Hva er herpes simplex?
Herpesinfeksjoner i ansikt forekommer hyppigst i munn-lepperegionen i form av sår på leppe og i munn, blemmer og skorper. Dette er vanligvis forarsaket av viruset Herpes simplex 1 (HSV1), sjeldnere Herpes simplex 2 (HSV2). På fagspråket kalles det herpes labialis, men blant folk flest kalles det kun munnsår eller forkjølelsessår.
Mange forveksler munnsår med ufarlige after som er gulhvite blemmer som oppstår i munnhulen. Disse skyldes ikke herpes simplex viruset (HSV).
Mange har hatt herpes simplex viruset uten å vite det. Infeksjonen oppstår gjerne i barndommen, og overføres med spytt. På den måten blir svært mange barn smittet av sine foreldre. Først når det oppstår en infeksjon får man forkjølelsessår eller munnsår.

Munnsår: Hva kan være årsaken?
Årsak
Herpes simplex utslett er forårsaket av to typer av Herpes Simplex Virus (HSV).
- Type 1 HSV er som regel assosiert med sår rundt lepper og i ansikt.
- Type 2 HSV er som regel assosiert med sår i genital og analområdene.
Begge virusene kan finnes på all type hud eller slimhinner, men 90% av herpes på lepper skyldes HSV1 virus og 90% av herpes på genitalslimhinner skyldes HSV2 virus. Etter et herpesutbrudd vandrer viruset til nerveceller under huden, og går i hvilefase. Når viruset er i hvilefasen, får du ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og gi nye utbrudd av forkjølelsessår.
I den voksne befolkningen har ca 60% antistoffer mot herpesvirus type 1, som vil si at man har vært smittet av viruset. Selv om man er smittet får ikke alle symptomer.

Hvordan smitter viruset?
Forkjølesessår er svært smittsomt. De fleste smittes som barn. Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Viruset smitter via direkte eller indirekte kontakt med noen som har aktive herpessår.
- Det er smittsomt i omtrent 7-12 dager. Som en tommelfingerregel kan man si at man er smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd.
- Viruset kan overføres med kyss, ved å dele bestikk eller håndklær.
- Viruset kan smitte fra munn til underlivet (genitalslimhinne) og omvendt.
LES MER: Herpes: Når er man smittsom?

Symptomer første gang (primærinfeksjon)
- Førstegangsutbrudd, eller primærinfeksjonen som det kalles, oppstår 2-20 dager etter kontakt med en infisert person.
- Primærinfeksjon i munn med HSV1 forekommer typisk i ung alder og er som oftest (90%) uten symptomer.
- Noen barn utvikler en symptomatisk primærinfeksjon som viser seg som ett utbrudd med smertefulle blemmer i munnslimhinne. Barnet har da som regel feber, frysninger, dårlig matlyst, kan sikle og har forstørrede lymfeknuter på halsen. Tilstanden går over på 7-14 dager.
- Etter et herpesutbrudd vandrer viruset til nerveceller under huden, og går i hvilefase. Når viruset er i hvilefasen, får du ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og gi nye utbrudd av forkjølelsessår - se avsnittet under.

Symtomer ved tilbakevendende herpes utbrudd
- Mange får et forvarsel, eller prodromalfase som det kalles på fagspråket, med kløe, prikking eller stikking på leppene som varer i 12-36 timer.
- Prodromalfasen etterfølges av grupperte blemmer på leppene eller området rundt munnen. Blemmene brister etterhvert, lager sår og tørker inn i løpet av 24 til 48 timer.
- Sårene blir borte av seg selv. Spontan tilheling starter etter 3-4 dager og pågår over 7-10 dager
- Hos personer med normalt immunforsvar er herpes labialis vanligvis en mild og selvbegrensende tilstand. Dog kan smerte, hevelse og kosmetiske bekymringer føre til at pasienten søker lege.

Hva kan utløse munnsår?
Hvis man først er smittet blir man aldri kvitt viruset, men det vil si at du har utviklet antistoffer mot viruset. Du blir ikke smittet på nytt med det viruset du er smittet av.
Virsuet forblir latent i nervecellene og kan blusse opp igjen, men mange opplever aldri nye utbrudd. De vanligste triggerne for utbrudd av munnsår er ultrafiolett lys (sol), varme eller kulde, skader, stress, menstruasjon eller svekkelse av immunforsvaret ved for eksempel medisinbruk eller forkjølelse.

LEGESVAR: Hvor smittsomt er munnsår (herpes)?
Kan det være noe annet?
After - Munnskåld er en tilstand med en eller flere små, runde, velavgrensede, hvite, ømfintlige sår på munnslimhinnen. Årsaken er ukjent. Utslettet forsvinner som regel av seg selv i løpet av et par–tre dager. Ingen effektiv behandling. God munnhygiene er viktig.(1)
Brennkopper - eller impetigo som det heter på fagspråket er en smittsom form for sårdannelse i huden som skyldes streptokokker og stafylokokker, ofte i kombinasjon.
Helvetesild - Herpes Zoster som det heter på fagspråket. Skyldes varicella-zoster virus, som også forårsaker vannkopper. Typisk for herpes zoster utbrudd er at det vanligvis forutgås av uforklarlig smerte, ubehag eller nummenhet i et hudområde før det oppstår et blemmeaktig utslett og sår på rød hud. Utslettene er alltid halvsidige. Mest vanlig hos eldre.
Traume - skade mot huden som rett og slett har ført til sårdannelse.

