Spyttstein

Spyttsteiner kan dannes i spyttkjertlenes utførselsganger og blokkere gangen. Som regel dannes det flere steiner i samme utførselsgang.

STEIN I SPYTTKJERTEL: Her er en synlig spyttstein i kjertelen under tunga. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
STEIN I SPYTTKJERTEL: Her er en synlig spyttstein i kjertelen under tunga. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spyttstein har den medisinsk betegnelsen: sialolithiasis. På engelsk heter det salivary gland stones.

Vi har tre store, parvise spyttkjertler, i tillegg til mange små spyttkjertler spredt rundt i munnen, særlig på innsida av kinnene og leppene.

85% av steinene dannes i kjevespyttkjertelen (glandula submandibularis) og 15% i ørespyttkjertelen (glandula parotis).

SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Spyttsteiner i de små spyttkjertlene er en sjelden variant av spyttkjertelsteiner. De er som regel lokalisert i lepper eller kinn. (3) De kan bli fra noen få millimeter store til maksimalt 2 centimeter store. (5)

Hva er årsaken?

Årsaken bak spyttstein er ikke kjent, men steindannelsen skyldes ofte forandret saltinnhold og seighet i spyttet, samt delvis obstruksjon av utførselsgang.

Symptomer

Symptomene oppstår når spyttkjertelen forsøker å tømme ut spytt, når du spiser eller tenker på god mat (når tennene "løper i vann") og utførselsgangen er blokkert. Spyttet kommer ikke ut, og kjertelen hovner opp og blir smertefull. Noen timer etter måltidet går hevelsen tilbake.

Noen ganger kan spyttstein utvikle seg til spyttkjertelbetennelse, da vil man få en større hevelse, som ikke går ned mellom måltidene, smerter og feber.

Hva kan du gjøre selv?

Her er noen råd som kan gjøre at steinen løsner, ved at du stimulerer spyttproduksjonen:

  • Sug på en sitron, eller sitrondrops
  • Drikk mye vann
  • Forsiktig massasje av området rundt spyttsteinen (4)

IKKE: Prøv aldri å få ut spyttsteinen ved hjelp av kniv eller skarpe gjenstander! Det kan medføre skade, eller betennelse.

Behandling ved betennelse og hevelse

Sug på en isbit for å få ned hevelsen. Betennelsesdempende medisiner som paracetamol eller ibuprofen kan virke smertestillende og reduserer hevelsen som dannes inne i utførselsgangen, rundt spyttsteinen. (4)

Hvis hevelsen inne i gangen blir mindre, blir det bedre plass, og steinen kan passere og kommer ut i munnen og svelges.

Kontakt lege

Hvis du ikke klarer å fjerne spyttsteinen selv, med rådene ovenfor, eller hvis spyttsteinen forårsaker helvelse og betennelse bør du oppsøke lege eller tannlege.

Tegn på Betennelse i spyttkjertlene er smerte, hevelse, rødhet, at det er puss i området rundt spyttsteinen eller at du får feber. (4)

Din fastlege eller tannlege kan fjerne spyttstein.

Kan det være noe annet?

Her er eksempler på noen andre sykdommer som kan ramme spyttkjertlene.

  • Betennelse i spyttkjertlene (sialoadenitt)
  • Kusma
  • Flere autoimmune sykdommer angriper spyttkjertlene. For eksempel revmatoid artritt og Sjøgrens syndrom.
  • Mer sjeldent - svulster i spyttkjertlene. Disse kan være godartede eller ondartede (kreft). Den mest vanlige svulsten i glandula parotis er pleomorft adenom som vokser langsomt. Det er vanligst med kreft i de tre store spyttkjertlene, mindre vanlig i de små. (3)

Kilder:

Skrevet 08.10.2020 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved oppdatering: 1) BMJ, 2) Lommelegen, 3) Tannlegetidene 4) NHS - Salivary gland stones. 5) Healthline
Saken er delvis basert på en eldre og kortere artikkel, opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer