Spyttkjertlenes anatomi

Vi har tre store, parvise spyttkjertler, i tillegg til mange små spyttkjertler spredt rundt i munnen, særlig på innsiden av kinnene og leppene.

SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
SPYTTKJERTLER: Her er de tre største spyttkjertlene våre, plassert parvis i tilknytning til munnen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spyttkjertlene er kjertler som produserer spytt i munnen. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen. Sekretet er viktig for å bløtgjøre fast føde.

Dette er de tre store spyttkjertler på hver side:

Ørespyttkjertelen (glandula parotis)

Dette er den største av spyttkjertlene. Kjertlene ligger like foran og under øret, en på hver side. Utførselsgangen tømmer seg på innsiden av kinnet, like utenfor visdomstennene i overkjeven.

Kjertelen er serøs, det vil si at væsken den danner og tømmer ut i munnen er tyntflytende.

Man kan normalt verken se eller føle ørespyttkjertelen, men ved spesifikk infeksjon, som for eksempel kusma, kan den hovne opp. Ansiktsnerven (nervus facialis) går gjennom kjertelen, noe som vanskeliggjør kirurgiske inngrep her. (1)

Kjevespyttkjertelen (glandula submandibularis)

Kjertlene ligger under underkjeven, en på hver side.

Kjertelen er seromukøs, det vil si at sekretet det lager er en blanding av tyntflytende og tyktflytende.

Tungespyttkjertelen (glandula sublingualis).

Kjertlene ligger under tungen, en på hver halvdel av munngulvet.Tungespyttkjertelen er mukoserøs, det vil si at den produserer tyktflytende sekret.

De små spyttkjertlene

I munnhulen har vi i tillegg veldig mange andre små spyttkjertler. De er plassert i slimhinnen i munnhulen, på innsiden av leppene (glandulae labiales), på innsiden av kinnet (glandulae buccales), på tungeroten (glandulae linguales) og i ganeslimhinnen (glandulae palatinae). De fleste av disse kjertlene er blandede, de produserer både tykt og tynt spytt.

Sykdommer som kan ramme spyttkjertlene

Her er eksempler på noen sykdommer som kan ramme spyttkjertlene.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz Hansen og Kåre Moen. Revisjon og utvidelse 25.10.2018 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: 1) Store Medisinske Leksikon 2) Kreftlex.no 3) tannlegetidende.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer