Odontofobi betyr angst for tannleger, og rammer opptil ti prosent av den voksne befolkningen. Det betyr at 250.000 nordmenn unngår tannlegen så godt det lar seg gjøre, ifølge tall fra TSN Gallup
For noen er angsten for munnbind og bor så sterk at de aldri får behandlet hull eller skader på tennene.
Blir du stresset og nervøs av å lese denne teksten? Da er muligheten stor for at også du lider av odontofobi.
Kan behandlesPå Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.
- Det viktigste prinsippet er å gradvis trene deg opp til å mestre de enkelte deler av behandlingen som du er mest redd for. Dette gjøres i et tempo som du selv er med på å bestemme, skriver Senter for odontofobi på sine websider.
For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.
Hjemmesiden til senteret har også en oversikt over sine lokale medlemmer som har spesiell kompetanse på tannlegeskrekk.
Her finner du listen over tannlegene:7 råd mot tannlegeskrekkOm du lider av tannlegeskrekk bør du forberede deg best mulig på neste tannlegebesøk. Og dersom angsten er så sterk at du ikke vil møte til timen, bør du kontakte en spesialist og spørre om muligheten til å få hjelp med tannlegeskrekken.
Her er 7 gode råd til deg som gruer deg til neste tannlegebesøk:
Velg riktig tannlegeBenytt en tannlege som du føler deg trygg hos og velg fritt den du vil ha. Snakk med tannlegen om angsten din og husk, du er en av mange som er redd.
Snakk på forhåndAvtal behandlingstempo med tannlegen før han/hun begynner og be om pauser under behandlingen om du har behov for det.
Møt opp uthviltAvtal et behandlingstidspunkt som passer deg godt eller når tannlegen har det minst travelt. Ta med en god venn hvis dette gjør deg mer trygg.
AvslappingBenytt deg av øvelser som yoga, fødselsforberedelser, karate, eller liknende og ta med musikk som kan få deg til å slappe av. Mange tannleger tilbyr også selv musikk under behandlingen.
Gi beskjedSi ifra om det gjør vondt. Husk at du er den eneste som kan merke akkurat det. Be om lokalbedøvelse eller lystgass når du har behov for det.
Se med speilBe om et håndspeil så du kan se hva tannlegen gjør.
Gå oftereSett fokus på gode tannpleievaner og vektlegg et tillitsforhold med tannlegen din. Gå oftere til tannlegen enn normalt, for eksempel hver 3. eller 4. måned. Og hold avtalen selv om du ikke har lyst den dagen.