Munntørrhet

Tørr munn kan øke risikoen for hull i tennene og gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.

PLAGET MED MUNNTØRRHET? Det kan være lurt å ha et glass vann stående på nattbordet. Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges slik at munnen holdes fuktig lengst mulig. Foto: Shutterstock
PLAGET MED MUNNTØRRHET? Det kan være lurt å ha et glass vann stående på nattbordet. Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges slik at munnen holdes fuktig lengst mulig. Foto: Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Munntørrhet heter xerostomi på det medisinske fagspråket, og er en subjektiv følelse av tørr munn. Det kan også kalles hyposalivasjon ved en målbart redusert spyttproduksjon.

Munntørrhet kan skyldes mange årsaker. Har du merket hvordan munnen kan bli tørr som Sahara bare du skal holde en liten, ubetydelig tale? Denne formen for munntørrhet går over igjen når vi får roet oss ned og slappet av.

Langvarig munntørrhet er et stort problem for noen mennesker. Munntørrhet over lengre tid er ikke bare ubehagelig, men øker også risikoen for å få hull i tennene, og kan gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.

Forekomsten av munntørrhet øker med alder og det er flere kvinner enn menn som rapporterer om problemet.

LES OGSÅ: Munntørrhet gir også dårlig ånde

Spyttet - tennenes viktigste beskytter

Kroppen lager omtrent 1 liter spytt i døgnet. Spyttproduksjonen skjer i spyttkjertlene, som ligger i tilslutning til munnhulen.

Spyttet består av 99 prosent vann, mens resten er proteiner og salter.

Hvorfor er spytt så viktig?

FUKT MUNNEN: Munntørrhet over lengre tid er ubehagelig, og øker risikoen for å få hull i tennene.  Foto: Shutterstock
FUKT MUNNEN: Munntørrhet over lengre tid er ubehagelig, og øker risikoen for å få hull i tennene. Foto: Shutterstock Vis mer
  • Spyttet fukter og renser munnen
  • Fukter maten
  • Nøytraliserer skadestoffer
  • Løser opp smaksstoffene, slik at vi kjenner smaker bedre
  • Spyttet holder tennene friske og hele
  • Saltene i spyttet beskytter tennene mot syreangrep
  • Proteinene i spyttet danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje

Hvor mye spytt vi har i munnen, styres av reflekser fra nervesystemet. Hvem har vel ikke kjent vann i munnen ved synet av god mat? (Ja, bare tanken kan være nok til å sette i gang spyttproduksjonen).

Reflekser sørger også for at munnen fylles med spytt når man tygger. Spesielle smaker øker spyttutskillelsen, for eksempel kan mange oppleve å få mer spyttproduksjon når noe smaker surt.

LES OGSÅ: Blemmer i munnen

Årsaker til munntørrhet

1) Medisiner
Mange medisiner virker på spyttet - både på mengden og på «kvaliteten». Medikamenter som virker på nervesystemet, for eksempel midler mot depresjon, psykoser og epilepsi, fører ofte til tørr munn. Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift, kan også gi tørr munn.

2) Sykdommer
Munntørrhet kan også være et tegn på sykdom, som ulike typer diabetes eller Sjøgrens syndrom. Sjøgrens syndrom er en revmatisk lidelse som særlig kan påvirke spyttkjertlene og også gi tørre øyne.

3) Lite mat og drikke
Uttørring (dehydrering) på grunn av væsketap og/eller for lite drikke, fører til tørr munn. Hvis næringen bare inneholder væske og bløt mat uten behov for tygging, kan det også føre til munntørrhet.

4) Spyttkjertelskade
Ekstrem munntørrhet oppstår hvis spyttkjertlene fjernes eller bestråles på grunn av kreft i hodet eller halsen.

MEDISINER PÅVIRKER SPYTTET: Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift kan gi tørr munn. Foto: Shutterstock
MEDISINER PÅVIRKER SPYTTET: Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift kan gi tørr munn. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Virkninger av munntørrhet

Hvis man er tørr i munnen over lang tid, får man ofte hull i tennene. Det er fordi spyttet er den viktigste naturlige beskyttelsen mot dette.

Bakteriesammensetningen i munnen kan også endres ved munntørrhet, som kan øke sjansen for infeksjoner. Særlig kan sopp da bli et problem.

Munntørrhet gir også andre plager; for at man skal kunne kjenne smaker godt, må smaksstoffene være oppløst, og følgelig blir smakssansen redusert ved lite spytt i munnen.

Med en tørr munn kan det også bli en utfordring å tygge og svelge mat. Det å snakke vil også kunne bli vanskelig, siden spyttet har viktige smørende egenskaper som gjør bevegelse av tunge og lepper lettere.

LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

Behandling av munntørrhet

Behandling av munntørrhet blir ofte et samarbeid mellom legen og tannlegen, og har som mål å redusere ubehaget assosiert med munntørrheten, samt beskytte mot og lindre de skader som munntørrhet kan medføre.

VANN HJELPER MOT MUNNTØRRHET: Drikk hyppig og rikelig med vann hvis du er plaget med tørr munn. Foto: Shutterstock
VANN HJELPER MOT MUNNTØRRHET: Drikk hyppig og rikelig med vann hvis du er plaget med tørr munn. Foto: Shutterstock Vis mer

Generelle tiltak ved munntørrhet:

1) Endring av medikamentbruk
Dersom man står på medisiner som kan tenkes å påvirke spyttfunksjonen, som regnes som den vanligste årsaken til munntørrhet, må en lege vurdere om noen av disse medikamentene kan forsøkes byttes ut eller seponeres.

2) Stimulering av spyttutskillelsen
Man kan stimulere spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi. På apoteket selges slike tabletter til dette formålet som også inneholder fluorid, som er tannbeskyttende.

3) Grundig rengjøring
På grunn av at man med munntørrhet i mindre grad får nytte av spyttets beskyttende egenskaper, er det viktig at man rengjør munn og tenner ekstra grundig for å ta vare på tennene og for å forhindre infeksjoner. Blant annet er munnskyll etter måltider lurt for å hindre at matrester blir liggende.

LES OGSÅ: Periodontitt: betennelse i tannkjøttet

4) Unngå søtsaker og sukkerholdig drikke
Disse produktene kan forverre munntørrheten og er også tannskadelige. På grunn av dette bør man redusere inntaket om man er plaget med munntørrhet.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Kaare Mathiesen

TANNLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

5) Drikke hyppig og rikelig med vann
Vann vil åpenbart hjelpe mot munntørrhet, og bør drikkes hyppig. Det kan være hensiktsmessig å ha et glass vann stående på nattbordet: Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges, slik at munnen holdes fuktig lengst mulig.

6) Kunstig spytt
Spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen med kan kjøpes på apotek, og kan hjelpe noen.

7) Medikamentell behandling av munntørrhet
Mot munntørrhet kan medikamentet pilokarpin forsøkes, som i væskeform kan tas oralt. Dette stoffet stimulerer det såkalte parasympatiske nervesystemet, som gir økt spyttsekresjon. Det er vist å kunne lindre plagene om medikamentet tas 2-4 ganger daglig, særlig ved munntørrhet som følge av Sjøgrens syndrom eller strålebehandling.

Kilder brukt til revisjon:

nhi.no og lvh.no