Hva er årsaken til dårlig ånde?

Det er ikke uvanlig å ha dårlig ånde, men mange kan oppleve det som sjenerende. Ofte har dårlig ånde en naturlig forklaring, men det kan også være et symptom på sykdom.

DÅRLIG ÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på en sykdom eller tilstand. Foto: Seasontime / NTB
DÅRLIG ÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på en sykdom eller tilstand. Foto: Seasontime / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva gir dårlig ånde?

Dårlig ånde er ikke uvanlig, og det er helt vanlig å oppleve det fra tid til annen. Som regel har den dårlige ånden en naturlig forklaring og er ikke et symptom på sykdom. Det er for eksempel helt normalt å kunne våkne med litt dårlig ånde på morgenen. Det er også helt normalt at enkelte matvarer medfører en lukt fra munnen som vi opplever som påfallende, eksempler på slike matvarer kan være løk, hvitløk og krydret mat.

Ofte kan dårlig ånde løses med en god tannpuss og øvrig tannhygiene. Men enkelte ganger kan den dårlige ånden være et symptom på en underliggende tilstand eller sykdom. Det vanligste er at det er forhold i munnen som gir dårlig ånde. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Har du dårlig ånde?

Andre navn

Dårlig ånde kalles også halitosis eller halitose.

Bakterier i munnen

Lukten fra munnen som vi oppfatter som dårlig ånde kan komme fra bakterier som sitter på tennene, på tungen og/eller i munnhulen. Bakterier som er til stede i munnen vil frigi gasser, akkurat som bakteriene i tarmen vår, og dette gir dårlig ånde.

Bakterier kan bidra til dårlig lukt i munnen ved flere tilstander og sykdommer, blant annet ved dårlig munnhygiene, tannkjøttbetennelse og hull i tennene. Du kan lese mer om dette i avsnittene under. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: After – sår i munn

Dårlig munnhygiene

Manglende eller redusert munnhygiene kan være en av årsaken til dårlig ånde. Som nevnt over vil bakterier i munnen frigi gasser som er illeluktende. Når vi pusser tennene og bruker tanntråd fjerner vi både bakterier og matrester. Ved dårlig munnhygiene gjøres ikke dette tilstrekkelig og det blir derfor økt forekomst av bakteriene, som skaper gasser som lukter.

MUNNHYGIENE: God munnhygiene er viktig for tannhelsen og for å motvirke dårlig ånde. Foto: PacoTorija / NTB
MUNNHYGIENE: God munnhygiene er viktig for tannhelsen og for å motvirke dårlig ånde. Foto: PacoTorija / NTB Vis mer

Ved dårlig munnhygiene er det ikke uvanlig at matrester blir sittende igjen i tennene. Matrester som ikke fjernes øker forekomsten av bakterier, som igjen gir dårlig ånde. Dårlig munnhygiene kan medføre både tannkjøttbetennelse og hull i tennene, som du kan lese mer om i avsnittet under. (1, 2, 3)

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse kan komme i forskjellige grader, som rammer tannkjøttet på ulike måter. En "mildere" form for tannkjøttbetennelse er gingivitt som er en betennelse i kanten til tannkjøttet. Gingivitt kan utvikle seg til å bli en langt mer alvorlig betennelse som går dypere ned i tannkjøttet, ned i tennenes støttevev, og kalles da periodontitt.

Både gingivitt og periodontitt kan komme av dårlig tannhygiene, og tilstedeværelsen av bakterier og bakteriebelegg – plakk på tennene, gir dårlig ånde. (1, 2, 3)

LES MER OM: Betennelse i tannkjøttet: Hva kan årsaken være?

Hull i tennene

Hull i tennene kalles også karies. Årsaken til hull i tennene er som ofte utilstrekkelig rengjøring av den aktuelle tanna som medfører at bakterier blir sittende igjen. Bakterier skiller ut syre som skaper hull i tennene, og som nevnt over vil bakterier også kunne gi dårlig ånde. (1, 4)

Røyk og snus

Tobakk kan i seg selv gi en ubehagelig lukt, men i tillegg vil tobakk også kunne bidra til forekomst av bakterier i munnen, som igjen gir dårlig ånde. Snus legger man mot tannkjøttet, over tid kan tannkjøttet trekke seg tilbake i dette området, og bakterien kan da få lettere tilgang. (1, 2, 3)

Munntørrhet

Spyttet vårt har mange viktige funksjoner, særlig i forbindelse med inntak av mat, men også for munnhelsen. Spyttet er med på å rengjøre munnen, og ved nedsatt spyttproduksjon vil munnens naturlige rengjøring bli påvirket.

