Tannverk – hva kan årsaken være?

Tannverk kan skyldes sykdommer både i tennene og i andre organer. Her er de viktigste årsakene til tannverk:

VONDT I MUNNEN: Smerter fra tennene kan ha ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT I MUNNEN: Smerter fra tennene kan ha ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tannpine (tannervebetennelse) oppstår når det er en betennelse (inflammasjon) i den levende tannerven. Dersom dette får utvikle seg vil det kunne oppstå en rotspissbetennelse. Da er tannerven død, og det er bakterier inne i tannrøttene. Det medfører at benet omkring tannrøttene til den rammede tannen brytes ned.

Hva er årsaken til at det oppstår tannervebetennelse? Bakterier må kunne komme inn til nerveroten.

Det kan skje på flere måter:

Tannråte eller karies

Et lite hull gir vanligvis ingen plager. Dype hull kan gi plager med ising, særlig hvis tannen utsettes for kulde (kald drikke eller kald luft).

Betennelse i tannmargen (pulpitt)

Fører til lynende, stikkende eller verkende smerter. Smertene utløses oftest hvis tannen utsettes for varme (varm drikke, varm mat). Du er ofte ikke helt sikker på hvilken tann smerten kommer fra.

Tannbyll

Dersom tannervebetennelse ikke behandles vil infeksjonen bre seg ned til tannrøttene og nerven dør. Bakterier vil kunne danne en pusslomme rundt tannroten. Det fører til at kinnet hovner opp. Noen får feber og forstørrede lymfeknuter.

Les mer om tannbyll

Sprekk i en tannkrone

Forekommer oftest i tenner med store fyllinger. Smertene utløses når man biter tennene sammen. Sprekken kan være så liten at den er usynlig.

Tannskade

En tannskade kan bestå av et brudd i en tann, løs tann eller utslått tann.

Visdomstann

Hvis visdomstannen har for liten plass til å bryte fram, kan det utvikle seg en smertefull betennelse over og rundt tannen. Det kan også medføre tannbyll (pericoronal abscess). Når tannen er delvis dekket, kan det være vanskelig å holde den rein, og bakterier kan spre seg under tannkjøttet

Smerter etter tanntrekking

Smerter etter å ha fått trukket en tann er vanlig. De gir seg etter noen timer. Hvis trekkingen var vanskelig, kan smertene vare lenger. Langvarige smerter etter tanntrekking kan også skyldes infeksjon i kjeven der tannen var festet, eller kjevebrudd.

Andre årsaker til tannverk

Bihulebetennelser kan kjennes ut som tannverk. Det samme kan et kjeveledd som ikke fungerer normalt. Kreft i kjeven er en sjelden årsak til tannverkliknende smerter.

Behandling

Dersom betennelsen har nådd tannroten består behandlingen av en mekanisk rensing av tannrøttenes nervekanaler kombinert med desinfeksjon av nervekanalene. Behandlingen avsluttes med en rotfylling. I forbindelse med rotbehandlingen skylles tannen med forskjellige former for skyllevæsker og legemidler. Det er viktig at du forteller tannlegen hvis du er overfølsom overfor noen av disse stoffene f eks Klorhexidin.

Ved tannrotbetennelse med tannbyll som ikke kan tømmes, og hvor du har feber eller større hevelse i ansiktet, er det nødvendig å behandle med antibiotika. Antibiotika virker bare i vevet omkring den sykdomsrammede tannen, og kommer ikke inn i tannrøttenes hulrom, hvor bakteriene er. Derfor må du også få rotbehandling hos tannlegen.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert
02.11.18 av Alf Kristoffer Ødegaard
felleskatalogen.no
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 16.11.2004

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer