Munntørrhet heter xerostomi på det medisinske fagspråket, og er en følelse av tørr munn. Det kan også kalles hyposalivasjon ved en målbart redusert spyttproduksjon. Munntørrhet kan skyldes mange årsaker. Har du merket hvordan munnen kan bli tørr som Sahara bare du skal holde en liten tale? Denne formen for munntørrhet skyldes det såkalte autonome nervesystemet, og går over igjen når vi får roet oss ned og slappet av.
Langvarig munntørrhet, derimot, er et stort problem for noen mennesker. Munntørrhet over lengre tid er ikke bare ubehagelig, men øker også risikoen for å få hull i tennene, og kan gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.
Munntørrhet gir også dårlig ånde.
Forekomsten av munntørrhet øker med alder og det er flere kvinner enn menn som rapporterer om problemet.

Metallsmak i munnen. Hva er årsaken?
Spyttet - tennenes viktigste beskytter
Kroppen produserer omtrent 1 liter spytt i døgnet. Spyttproduksjonen skjer i spyttkjertlene, som ligger i tilslutning til munnhulen.
Spyttet består av 99 prosent vann, mens resten er proteiner og salter.
Hvorfor er spytt så viktig?
Spyttet...
- Fukter og renser munnen
- Fukter maten
- Nøytraliserer skadestoffer
- Løser opp smaksstoffene, slik at vi kjenner smaker bedre
- Holder tennene friske og hele og beskytter de mot syreangrep
- Danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje

Hvor mye spytt vi har i munnen, styres av reflekser fra nervesystemet. Hvem har vel ikke kjent vann i munnen ved synet av god mat? Faktisk kan bare tanken på mat være nok til å sette i gang spyttproduksjonen.
Reflekser sørger også for at munnen fylles med spytt når man tygger. Spesielle smaker øker spyttutskillelsen, for eksempel kan mange oppleve å få mer spyttproduksjon når noe smaker surt.
LES OGSÅ: Blemmer i munnen
Årsaker til munntørrhet
1) Medisiner
Mange medisiner virker på spyttet - både på mengden og på «kvaliteten». Medikamenter som virker på nervesystemet, for eksempel midler mot depresjon, psykoser og epilepsi, fører ofte til tørr munn. Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift, kan også gi tørr munn.
2) Sykdommer
Munntørrhet kan også være et tegn på sykdom, som ulike typer diabetes eller Sjøgrens syndrom. Sjøgrens syndrom er en revmatisk lidelse som særlig kan påvirke spyttkjertlene og også gi tørre øyne.
3) Lite mat og drikke
Uttørring (dehydrering) på grunn av væsketap og/eller for lite drikke, fører til tørr munn.
4) Spyttkjertelskade
Ekstrem munntørrhet oppstår hvis spyttkjertlene fjernes eller bestråles på grunn av kreft i hodet eller halsen.
5) Røyking og rusmidler
Både røyk, alkohol, og flere andre rusmidler, kan påvirke spyttproduksjonen og gi økt følelse av munntørrhet. Noen rusmidler er assosiert med spesielt dårlig tannhelse, som for eksempel metamfetamin.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?
Virkninger av munntørrhet
Hvis man er tørr i munnen over lang tid, får man ofte hull i tennene. Det er fordi spyttet er den viktigste naturlige beskyttelsen mot dette. Bakteriesammensetningen i munnen kan også endres ved munntørrhet, som kan øke sjansen for infeksjoner. Særlig kan sopp da bli et problem.

Munnsår: Hva kan være årsaken?
Munntørrhet gir også andre plager - for at man skal kunne kjenne smaker godt, må smaksstoffene være oppløst, og følgelig blir smakssansen redusert ved lite spytt i munnen.
Med en tørr munn kan det også bli en utfordring å tygge og svelge mat. Det å snakke vil også kunne bli vanskelig, siden spyttet har viktige smørende egenskaper som gjør bevegelse av tunge og lepper lettere.
LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

Behandling av munntørrhet
Behandling av munntørrhet blir ofte et samarbeid mellom legen og tannlegen, og har som mål å redusere ubehaget assosiert med munntørrheten, samt beskytte mot og lindre de skader som munntørrhet kan medføre. Spesielt viktig er det for legen å vurdere om noen av medikamentene man står på, kan være årsaken til problemene.
Generelle tiltak ved munntørrhet:
1) Endring av medikamentbruk
Dersom man står på medisiner som kan tenkes å påvirke spyttfunksjonen, som regnes som den vanligste årsaken til munntørrhet, må en lege vurdere om noen av disse medikamentene kan forsøkes byttes ut eller seponeres.
2) Stimulering av spyttutskillelsen
Man kan stimulere spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi. På apoteket selges slike tabletter til dette formålet som også inneholder fluorid, som er tannbeskyttende.
3) Grundig rengjøring
På grunn av at man med munntørrhet i mindre grad får nytte av spyttets beskyttende egenskaper, er det viktig at man rengjør munn og tenner ekstra grundig for å ta vare på tennene og for å forhindre infeksjoner. Blant annet er munnskyll etter måltider lurt for å hindre at matrester blir liggende.

Periodontitt: Betennelse i tannkjøttet
4) Unngå søtsaker og sukkerholdig drikke
Disse produktene kan forverre munntørrheten og er også tannskadelige. På grunn av dette bør man redusere inntaket om man er plaget med munntørrhet.
5) Drikke hyppig og rikelig med vann
Vann vil åpenbart hjelpe mot munntørrhet, og bør drikkes hyppig. Det kan være hensiktsmessig å ha et glass vann stående på nattbordet: Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges, slik at munnen holdes fuktig lengst mulig.
6) Kunstig spytt
Spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen med kan kjøpes på apotek, og kan hjelpe noen.
7) Medikamentell behandling av munntørrhet
Mot munntørrhet kan medikamentet pilokarpin forsøkes, som i væskeform kan tas oralt. Dette stoffet stimulerer det såkalte parasympatiske nervesystemet, som gir økt spyttsekresjon. Det er vist å kunne lindre plagene om medikamentet tas 2-4 ganger daglig, særlig ved munntørrhet som følge av Sjøgrens syndrom eller strålebehandling.