Herpes simplex (munnsår)

Svært mange nordmenn er plaget av munnsår. Mange har sannsynligvis hatt en herpes simplex infeksjon uten å vite det.

FORKJØLELSESSÅR: Munnsår med herpes kalles ofte forkjølelsessår. Sårene ser ut som små blemmer, ofte væskende, og får etter hvert en skorpe. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
FORKJØLELSESSÅR: Munnsår med herpes kalles ofte forkjølelsessår. Sårene ser ut som små blemmer, ofte væskende, og får etter hvert en skorpe. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det har det med å poppe fram om vinteren – vonde, væskende, store munnsår, ofte flere i gangen og vonde å bli kvitt. De fleste får dem på leppene, noen i munnhulen, andre på huden opp mot nesen.

LES OGSÅ:
image: Ulike munnsår: Hva kan være årsaken?

Ulike munnsår: Hva kan være årsaken?

Hva er munnsår?

- Munnsår kalles også forkjølelsessår, og kommer ofte sammen med en forkjølelse. Det skyldes en infeksjon av herpes simplex viruset. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90% av tilfellene , forklarer Lommelegens allmennlege Alf Kristoffer Ødegaard.

Mange forveksler munnsår med det mer ufarlige after, som er gulhvite blemmer som oppstår i munnhulen. Disse skyldes ikke HSV-viruset.

Mange har hatt herpes simplex viruset uten å vite det. Infeksjonen oppstår gjerne i barndommen, og overføres med spytt. På den måten blir svært mange barn smittet av sine foreldre. Først når det oppstår en infeksjon får man forkjølelsessår eller munnsår.

Hva kan utløse munnsår?

- Man blir aldri kvitt viruset. Det forblir latent i nervecellene og kan blusse opp igjen. Stress kan for eksempel utløse nytt utbrudd. De vanligste triggerne for utbrudd av munnsår er ultrafiolett lys (sol), varme eller kulde, skader, stress, menstruasjon eller svekkelse av immunforsvaret ved for eksempel medisinbruk eller forkjølelse.

LEGESVAR: Hvor smittsomt er munnsår (herpes)?

De fleste har antistoffer

- I den voksne befolkningen har 70-90% antistoffer mot HSV-1, noe som forteller at de fleste av oss har hatt herpesinfeksjon uten å vite om det, forklarer Ødegaard

Ikke alle er like heldige. Noen får utbrudd av munnsår jevnlig, minst en gang om året, og ofte nå når vinteren nærmer seg. Det manger ikke på kjerringråd når det gjelder behandling, opp gjennom årene har folk prøvd å kurere munnsår med alt fra tannkrem til honning – med vekslende hell.

- Hensikten med behandling er å forebygge nye utbrudd, lindre symptomene og forhindre tilleggsinfeksjoner. De fleste opplever at tilstanden går tilbake av seg selv i løpet av 7-10 dager. Aktiv behandling er kun unntaksvis aktuelt. Det viktigste forebyggende tiltaket er å beskytte leppene mot intenst sollys. Utsettes du for sterk sol, bør du bruke leppepomade med høy solfaktor, sier Ødegaard.

Det finnes flere legemidler på markedet, og mange sverger til reseptbelagste salver og kremer. Virkningen er imidlertid usikker - selv om de kanskje gjør at munnsåret forsvinne rlitt raskere. det vil uansett gå over av seg selv.

- Forskning har ikke vist noen imponerende effekt av legemidler ved leppeherpes. Det finnes imidlertid virushemmende middel som er reseptfrie, Antix® (aciclovir) og Vectavir®(penciklovir). Best virkning oppnås dersom du kan starte behandlingen i forvarselfasen, men preparatene kan også ha effekt om det startes senere. Studier har vist at slik behandling kan redusere tilhelingstiden med inntil én dag og ubehaget reduseres litt, sier ødegaard.

LES OGSÅ: Du kan ha genital herpes i underlivet uten å vite om det

Ekstremt smittsomt

Munnsår, eller forkjølelsessår, er ekstremt smittsomt. Og den gamle regla om aldri å byttelåne leppestift eller lypsyl burde gjelde fortsatt.

- Munnsår er veldig smittsomt, det smitter ved kyssing, ved spytt og ved vanlig kontaktsmitte. De fleste får imidlertid ingen symptomer av viruset, sier Ødegaard.

Alle kan få munnsår, både barn, voksne og eldre. Noen får det igjen gang på gang, men andre kan oppleve å bare få det en gang.

- Er det noen som er mer sårbare for å smittes av dette viruset enn andre?

- Det vet man lite om, sier Ødegaard.

Svært mange forbinder ordet herpes med kjønnssykdommen ved samme navn. Og selv om viruset som gir herpes på kjønnsorganene (HSV-2) er beslektet med det som gir munnsår (HSV-1), er det som regel to forskjellige virus.

image: Hva hjelper mot munnsår?

Hva hjelper mot munnsår?

- Herpes simplex virus infeksjoner forårsakes av to forskjellige virus, HSV-1 og HSV-2. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90% av tilfellene. Ved herpesvirus på kjønnsorganene har 90% HSV-2. Det er altså som regel to ulike virus, forklarer Ødegaard.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Kaare Mathiesen

TANNLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

-Trenger man å bekymre seg for å få kjønnssykdommen herpes hvis man er plaget med munnsår?

-Nei. Det skal veldig mye til, da det hovedsakelig er forskjellige virus, sier ødegaard.

Faktorer som kan utløse munnsår:

 • Kulde, varme og sol
 • Stress
 • Trøtthet og nedstemthet
 • Depresjoner
 • Menstruasjon
 • Graviditet
 • Svekket immunforsvar
 • Forkjølelse, feber og influensa
 • Kulde, varme og sol
 • Lokal irritasjon som for eksempel barbering eller hårfjerning

Slik kan du forebygge smitte:

 • Ikke pirk! Pirking kan overføre smitten til andre steder på kroppen, eller smitte andre.
 • Vask eller desinfiser hender etter berøring av såret
 • Bruk solstift på leppene når du er i sola. Sinksalve kan også hjelpe.
 • Unngå kyssing og oralsex når du har munnsår. Oralsex kan i verste fall gi partneren en herpesinfeksjon på kjønnsorganene.
 • Få nok søvn, fysisk aktivitet og sunt kosthold – det styrker immunforsvaret.

Kilder:

Revisjon 22.11.2018: Av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Gro Rognmo i 19.10.2015. Kilder:Allmennlege Alf Kristoffer Ødegaard, NHI (Norsk helseinformatikk), Vitus Apotek