Tørr munn etter søvn medfører dårlig ånde på morgenen. Det er flere tilstander som kan gi tørr munn, munntørrhet kalles xerostomia på fagspråket. (1, 2, 3)

LES MER: Munntørrhet

Dårlig ånde hos barn

Det kan være flere årsaker til dårlig ånde hos barn. God munnhygiene er som nevnt veldig viktig for tennene våre, og hvis dette ikke gjøres godt nok kan man få dårlig ånde. Barn bør følges godt opp ved tannstell slik at man vet at det blir gjort ordentlig.

Andre årsaker til dårlig ånde hos barn kan være forårsaket av at barnet har puttet et fremmedlegeme eksempelvis i nesen. (1, 2)

LES OGSÅ: Spyttkjertlenes anatomi

TANNSTELL: Barn bør følges godt opp under tannstell slik at man er sikker på at det blir gjort ordentlig. Foto: bbernard / NTB
TANNSTELL: Barn bør følges godt opp under tannstell slik at man er sikker på at det blir gjort ordentlig. Foto: bbernard / NTB Vis mer

Infeksjoner

Infeksjoner i munnen vil av samme årsak som dårlig tannhygiene gi dårlig ånde. Infeksjoner i munnen kan oppstå eksempelvis etter tannfjerning.

Infeksjoner andre plasser enn i munnen kan også gi dårlig ånde. Dette kan være infeksjoner i svelget, halsen, bihulen, mandlene eller luftveiene. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

Sult

Ved lengre perioder uten mat, eksempelvis ved uttalt slanking, kan man få en spesiell ånde som minner om aceton som er i neglelakkfjerner. Og årsaken til denne lukten er faktisk aceton. Når kroppen ikke får tilstrekkelig med næring begynner leveren å bryte ned fett for å gi energi til blant annet hjernen. Dette kalles produksjon av ketonlegemer, og ved denne produksjonen skilles det ut aceton.

Lukten av aceton sitter ikke i munnen, men kommer fra luften vi puster ut, det vil derfor ikke hjelpe å pusse tennene. Det som hjelper er å få i seg tilstrekkelig med karbohydrater, gjerne grove.

Acetonånde kan også oppstå ved diabetes type 1 ved den alvorlige og livstruende komplikasjonen ketoacidose. (1, 3)

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Andre årsaker

Det er en rekke andre årsaker som gi dårlig ånde, noen av disse er:

  • Bivirkninger av medisiner.
  • Kreft: Noen ganger kan kreft i munnen, svelget eller halsen medføre dårlig ånde.
  • Reflukssykdom: Refluks av magesyre kan medføre dårlig ånde.
  • Graviditet: Under graviditeten kan man få dårlig ånde, av flere årsaker. Oppkast og dehydrering kan gi dårlig ånde. I tillegg vil de hormonelle endringene kunne disponere for betennelse i tannkjøttet. (1, 2, 3)

Når bør man oppsøke lege eller tannlege

Man bør ved dårlig ånde være flink med munnhygiene. Hvis dette ikke hjelper, eller hvis dårlig munnhygiene ikke er årsak til den dårlige ånden, bør lege eller tannlege kontaktes fremfor å prøve såkalte kjerringråd. Ved dårlig munnhygiene som har medført tilstander i munnen, slik som tannkjøttbetennelse bør tannlege også oppsøkes. (1, 2)

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde

Kilder

Skrevet av lege Anneli Moholt den 29.07.21. Kilder ved oppdatering:

1) Mayo Clinic, Bad breath 2) Helsenorge, Dårlig ånde 3) Store medisinske leksikon, Dårlig ånde 4) Store medisinske leksikon, karies 5) Lommelegen.no: Dårlig ånde, hvilke sykdommer skyldes det?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer