Tannbyll

En tannbyll oppstår hvis infeksjon i tannmargen spres videre til eller rundt tannroten.

SMERTEFULLT: Tannbyll kan gi store smerter, hevelse i kinnet og feber. Kom deg raskt til tannlege for behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTEFULLT: Tannbyll kan gi store smerter, hevelse i kinnet og feber. Kom deg raskt til tannlege for behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tannervebetennelse utvikles ofte over tid, hvor tannerven gradvis påvirkes ved for eksempel hull i tannen.

Hvis tannervebetennelsen ikke behandles, vil bakterier invadere tannerven og det utvikles tannrotbetennelse. Omkringliggende ben vil også langsomt nedbrytes. Tannrotbetennelse kan utvikle seg til en infisert lomme som inneholder betennelsesvæske (puss).

Det kan også være et mer akutt forløp med utvikling av tannbyll/hevelse/feber, men oftest forløper utviklingen av rotspissbetennelsen over lengre tid. De fleste tilfeller responderer raskt på behandling. Ubehandlet tannbyll kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer.

LES OGSÅ: Tannverk - Hva kan årsaken være?

Tre hovedtyper av tannbyller

Den vanligste typen gir tannbyll ved roten av en tann (periapikal abscess). Infeksjonen oppstår når det myke vevet inne i kjernen av tannen (pulpaen) blir infisert med bakterier og dør.

En abscess langsmed en tann (periodontal abscess) oppstår når vevet rundt en tann (tannkjøttet) er infisert med bakterier. Dette skyldes ofte langtkommen tannkjøttsykdom, hvor bakteriene har etablert seg under overflaten av tannkjøttet og forårsaket skader på bein og vev rundt tannen.

En abscess i tannkjøttet som delvis dekker en tann (pericoronal abscess) kan oppstå når en tann ikke bryter helt gjennom tannkjøttet. Når tannen er delvis dekket, kan det være vanskelig å holde den rein, og bakterier kan spre seg under tannkjøttet og forårsake en tannbyll. Spesielt visdomstenner er utsatt for denne type tannbyll.

TANNBYLL: Her ser du en periapkal og periodontal byll. Det finnes tre ulike tannbyller. En tredje type byll kan oppstå over tenner som ikke har kommet ut enda, for eksempel visdomstenner.
TANNBYLL: Her ser du en periapkal og periodontal byll. Det finnes tre ulike tannbyller. En tredje type byll kan oppstå over tenner som ikke har kommet ut enda, for eksempel visdomstenner. Vis mer

Symptomer

Kraftig smerte. Hovent kinn. Du kan få feber og forstørrede lymfekjertler. Sykdomsforløpet er vanligvis langvarig, men kan også oppstå akutt med generell påvirkning av allmenntilstand og feber.

Behandling

Ved tannbyll er rask tannlegebehandling nødvendig. Dersom du ikke kan komme til tannlegen, bør du kontakte lege. I påvente av tannbehandling kan det være aktuelt å bruke betennelsesdempende medisiner, for eksempel ibuprofen (Brufen®, Ibumetin® eller Ibux®) og smertestillende tabletter. Ved hevelse i kinnet og redusert allmenntilstand, er behandling med antibiotikatabletter nødvendig, vanligvis penicillin.

  • Tannlegen vil vurdere rotfylling, den vanligste behandlingen for tannbyll som oppstår ved tannroten.
  • Drenasje: Noen ganger kan det være nødvendig å lage et lite snitt i byllen og sette inn et lite rør (dren) for å tømme den.
  • Hvis du har en abscess langsmed en tann, og tannen ikke må trekkes, vil drenering av abscessen og dyp reingjøring rundt tannen og tannkjøttet ofte være tilstrekkelig behandling.
  • Å trekke tannen kan være et siste alternativ. Hvis en tann er svært ødelagt av råte eller skade, kan tannlegen trekke den ut. Tannen kan også bli trukket hvis bein og vev som holder den på plass, er skadet.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 02.11.18 av Alf Kristoffer Ødegaard
felleskatalogen.no
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer