Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De kan forsvinne av seg selv, men kommer ofte tilbake. Ranula er en mucocele i munngulvet.

RANULA: Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen og unge er mer utsatt for å få dem.  Foto: Science Photo Library
RANULA: Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen og unge er mer utsatt for å få dem. Foto: Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Orale mucoceler (Spyttmucoceler) er slimfylte hulrom som oppstår i forbindelse med spyttkjertlene i munnhulen.

To ulike typer mucoseler i munnen:

Mucocelene kan deles inn i to kategorier: retensjonscyster eller ekstravasasjonsfenomen.

  • Tilstoppet utførselsgang: En retensjonscyste er en cyste som er blitt til ved at en utførselsgang er tilstoppet. Dermed har det blitt en opphopning av materiale (retensjon) som ikke skilles ut som normalt, ifølge SML.
  • Biting eller skade: Ekstravasasjonsfenomen er den vanligste årsaken til utvikling av mucoceler i de små spyttkjertlene. Disse fenomenene oppstår ved for eksempel leppebiting, biting i kinnet eller fysisk traume (slag) mot utførselsgang, ifølge tannlegetidende.

Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De er bløte og har litt blålig fargeskjær.

– Mucoceler er blemmer fylt med spytt fra små spyttkjertler i slimhinnen. De er derfor bløt på konsistens og med litt blålig fargeskjær. Det er ganske vanlig å ha mucoceler, men vi vet ikke hvorfor unge er mer utsatt for å få det, sier tannlege Trond Inge Berge, som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, professor dr.odont. Institutt for klinisk odontologi, i UiB.

LEGEN SVARER: – Cyste på tungebåndet

Tegn på mucoceler

Mucoceler krever ingen behandling hvis pasienten ikke plages av det.

– Mucoceler kan oppstå over alt i munnen og de er sjeldent vonde. Det er vanlig at de sprekker og kommer tilbake, mens noen vil forsvinne for godt, sier Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand.

KIRURGI ANBEFALES: For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt. Foto: Trond Inge Berge
KIRURGI ANBEFALES: For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt. Foto: Trond Inge Berge Vis mer

Typiske tegn på mucocele

  • Myke og symptomfrie hevelser i slimhinnen
  • Gjennomsnittsstørrelse er 0,8 centimeter
  • Fargen varierer fra dyp blå til slimhinnefarge, eller hvit
  • Oppstår oftes hos unge pasienter
  • Vanligvis er mucocelene lokalisert på underleppa
  • Kan forsvinne og komme tilbake

Nye mucoceler er lette å diagnostisere, ifølge Berge. De ligner ikke på after.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Ranula og behandling

En mucocele som oppstår i munngulvet kalles ranula.

Ranula er ofte større enn mucocelene i de små spyttkjertlene. En stor ranula kan være ubehagelig ved prating, tygging og svelging, og kan derfor være nødvendig å fjerne.

– Hvis ranulaen er stor, kan den bli vond og til bry for pasienten. Da pleier jeg å henvise til en oralkirurg for å få den fjernet, sier Duong.

Inngrepet bør kun utføres av en operatør med kirurgisk erfaring og kompetanse til å håndtere de anatomiske strukturene i området.

LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Derfor kommer mucoceler ofte tilbake

Det er vanlig at mucoceler kommer tilbake.

– Når blemmen blir stor nok, biter pasienten hull og spyttet tømmer seg ut, og mucocelen forsvinner. På grunn av forandringer/arrdrag i vevet er muligheten for tilbakefall stor. Mucocelen blir da mer preget av bindevev enn før og virker fastere i konsistensen, forklarer Berge.

For å redusere tilbakefallsrisikoen, anbefales det gjøres et lite inngrep når en fersk mucocele er intakt.

– Det anbefales også inngrep ved mucoceler som har residivert flere ganger, for å utelukke annen patologi, sier Berge.

Ved tilbakefall kan mucoceler lettere forveksles med godartede svulster i bløtvev.

Spørsmål om tannhelse? Spør Lommelegens tannlege Kaare Mathiesen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer