Spyttkjertelbetennelse

Spyttkjertelbetennelse skyldes infeksjon i en spyttkjertel, hyppigst i underkjevespyttkjertelen. Infeksjonen oppstår oftest hos personer som har spyttstein.

SMERTER OG HEVELSE I MUNNEN: Ved smerte, hevelse og feber kan spyttkjertelbetennelse mistenkes. Oppsøk lege eller tannlege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER OG HEVELSE I MUNNEN: Ved smerte, hevelse og feber kan spyttkjertelbetennelse mistenkes. Oppsøk lege eller tannlege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spyttkjertelbetennelse har den medisinsk betegnelsen: akutt sialoadenitt.

Vi har tre store, parvise spyttkjertler, i tillegg til mange små spyttkjertler spredt rundt i munnen, særlig på innsida av kinnene og leppene.

Hva er spyttkjertelbetennelse?

Betennelse i spyttkjertlene er ofte knyttet til steindannelse, såkalt spyttstein. Utformingen av spyttkjertlenes utførselsgang, sammen med produksjon av seigt sekret gjør at man lett kan danne spyttstein her. Årsaken til en spyttkjertelbetennelse er at steinen blokkerer utførselsgangen, slik at spyttet ikke kommer ut. Da blir det gode vekstbetingelser for bakterier.

Symptomer

Ved infeksjon blir spyttkjertelen vedvarende hoven og smertefull og hevelsen forsvinner ikke lenger etter måltidet. Det kan være vondt å svelge, ansiktet kan hovne opp og du kan også få feber.

Kan det være noe annet?

Differensialdiagnoser er spyttstein, kusma og Sjögrens syndrom.

Behandling

Infeksjonen kan behandles med antibiotika, for eksempel doksycyklin tabletter. I tillegg brukes betennelsesdempende medisiner som virker smertestillende og reduserer hevelsen i utførselsgangen. Det blir bedre plass, slik at steinen kan passere og komme ut i munnen.

Hvis ikke steinen forsvinner, kan den fjernes ved en liten operasjon.

Kilder:

26.10.18: Oppdatert av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved oppdatering: BMJ, Lommelegen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer