Slik blir du kvitt dårlig ånde

Dårlig ånde kan ha flere årsaker. Dette er tannlegenes tips.

DÅRLIG ÅNDE: Mange er ikke klar over at de har dårlig ånde. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DÅRLIG ÅNDE: Mange er ikke klar over at de har dårlig ånde. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

- Dårlig ånde skyldes hovedsakelig bakterier og bakteriens avfallsstoffer, sier Kjetil Kaland, fagansvarlig tannlege for Colosseum Norge.

Han forteller at bakteriene samler seg på tannkjøttet, rundt tennene og på tunga, og gir dårlig lukt. Tannråte, periodontitt og infeksjoner lenger ned i halsen, gjerne fra mandlene eller pusterøret, kan også gi dårlig ånde. Sykdommer fra mage og tarmsystemet kan avgi gasser med dårlig lukt.

LES OGSÅ: Hva er årsakene til dårlig ånde?

Gode rutiner

For å unngå dårlig ånde er det først og fremst viktig å opprettholde gode rutiner for renhold.

- Puss tennene to ganger om dagen. Det er minst like viktig å rengjøre mellom tennene med tanntråd eller børste. Mange kan ha effekt av en tungeskraper for å få vekk belegget. Man bør også dra jevnlig til tannlegen for å fjerne tannstein, sier Kaland.

Han anbefaler også sukkerfri tyggegummi som øker spyttproduksjonen, og bidrar til å fjerne bakterier og matrester.

- Dette fikser ikke det underliggende problemet, man kan hjelpe på ånden.

TANNLEGE: Kjetil Kaland. Foto: Privat
TANNLEGE: Kjetil Kaland. Foto: Privat Vis mer

Skyllemiddel

Ved alvorlige tilfeller av tannkjøttbetennelse kan man i samråd med tannlege ha nytte av antibakterielt eller sinkholdig skyllemiddel.

- Dersom ikke noe av dette hjelper bør man utredes videre av fastlegen for mulige sykdommer i fordøyelsessystemet.

image: Betennelse i tannkjøttet: Hva kan årsaken være?

Betennelse i tannkjøttet: Hva kan årsaken være?

Røykeslutt og vann

Anne Myrlund Vollstad, tannlege ved Smil Tannlegesenter, forteller at det ikke er uvanlig at man ikke merker at man har dårlig ånde.

- En fin test for selv å oppdage dette er å lukte på tanntråden etter at den er brukt. Ofte har man også vond smak i munnen dersom man lider av vedvarende dårlig ånde, sier hun.

Vollstad forteller at det er mange grunner til vedvarende dårlig ånde (halitose).

- Røyking, tannkjøttsykdom og munntørrhet er vanlige årsaker til dårlig ånde. Det er også viktig og utelukke andre sykdommer i fordøyelsessystemet og lunger. Behandling mot dårlige ånde avhenger av årsak til problemet, sier hun.

TANNLEGE: - Det er ikke uvanlig at man ikke merker at man har dårlig ånde, sier Anne Myrlund Vollstad. Foto: Privat
TANNLEGE: - Det er ikke uvanlig at man ikke merker at man har dårlig ånde, sier Anne Myrlund Vollstad. Foto: Privat Vis mer

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge dårlig ånde er å opprettholde en god munnhygiene. Hun støtter Kaland i daglig bruk av tanntråd og tungeskraper.

- Røykeslutt og å drikke vann ofte kan hjelpe. Det er også lurt å oppsøke tannlege minst en gang i året for en undersøkelse, og for å fjerne plakk og tannstein. Det finnes også tannpleieprodukter som kan motvirke dårlig ånde. Eksempelvis vil tannkrem som inneholder sink redusere problemet. Alternativt kan man også benytte sinktabletter, sier hun.