Spyttkjertlene er kjertler som produserer spytt i munnen. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen. Sekretet er viktig for å bløtgjøre fast føde.
Dette er de tre store spyttkjertler på hver side:
Ørespyttkjertelen (glandula parotis)
Dette er den største av spyttkjertlene. Kjertlene ligger like foran og under øret, en på hver side. Utførselsgangen tømmer seg på innsiden av kinnet, like utenfor visdomstennene i overkjeven.
Kjertelen er serøs, det vil si at væsken den danner og tømmer ut i munnen er tyntflytende.
Man kan normalt verken se eller føle ørespyttkjertelen, men ved spesifikk infeksjon, som for eksempel kusma, kan den hovne opp. Ansiktsnerven (nervus facialis) går gjennom kjertelen, noe som vanskeliggjør kirurgiske inngrep her. (1)

Vet du navnet på organet og hva det gjør?
Kjevespyttkjertelen (glandula submandibularis)
Kjertlene ligger under underkjeven, en på hver side.
Kjertelen er seromukøs, det vil si at sekretet det lager er en blanding av tyntflytende og tyktflytende.
Tungespyttkjertelen (glandula sublingualis).
Kjertlene ligger under tungen, en på hver halvdel av munngulvet.Tungespyttkjertelen er mukoserøs, det vil si at den produserer tyktflytende sekret.
De små spyttkjertlene
I munnhulen har vi i tillegg veldig mange andre små spyttkjertler. De er plassert i slimhinnen i munnhulen, på innsiden av leppene (glandulae labiales), på innsiden av kinnet (glandulae buccales), på tungeroten (glandulae linguales) og i ganeslimhinnen (glandulae palatinae). De fleste av disse kjertlene er blandede, de produserer både tykt og tynt spytt.
Sykdommer som kan ramme spyttkjertlene
Her er eksempler på noen sykdommer som kan ramme spyttkjertlene.
- Spyttstein
- Betennelse i spyttkjertlene (sialoadenitt)
- Kusma
- Flere autoimmune sykdommer angriper spyttkjertlene. For eksempel revmatoid artritt og Sjøgrens syndrom.
- Svulster i spyttkjertlene kan være godartede eller ondartede (kreft). Den mest vanlige svulsten i glandula parotis er pleomorft adenom som vokser langsomt. Det er vanligst med kreft i de tre store spyttkjertlene, mindre vanlig i de små. (3)
Kilder:
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz Hansen og Kåre Moen. Revisjon og utvidelse 25.10.2018 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: 1) Store Medisinske Leksikon 2) Kreftlex.no 3) tannlegetidende.no