Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at om lag ni prosent av befolkningen i Norge bruker snus daglig. Men lille klumpen med tobakk har sin pris.
- Snus er skadelig for tennene, og spesielt for tannkjøttet, sier Svein Thomas Halvorsen.
Han er tannlege og eier av klinikken Trygg Tannbehandling.
- Hos praktisk talt alle som jevnlig bruker snus, oppstår det en skade på slimhinnen der de plasserer prisen. I begynnelsen er rødlige forandringer et tegn på irritasjon. Etter hvert kan slimhinnen bli hvitaktig og fortykket ved at det dannes såkalt snusleukoplaki.
LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?
Isinger i tennene
Senere får det skadete området et mer rynket og gulbrunt preg, ifølge tannlegen.
- Ikke sjeldent oppstår det små sår og sprekker der snuspartikler samler seg. Etter en tid dannes en såkalt "snuslomme”, en varig fordypning i slimhinnen der prisen pleier å ligge.
Halvorsen forteller at snusbrukerne kan oppleve mer isinger på eventuelle blottlagte områder av tannkjøttet, og han ser ofte at pasientene får gule tenner etter snusbruk.
- Emaljeoverflaten på tennene har mikroskopiske ujevnheter hvor fargede forbindelser fra snustobakken trenger inn. Over tid fører dette til synlig misfarging av tennene. I tillegg er overgangen mellom tann og fylling samt tannhalser, der tannkjøttet har trukket seg tilbake, utsatt for misfarging. Denne fargen er vanskelig å fjerne ved å pusse tennene.
LES OGSÅ: Stadig flere kvinner snuser
Forårsaker dårlig ånde
Snusing særlig i kombinasjon med dårlig munnhygiene, kan føre til gradvis ødeleggelse av tannkjøttet og beinvevet som tennene er forankret i.
- Bakteriebelegg på tennene gir en betennelsesprosess i tannkjøttet som igjen medfører at tennenes festefibre ødelegges, og betennelsen sprer seg ned langs tannen. Det dannes lommer rundt tennene der tannkjøttet er angrepet og pasienten får dårlig ånde og økt risiko for å miste tennene, sier Halvorsen.

Ifølge Helsedirektoratets hjemmesider ser forandringer av slimhinnen ut til å forekomme oftere og være mer fremtredende hos dem som bruker løssnus enn hos dem som bruker porsjonssnus.
Vil du slutte å snuse?
- Bestem deg for en dato når du vil slutte å snuse.
- Forbered deg frem til slutt-datoen ved å gå lengre perioder enn du normalt gjør uten snus. Bruker du løssnus kan du lage mindre priser. Prøv å legge andre ting under leppa for eksempel en pastill.
- Motivasjonen er viktig! Gjenta ofte for deg selv hvorfor du ønsker å slutte.
- Slutt helt på slutt-datoen.
Kilde: VitusApotek
- Har du et spørsmål til tannlegen? Send inn ditt spørsmål til tannlege Kaare Mathisen.