Spyttkjertlenes anatomi

Vi har tre store, parvise spyttkjertler, i tillegg til mange små spyttkjertler spredt rundt i munnen, særlig på innsiden av kinnene og leppene.

SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Spyttkjertlene er kjertler som produserer spytt i munnen. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen. Sekretet er viktig for å bløtgjøre fast føde.

Dette er de tre store spyttkjertler på hver side:

Ørespyttkjertelen (glandula parotis)

Dette er den største av spyttkjertlene. Kjertlene ligger like foran og under øret, en på hver side. Utførselsgangen tømmer seg på innsiden av kinnet, like utenfor visdomstennene i overkjeven.

Kjertelen er serøs, det vil si at væsken den danner og tømmer ut i munnen er tyntflytende.

Man kan normalt verken se eller føle ørespyttkjertelen, men ved spesifikk infeksjon, som for eksempel kusma, kan den hovne opp. Ansiktsnerven (nervus facialis) går gjennom kjertelen, noe som vanskeliggjør kirurgiske inngrep her. (1)

LES OGSÅ:
Vet du navnet på organet og hva det gjør?

Vet du navnet på organet og hva det gjør?

Kjevespyttkjertelen (glandula submandibularis)

Kjertlene ligger under underkjeven, en på hver side.

Kjertelen er seromukøs, det vil si at sekretet det lager er en blanding av tyntflytende og tyktflytende.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Tungespyttkjertelen (glandula sublingualis).

Kjertlene ligger under tungen, en på hver halvdel av munngulvet.Tungespyttkjertelen er mukoserøs, det vil si at den produserer tyktflytende sekret.

De små spyttkjertlene

I munnhulen har vi i tillegg veldig mange andre små spyttkjertler. De er plassert i slimhinnen i munnhulen, på innsiden av leppene (glandulae labiales), på innsiden av kinnet (glandulae buccales), på tungeroten (glandulae linguales) og i ganeslimhinnen (glandulae palatinae). De fleste av disse kjertlene er blandede, de produserer både tykt og tynt spytt.

Sykdommer som kan ramme spyttkjertlene

Her er eksempler på noen sykdommer som kan ramme spyttkjertlene.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz Hansen og Kåre Moen. Revisjon og utvidelse 25.10.2018 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: 1) Store Medisinske Leksikon 2) Kreftlex.no 3) tannlegetidende.no