Spyttkjertelbetennelse

Spyttkjertelbetennelse skyldes infeksjon i en spyttkjertel, hyppigst i underkjevespyttkjertelen. Infeksjonen oppstår oftest hos personer som har spyttstein.

SMERTER OG HEVELSE I MUNNEN: Ved smerte, hevelse og feber kan spyttkjertelbetennelse mistenkes. Oppsøk lege eller tannlege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER OG HEVELSE I MUNNEN: Ved smerte, hevelse og feber kan spyttkjertelbetennelse mistenkes. Oppsøk lege eller tannlege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spyttkjertelbetennelse har den medisinsk betegnelsen: akutt sialoadenitt.

Vi har tre store, parvise spyttkjertler, i tillegg til mange små spyttkjertler spredt rundt i munnen, særlig på innsida av kinnene og leppene.

image: Spyttkjertlenes anatomi

Spyttkjertlenes anatomi

Hva er spyttkjertelbetennelse?

Betennelse i spyttkjertlene er ofte knyttet til steindannelse, såkalt spyttstein. Utformingen av spyttkjertlenes utførselsgang, sammen med produksjon av seigt sekret gjør at man lett kan danne spyttstein her. Årsaken til en spyttkjertelbetennelse er at steinen blokkerer utførselsgangen, slik at spyttet ikke kommer ut. Da blir det gode vekstbetingelser for bakterier.

Symptomer

Ved infeksjon blir spyttkjertelen vedvarende hoven og smertefull og hevelsen forsvinner ikke lenger etter måltidet. Det kan være vondt å svelge, ansiktet kan hovne opp og du kan også få feber.

Kan det være noe annet?

Differensialdiagnoser er spyttstein, kusma og Sjögrens syndrom.

Behandling

Infeksjonen kan behandles med antibiotika, for eksempel doksycyklin tabletter. I tillegg brukes betennelsesdempende medisiner som virker smertestillende og reduserer hevelsen i utførselsgangen. Det blir bedre plass, slik at steinen kan passere og komme ut i munnen.

Hvis ikke steinen forsvinner, kan den fjernes ved en liten operasjon.

Kilder:

26.10.18: Oppdatert av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved oppdatering: BMJ, Lommelegen