Herpes: Blemmer og sår er vanlige symptomer
Diagnose
Legen kan ta en virusprøve som vil bekrefte at det er herpesvirus det dreier seg om - HSV1 eller HSV2.
Komplikasjoner
- Eczema herpeticum - Pasienter med atopisk eksemhud kan oppleve at herpes viruset sprer seg fra lepper og til eksemforandringene i huden. Utbruddet sprer seg i huden og man bør raskt vurderes av lege eller hudlege for å komme i gang med målrettet behandling. Pasientene trenger ofte innleggelse og det kan være aktuelt med tilsyn av øyelege.
- Herpes på øyet - får man herpes simplex på øyet kan det føre til hovne øyelokk, øyekatarr og sår på hornhinnen. Man skal oppsøke lege ved mistanke om herpes i øyet.
- Erytema multiforme - utslett med “skyteblink”- liknende utslett på huden. Kan utløses av virusinfeksjon som herpes simplex.
- Dissiminert herpes infeksjon - har man alvorlig nedsatt immunforsvar kan herpes utslettet spre seg over store deler av kroppen.
- En svært sjelden, men alvorlig komplikasjon er herpesencefalitt - herpesinfeksjon i hjernen.
- Nervepåvirkning - infeksjon i hjerne eller ansiktsnerver. Sjelden.
- Mange har hørt at det kan være farlig med herpesinfeksjon og graviditet. Dette gjelder genital herpes og det er da særlig herpes simplex type 2 som er vanligst. Er du gravid og har blemmer/herpes genitalt må du informere legen din om dette. Har du ett slikt utbrudd er det fare for smitte av baby under fødsel og man skal ha behandling.
Behandling
Målet med behandling er symptomlindring og forebygging av tilleggsinfeksjoner. Noen benytter seg av kjerringråd som tannkrem, sitron eller salt på munnsåret. Unngå dette, da dette har ingen nytte og heller skaper unødvendig smerte...
De fleste opplever at tilstanden går tilbake av seg selv i løpet av 7-10 dager og trenger ingen behandling.
Man kan benytte krembehandling, men for å få effekt må man starte smøringen med en gang man får symptomer (prikking/stikking i huden). Aktuelle kremer er aciklovir (Zovirax, Antix) eller penciklovir (Vectatone, Vectavir).

Hvordan bli kvitt herpes?

Hva hjelper mot munnsår?
Dersom utbruddet manifisterer seg med blemmer har denne behandlingen mindre effekt. Man kan da fortsette med sårkrem, for eksempel reseptfri Brulidine krem x 2/dag.
Ved sterke smerter kan sinksalve eller Emla krem virke dempende.
Munnsårplaster kan kjøpes på apoteket. Disse kan beskytte sårene og fremme tilheling, samt beskytte mot smittespredning.
Ved store, hyppige og evt arrgivende utbruddsformer kan det være aktuelt å gi Valaciklovir/ Aciklovir tabletter. Disse er reseptbelagte. Tablettene bør taes ved første tegn til utbrudd, som prikking og stikking i leppen, og kan da forhindre eller redusere utbruddet.
Ved alvorlige herpesinfeksjoner gies intravenøs behandling.
Forebyggende tiltak
Det viktigste forebyggende tiltaket er å beskytte leppene mot intenst sollys. Bruk solstift på leppene når du er i sola. Sinksalve kan også hjelpe.
Har man store, plagsomme utbrudd kan det være aktuelt med forebyggende reseptbelagt tablettbehandling med antiviralt middel. Dette er en spesialistoppgave.

Hudlege: Slik behandler du munnsår
Varighet og prognose
Forkjølelsessår tilheles som regel på syv til ti dager og etterlater sjelden arr. Noen får årlige utbrudd, men de fleste blir kvitt utbruddene med tiden. Omtrent en av ti får utbrudd seks ganger i året eller oftere.
Har du et svekket immunsystem kan herpesinfeksjonen bli mer alvorlig, og du bør oppsøke lege.
Du trenger ikke å kontakte lege hvis symptomene er milde og du ellers er frisk.
Kilder
1) SML.no. Winther, Finn Ø.: munnskåld i Store medisinske leksikon på snl.no. 8. februar 2021 2) SML.no Langeland, Tor: brennkopper i Store medisinske leksikon på snl.no. 8. februar 2021 3) LVH.no - Herpes simplex 4) Legemiddelhandboka , T16.523, Herpes Simplex. 5) Dermnet.nz - Herpes simplex, Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated October 2015. 6) Helsenorge.no: Forkjølelsesår. 7) Sexogsamfunn.no - Herpes 8) Felleskatalogen.no - Herpes Simplex/legemidler som brukes for/ved herpes. 9) Hudklinikken.no Pasientinfo og Hudlexicon - Herpes Simplex, utarbeidet av Hudlege Jon Langeland