Enkelte personer er svært misfornøyde med fargen på tennene sine, og ønsker å bleke dem for å få et hvitere smil. Ifølge Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening, er det viktig å ta visse forholdsregler.
– Det er svært viktig at en tannlege undersøker tennene nøye, kontrollerer farge mot en standardisert fargeskala, og kontrollerer eventuelle fyllinger og blottlagte tannhalser. Det er ikke alle misfarginger som lar seg bleke med de tradisjonelle blekemidlene, derfor er det viktig å kartlegge mulige årsaker til at tennene har blitt mørkere, fortalte han til Lommelegen i fjor sommer.

Blekemidlene løser opp de organiske materialene som har festet seg i sprekker i tannen og skapt misfarging.
LES OGSÅ: Dårlig ånde
Kan ha alvorlige bivirkninger
Tannblekemidler er regulert av kosmetikkregelverket. De kan inneholde det sterke blekemiddelet hydrogenperoksid, eller lignende forbindelser som kan frigi hydrogenperoksid.
Produkter som skal selges direkte til forbruker kan ikke inneholde mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid. Maksgrense er seks prosent hydrogenperoksid ved behandling hos tannlege.
– Dette skyldes at tannbleking kan ha alvorlige bivirkninger – slik som etseskade i tannkjøttet, skade på emaljen og på siktnerven, og det er viktig at en tannlege undersøker tenner og emaljen før eventuell behandling igangsettes, har Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet, ved Mattilsynet, tidligere fortalt Lommelegen.
LES OGSÅ: Betennelse i tannkjøttet
Bør være forsiktig ved kjøp i utlandet
Noen kjøper med seg tannblekemidler på utenlandsreiser. Det kan ha uheldige konsekvenser.
– Kosmetikkregelverket som er felles for EU og Norge, forbyr eller begrenser bruk av stoffer som kan ha helseskadelige effekter i kosmetikk. Når du bestiller kosmetikk utenfor EU, er ikke EUs krav til slike produkter nødvendigvis oppfylt. Produktet kan for eksempel inneholde stoffer som er forbudt i EU, eller inneholde mer enn det som vurderes trygt, forklarer Jemtland.
Dersom du bestiller et produkt utenfor EU/EØS, altså privat import til eget bruk, faller dette utenfor EUs kosmetikklovgivning – hvilket betyr at du selv er ansvarlig for produktet.

Mange gnisser tenner uten å vite om det
– Du må derfor være bevisst på hva du kjøper. For tannblekemidler bør du påse at konsentrasjonen av hydrogenperoksid er innenfor grensene som vurderes som trygt. Tannblekemidler med høyere enn tillatte konsentrasjoner hydrogenperoksid kan skade tennene og slimhinnene, advarer Jemtland.
Første behandling hos tannlege
Tannblekemidler med styrke 0,1 – 6,0 prosent hydrogenperoksid skal altså kun selges til tannleger. Første sekvens i hver behandlingssyklus skal gjennomføres hos, eller under direkte tilsyn, av tannlege.
– Etter første behandlingssekvens, kan forbrukeren selv få fullføre behandlingen. Produktene skal ikke brukes av personer under 18 år, sier Asmyhr.
Mattilsynet og Helsedirektoratet har vedtatt at tannblekeprodukter skal følge bestemmelsene i kosmetikkdirektivet/kosmetikkforskriften.
Ulike tannblekingsalternativer
1. Tannlegestyrt hjemmebleking
Dette inkluderer en grundig klinisk undersøkelse utført av tannlege, avstøpning av tennene for fremstilling av skje (blekeskinne) og bleking hjemme under kontroll av tannlege.
– Ved denne behandlingen bruker vi 10-16 prosent karbamidperoksid, og bleker i to timer i én til to uker. Behandlingen har vanligvis god effekt, og kan vare i flere år, men det fungerer ikke ved alle typer misfarging. Vanlig bivirkning er ising i tennene, spesielt ved varme og kulde. Hyppig bleking kan skade emaljen, sier Asmyhr
2. Peroksidfrie blekemidler
Peroksidfrie blekemidler kan kjøpes over disk. Dette inneholder som regel syre og/eller bakepulver.
– Denne behandlingen kan gi kortvarig lysere tenner, men gjentatt bruk kan skade emaljen, forklarer Asmyhr.

Tannstillingsfeil - se bilder
3. Tannkrem med blekende effekt
Tannkrem som lover å gi hvitere tenner inneholder slipemiddel som fjerner noe misfarging i overflaten, forklarer Asmyhr.
– Slik tannkrem kan gi en overfladisk effekt. Det kan føre til pusseskader ved at emaljen slipes bort.
– Kan tannbleking være skadelig?
– Hyppig bruk av blekemidler kan slite på emaljeoverflaten slik at den blir tynnere. Bleking på bare tannhalser kan gi vedvarende problemer med ising i tennene. Det er viktig at man rådfører seg med tannlege før man begynner å bleke tennene, forklarer Asmyhr.
– Hva fører til misfarging av tennene?
– Tobakk (røyk og snus), te og i noen grad rødvin kan misfarge tennene, sier Asmyhr.