RANULA: Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen og unge er mer utsatt for å få dem.  Foto: Science Photo Library
RANULA: Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen og unge er mer utsatt for å få dem. Foto: Science Photo Library Vis mer

Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De kan forsvinne av seg selv, men kommer ofte tilbake. Ranula er en mucocele i munngulvet.

Orale mucoceler (Spyttmucoceler) er slimfylte hulrom som oppstår i forbindelse med spyttkjertlene i munnhulen.

To ulike typer mucoseler i munnen:

Mucocelene kan deles inn i to kategorier: retensjonscyster eller ekstravasasjonsfenomen.

  • Tilstoppet utførselsgang: En retensjonscyste er en cyste som er blitt til ved at en utførselsgang er tilstoppet. Dermed har det blitt en opphopning av materiale (retensjon) som ikke skilles ut som normalt, ifølge SML.
  • Biting eller skade: Ekstravasasjonsfenomen er den vanligste årsaken til utvikling av mucoceler i de små spyttkjertlene. Disse fenomenene oppstår ved for eksempel leppebiting, biting i kinnet eller fysisk traume (slag) mot utførselsgang, ifølge tannlegetidende.

Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De er bløte og har litt blålig fargeskjær.

– Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De er derfor bløt på konsistens og med litt blålig fargeskjær. Det er ganske vanlig å ha mucoceler, men vi vet ikke hvorfor unge er mer utsatt for å få det, sier tannlege Trond Inge Berge, som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, professor dr.odont. Institutt for klinisk odontologi, i UiB.

LEGEN SVARER: – Cyste på tungebåndet

Tegn på mucoceler

Mucoceler krever ingen behandling hvis pasienten ikke plages av det.

– Mucoceler kan oppstå over alt i munnen og de er sjeldent vonde. Det er vanlig at de sprekker og kommer tilbake, mens noen vil forsvinne for godt, sier Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand.

KIRURGI ANBEFALES: For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt. Foto: Trond Inge Berge
KIRURGI ANBEFALES: For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt. Foto: Trond Inge Berge Vis mer

Typiske tegn på mucocele

  • Myke og symptomfrie hevelser i slimhinnen
  • Gjennomsnittsstørrelse er 0,8 centimeter
  • Fargen varierer fra dyp blå til slimhinnefarge, eller hvit
  • Oppstår oftes hos unge pasienter
  • Vanligvis er mucocelene lokalisert på underleppa
  • Kan forsvinne og komme tilbake

Nye mucoceler er lette å diagnostisere, ifølge Berge. De ligner ikke på after.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Ranula og behandling

En mucocele som oppstår i munngulvet kalles ranula.

Ranula er ofte større enn mucocelene i de små spyttkjertlene. En stor ranula kan være ubehagelig ved prating, tygging og svelging, og kan derfor være nødvendig å fjerne.

– Hvis ranulaen er stor, kan den bli vond og til bry for pasienten. Da pleier jeg å henvise til en oralkirurg for å få den fjernet, sier Duong.

Inngrepet bør kun utføres av en operatør med kirurgisk erfaring og kompetanse til å håndtere de anatomiske strukturene i området.

LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Derfor kommer mucoceler ofte tilbake

Det er vanlig at mucoceler kommer tilbake.

– Når blemmen blir stor nok, biter pasienten hull og spyttet tømmer seg ut, og mucocelen forsvinner. På grunn av forandringer/arrdrag i vevet er muligheten for tilbakefall stor. Mucocelen blir da mer preget av bindevev enn før og virker fastere i konsistensen, forklarer Berge.

For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt.

– Det anbefales også inngrep ved mucoceler som har residivert flere ganger, for å utelukke annen patologi, sier Berge.

Ved tilbakefall kan mucoceler lettere forveksles med godartede svulster i bløtvev.

Spørsmål om tannhelse? Spør Lommelegens tannlege Kaare Mathiesen.