Herpes i og rundt munnen

Herpes i og rundt munnen skyldes herpesvirus. Det første utbruddet ("primærinfeksjonen") kommer vanligvis i barne- eller ungdomsalderen og er kraftigere enn senere utbrudd som ofte bare sitter på leppene.

MUNNSÅR: Kan være herpes.
MUNNSÅR: Kan være herpes. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: Herpes simplex gingivostomatitt.

Noen merker ikke en gang at de er blitt smittet, andre får symptomer. Viruset blir deretter liggende i dvale i nerveknuter i kroppen, men kan vekkes til live senere i livet. Nye utbrudd utløses ofte av soling, menstruasjon, en infeksjon eller en psykisk påkjenning.

LES OGSÅ: Herpes simplex munnsår

Sykdomstegn
Det første utbruddet begynner ofte med feber og generell sykdomsfølelse som varer 2-3 dager. Slimhinnen i tannkjøttet, på tungen og på leppene blir rød og hoven, før det kommer til syne herpesblærer av ulik størrelse. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Sårene gror i løpet av 7-10 dager, uten arr.

Utbrudd senere i livet fører oftest til herpessår på leppene, men kan også komme andre steder i munnen. Før utslettet kommer til syne, klør og stikker det i huden. I løpet av noen timer kommer grupper med små herpesblærer til syne. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper.

Behandling

Mat og drikke: Det er ofte vondt å drikke og spise. Å drikke gjennom sugerør kan hjelpe. Kalde, men ikke sure drikker anbefales (jus svir og bør unngås). Iskrem, banan, suppe, jogurt og moset babymat på glass kan prøves. Små barn kan være utsatt for uttørring hvis de drikker for lite. Hvis du mistenker uttørring (lite og mørk urin, tørr i munnen, tørste), kontakt lege.

Smertestillende. Ved mye ubehag kan det være nødvendig å gi smertestillende, f eks paracetamol.

Antiviral behandling. Ved svært store plager kan behandling med antivirale legemidler være en løsning. Behandlingen må starte i løpet av de tre første dagene av sykdommen.

Kilder:

Oppdatert 07.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

-Nytt om legemidler. Terapianbefaling: Farmakoterapi ved herpes simplex-, varicella og herpes zoster-infeksjoner. Supplement 2, 1999.
-Amir J. Harel L. Smetana Z. Varsano I. Treatment of herpes simplex gingivostomatitis with aciclovir in children: a randomised double blind placebo controlled study. BMJ 1997;314:1800 (21 June)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer