredjedel av befolkningen trenger tannregulering og ofte går det i arv, ifølge kjeveortopeden.

– Hvis barna slutter å bruke smokk eller sutte på tommelen før de er 4 år, ser vi at det hjelper. Hvis de fortsetter, ser vi at bittet blir mer åpent, og øker behov for tannregulering, sier Hasund.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Første time hos kjeveortoped

Når pasienten er blitt henvist til kjeveortoped, er det nødvendig å ta kartlegge graden av behandlingsbehovet. Ved den første konsultasjonen tas det nødvendig dokumentasjon:

Kilde: Kunnskapssenteret

LES OGSÅ: Betennelse i tannkjøttet

Støtte til tannregulering

I forbindelse med tannreguleringsbehandling får barn og ungdom stønad til dekning av utgifter. Behandlingen skal senest starte i løpet at det året pasienten fyller 20 år, og etter dette har man ikke lenger denne retten til refusjon.

Tannutviklingsforstyrrelser, tannstillings- og bittfeil er stønadsberettiget hos Helfo (Helseøkonomiforvaltningen), og er delt inn i tre grupper: A, B eller C. Folketrygden gir fra 40 til 100 prosent refusjon av offentlig takst, avhengig av behandlingsbehov. Størrelsen på stønaden avhengig av hvor alvorlig bittfeilen er.

  • Gruppe A - 100 prosent refusjon vært stort behov) Eksempel: leppe-kjeve-gane-spalte, medfødt eller ervervet craniofacial lidelse, eller avvik som krever kirurgisk behandling
  • Gruppe B - 75 prosent refusjon (stort behov) Eksempel: vanlig feilstilling i tennene, overbitt over 9 mm, enkeltsidig kryssbitt eller saksebitt
  • Gruppe C - 40 prosentrefusjon (klart behov) Eksempel: trangstilling, overbitt mellom 6-9 mm
  • Gruppe D - Ingen refusjon (lite behov) Eksempel: overbitt som er under 6 mm

– For faste reguleringskinner må pasienten legge ut mellom 25.000 til 30.000 kroner. Det totale beløpet blir mye mer, men det avhenger hvor mye Helfo betaler, forklarer Hasund.

Hvis det er flere enn ett barn i en familie som har behov for regulering, vil familien få utvidet stønad. Hvis du har dårlig råd, og sliter med å kunne betale for en tannregulering, kan du søke NAV om støtte, ifølge Helsedirektoratet.​​​

LES OGSÅ HOS KK.NO: Tannregulering til barn kan variere veldig i pris

UNDERBITT: Når underkjevens fortenner står foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt, kaller vi det for underbitt. Foto: NTB scanpix/Bendiksby, Terje
UNDERBITT: Når underkjevens fortenner står foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt, kaller vi det for underbitt. Foto: NTB scanpix/Bendiksby, Terje Vis mer

LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

Ideell alder for tannregulering?

Hvis skoletannlegen oppdager bittfeil hos barn, er det viktig med henvisning til kjeveortoped. Bittfeilen vil trolig forverres med alderen, derfor er det viktig å sette i gang behandling på riktig tidspunkt.

Når barnet er mellom 8 og 9 år kan det være gunstig med en innledende behandling. En tidlig behandling kan gjøre at behandlingstiden blir kortere. Tannstillingsfeil bør imidlertid behandles når alle melketennene er mistet.

– For løse reguleringskinner (avtagbar plate) bør pasienten være mellom 9 og 10 år. For fast reguleringskinner er det greit at pasienten er fylt 12 år. Da forventer man at alle de nye tennene er på plass, sier Hasund.

En kjeveortopedisk behandling pågår ofte over flere år, og uforutsette hendelser kan oppstå.

– Tre års behandling er vanlig. Halvparten av tiden vil være med skinner, mens resten er stabiliseringsfase, sier Hasund.

Etter behandlingen kan det være lurt å stabilisere tennene med en retainer, som hjelper tennene til å holde sin nye rette posisjon. De kan være avtagbare eller fastsittende (en tråd på baksiden av tennene).

– Hvor lenge man må bruke dette avhenger av utgangspunktet, forteller Hasund.

LES OGSÅ: Snus skader tennene

Viktig å tenke på når man ha tannregulering

Det aller viktigste man gjør når man har tannregulering, er å holde tennene ordentlig rene.

– Pass på hva man spiser og vær nøye med tannpussen. Bruk fluor for å beskytte tennene dine best mulig under behandlingen! Det kan være vanskelig å holde rent. Noen får lettere tannsten, betent tannkjøtt eller hull i tennene, advarer Hasund.

Tannpleiere gir ofte veiledning og kontroll av munnhygiene, og viser hvordan pasienten kan holde tennene rene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer