Herpes i og rundt munnen

Herpes i og rundt munnen skyldes herpesvirus. Det første utbruddet ("primærinfeksjonen") kommer vanligvis i barne- eller ungdomsalderen og er kraftigere enn senere utbrudd som ofte bare sitter på leppene.

MUNNSÅR: Kan være herpes.
MUNNSÅR: Kan være herpes. Vis mer

Medisinsk betegnelse: Herpes simplex gingivostomatitt.

Noen merker ikke en gang at de er blitt smittet, andre får symptomer. Viruset blir deretter liggende i dvale i nerveknuter i kroppen, men kan vekkes til live senere i livet. Nye utbrudd utløses ofte av soling, menstruasjon, en infeksjon eller en psykisk påkjenning.

LES OGSÅ: Herpes simplex munnsår

image: Herpes: Blemmer og sår er vanligste symptomer

Herpes: Blemmer og sår er vanligste symptomer

Sykdomstegn
Det første utbruddet begynner ofte med feber og generell sykdomsfølelse som varer 2-3 dager. Slimhinnen i tannkjøttet, på tungen og på leppene blir rød og hoven, før det kommer til syne herpesblærer av ulik størrelse. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Sårene gror i løpet av 7-10 dager, uten arr.

Utbrudd senere i livet fører oftest til herpessår på leppene, men kan også komme andre steder i munnen. Før utslettet kommer til syne, klør og stikker det i huden. I løpet av noen timer kommer grupper med små herpesblærer til syne. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper.

Behandling

Mat og drikke: Det er ofte vondt å drikke og spise. Å drikke gjennom sugerør kan hjelpe. Kalde, men ikke sure drikker anbefales (jus svir og bør unngås). Iskrem, banan, suppe, jogurt og moset babymat på glass kan prøves. Små barn kan være utsatt for uttørring hvis de drikker for lite. Hvis du mistenker uttørring (lite og mørk urin, tørr i munnen, tørste), kontakt lege.

Smertestillende. Ved mye ubehag kan det være nødvendig å gi smertestillende, f eks paracetamol.

Antiviral behandling. Ved svært store plager kan behandling med antivirale legemidler være en løsning. Behandlingen må starte i løpet av de tre første dagene av sykdommen.

Kilder:

Oppdatert 07.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

-Nytt om legemidler. Terapianbefaling: Farmakoterapi ved herpes simplex-, varicella og herpes zoster-infeksjoner. Supplement 2, 1999.
-Amir J. Harel L. Smetana Z. Varsano I. Treatment of herpes simplex gingivostomatitis with aciclovir in children: a randomised double blind placebo controlled study. BMJ 1997;314:1800 (21 June)