Tannstillingsfeil - se bilder

De mest vanlige bittfeilene er overbitt, underbitt, åpent bitt, dypt bitt, kryssbitt, saksebitt, trangstilling og agenesi, og det bør behandles.

TRANGSTILTE TENNER: Dette er den vanligste tannstillingsfeilen. Hjørnetennene får ikke plass i tannbuen og blir liggende i hulter til bulter.  Foto: Privat
TRANGSTILTE TENNER: Dette er den vanligste tannstillingsfeilen. Hjørnetennene får ikke plass i tannbuen og blir liggende i hulter til bulter. Foto: Privat Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når tennene avviker fra ideell tannstilling, kalles det for tannstillingsfeil.

– De vanligste bittfeilene som HELFO yter refusjon til er kombinasjonen av overbitt med plassmangel i underkjevens front og moderat dypt bitt, opplyser Bjørn Øgaard.

Han er professor, dr. odont og fagleder ved avdeling for kjeveortopedi, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo.

Det er en kompleks årsakssammenheng til bittfeil. Noe skyldes arv, noe skyldes miljø.

– Fingersuging vil for eksempel kunne føre til overbitt, og smokkbruk til kryssbitt. Åpne bitt sees hyppig hos somaliere, og er nok arvelig betinget. Det er også høyere frekvens av underbitt hos asiatere enn i Europa, sier Øgaard.

LES OGSÅ: Trenger barnet mitt tannregulering?

Åtte tannstillingsfeil

Det finnes mange forskjellige tannstillingsfeil, og det bør behandles av kjeveortoped for at tannsettet skal kunne fungere best mulig.

De mest vanlige bittfeilene er:

  • overbitt
  • underbitt
  • åpent bitt
  • dypt bitt
  • kryssbitt
  • saksebitt
  • trangstilling
  • agenesi

Disse bittfeilene kan forekomme i forskjellige kombinasjoner, som kan øke behovet for kjeveortopedisk behandling, ifølge Norsk Kjeveortopedisk Forening.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Overbitt

Når overkjevens tannrekke biter for langt frem i forhold til underkjevens tannrekke.

– Overbitt er enten medfødt eller så skyldes det uvaner som smokkbruk eller suge på tommelen, forklarer Bärbel Hasund, kjeveortoped ved privatklinikken Kvadraturen Tannregulering.

Å redusere overbittet vil redusere faren for skade på fortennene, ifølge NKF.

OVERTBITT: Overkjevens frontttenner står over underkjevens fronttenner. Foto: Privat
OVERTBITT: Overkjevens frontttenner står over underkjevens fronttenner. Foto: Privat Vis mer

Underbitt

Når underkjevens tannrekke biter for langt frem i forhold til overkjevens tannrekke.

– Årsaken til underbitt skyldes i stor grad arv, sier Hasund.

UNDERBITT: Når underkjevens fortenner står foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt, kaller vi det for underbitt. Foto: Privat
UNDERBITT: Når underkjevens fortenner står foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt, kaller vi det for underbitt. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Betennelse i tannkjøttet

Åpent bitt

Når det er manglende tyggekontakt mellom tannrekkene i over og underkjeven.

– De med åpent bitt har ofte en stor tunge, som kan føre til språkfeil eller feil bruk av tunge ved svelging. Dette er arvelig, forklarer Hasund.

En kjeveortopedisk behandling vil lukke det åpne bittet for å bedre avbitt og tyggefunksjon, ifølge NKF.

ÅPENT BITT: Det er manglende tyggekontakt mellom tannrekkene i over og underkjeven. Foto: Privat
ÅPENT BITT: Det er manglende tyggekontakt mellom tannrekkene i over og underkjeven. Foto: Privat Vis mer

Dypt bitt

Når fortennene i overkjeven skjuler mye av underkjevens fortenner ved sambitt. Bittet kan være så dypt at fortennene i underkjeven biter opp i tannkjøttet bak fortennene i overkjeven. Overkjevens fortenner kan også bite mot tannkjøttet foran fortennene i underkjeven.

DYPT BITT: Noen ganger kan bittet være så dypt at fortennene i underkjeven biter opp i tannkjøttet bak fortennene i overkjeven. Foto: Privat
DYPT BITT: Noen ganger kan bittet være så dypt at fortennene i underkjeven biter opp i tannkjøttet bak fortennene i overkjeven. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

Kryssbitt

Når overkjeven er for smal i forhold til underkjeven. Det vil si at bredden på tannbuene i over og underkjeven ikke passer sammen. Ved saksebitt er overkjevetannbuen for bred i forhold til underkjevetannbuen.

ENKELTSIDIG KRYSSBITT: Overkjeven er for smal i forhold til underkjeven - her på den ene siden. Foto: Privat
ENKELTSIDIG KRYSSBITT: Overkjeven er for smal i forhold til underkjeven - her på den ene siden. Foto: Privat Vis mer

UTVIKLING AV KRYSSBITT VED SMOKKBRUK. Foto: Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo.
UTVIKLING AV KRYSSBITT VED SMOKKBRUK. Foto: Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo. Vis mer

Saksebitt

Når overkjevetannbuen er for bred i forhold til underkjeven.

– Tennene presser ikke riktig på siden, slik at underkjeven blir feil ledet og det blir en tvangsføring av underkjeven. Faren med kryssbitt er at underkjeven vokser skjevt, og det bør behandles så tidlig som mulig for at tennene skal havne på riktig plass, sier kjeveortoped Hasund.

Behandlingen går ut på å skyve overtennene i bredden, slik at underkjeven får plass og kan utvikle seg i riktig retning.

– For mye smokk eller å suge på tommelen kan gjøre at det blir presset i feil retning mot ganen, slik at sidetennene går innover, forklarer hun.

SAKSEBITT: Overkjevetannbuen er for bred i forhold til underkjeven. Foto: Privat
SAKSEBITT: Overkjevetannbuen er for bred i forhold til underkjeven. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Blemmer i munnen

Trangstilling

Når tennene står «hulter til bulter» og det er ikke nok plass til alle tennene.

Trangstilling kan også føre til at en eller flere blivende tenner ikke får plass i tannbuen og blir liggende i kjevebenet uten å bryte frem. Det kalles for «retinerte tenner» på fagspråket.

Plassmangel er den vanligste årsaken til at en tann er retinert, men spesielt hjørnetenner i overkjeven kan bli liggende retinert selv om det ikke er plassmangel.

SAKSEBITT: Overkjevetannbuen er for bred i forhold til underkjeven. Foto: Privat
SAKSEBITT: Overkjevetannbuen er for bred i forhold til underkjeven. Foto: Privat Vis mer

– Trangstilling er den vanligste tannstillingsfeilen, mens saksebitt er nok mest uvanlig, forklarer Hasund.

LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Agenesi

Agenesi betyr manglende tannanlegg for én eller flere permanente tenner.

– Agenesi er vanlig, og man vet ikke riktig hvorfor det forekommer. Når melketennene forsvinner, venter ikke en ny tann under, eller så kommer den ikke opp av seg selv. Stadig flere pasienter får agenesi, og det skjer ofte med de smale jekslene i underkjeven eller i de smale sidefronttennene i overkjeven, sier Hasund.

AGENESI: Manglende tannanlegg for én eller flere permanente tenner. Man mister melketenner, men det dukker ikke opp en ny tann som forventet. Foto: Shutterstock
AGENESI: Manglende tannanlegg for én eller flere permanente tenner. Man mister melketenner, men det dukker ikke opp en ny tann som forventet. Foto: Shutterstock Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer