Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Dårlig ånde kan være et symptom på en rekke sykdommer, men i de aller fleste tilfellene er årsaken i munnen.

DÅRLIG MUNNÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på flere sykdommer eller tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DÅRLIG MUNNÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på flere sykdommer eller tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig ånde er svært vanlig, og ofte har dårlig ånde en naturlig forklaring.

Betennelse i tannkjøttet og tannkjøttssykdommen periodontitt gir ofte svært dårlig ånde. Når man har betennelse i tannkjøttet er det mye tannstein på tennene, og tannstein er dannet av bakterier. Bakterier lager som kjent svovellukt, som igjen gir dårlig ånde, har Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand, tidligere forklart til Lommelegen.

Matrester mellom tennene, eller i munnen generelt, kan også gi dårlig ånde.

– Det finnes millioner av bakterier i munnen, og noen av disse vil begynne å spise på matrestene. Av bakterier dannes det en svovellukt, forklarer Duong.

Munntørrhet gir dårlig ånde

Mat og drikke gjør at vi produserer mer spytt, men om natten går spyttproduksjonen ned. Det er derfor morgenånden har et dårlig, men fortjent rykte.

Noen mennesker har nedsatt spyttproduksjon i munnen. Munntørrhet kalles xerostomia på fagspråket, og er vanligvis forårsaket av en reduksjon i mengden eller kvaliteten av spytt, ifølge Tannlegetidende.

TANNLEGE: Kha Duong er tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand. Foto: Kvadraturen Tannlegesenter
TANNLEGE: Kha Duong er tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand. Foto: Kvadraturen Tannlegesenter Vis mer

– Det er mange medisiner som gir munntørrhet som bivirkning. Det er viktig å ha mye spytt i munnen, det renser munnen. Når du har munntørrhet må du få spyttet i gang, ellers får du fortere belegg på tennene, som gjør at bakteriene får satt seg fast og man får lettere karies (hull), forteller Duong.

Når bakteriene får satt seg fast i tennene, får du også dårlig ånde. Behandlingen av munntørrhet avhenger av årsaken. En tørr munn kan være et symptom på et mer underliggende problem enn munntørrheten i seg selv.

– Man kan øke spyttproduksjonen ved å bruke sukkerfri tyggegummi, fluortabletter, evt tabletter som kan fåes kjøpt på apoteket som stimulerer til spyttproduksjon, råder Duong.

Forekomsten av munntørrhet øker med alder og det er flere kvinner enn menn som rapporterer om problemet.

image: Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

Advarer mot antibaktrielle tannskyllemiddel

For mange kan det være både lettvint og fristende løsning å drepe den dårlige ånden med bakteriedrepende skyllemiddel og munnvann.

– Ikke bruk antibakterielt skyllevann, med mindre en tannlege eller lege har anbefalt deg om å gjøre det i en kort periode. Du trenger de bakteriene du har i munnen. Vi frykter at disse skyllemidlene vil skape multiresistente bakterier og dreper bakterier som vi trenger, forklarer Duong.

Stoffene cetylpyridinklorid, klorheksidin og triklosan er eksempler på slike bakteriedrepende ingredienser som du bør holde deg unna, ifølge Forskning.no. Antibakterielle skyllemidler eller antibiotikabruk kan også føre til sopp i munnen, som også fører med seg dårlig ånde.

– Det som ofte skjer når du bruker antibiotika er at den normale bakteriafloraen forsvinner. Når de gode bakteriene er borte, får andre bakteriearter utfolde seg i munnen. Da kan du eventuelt få sopp i munnen, som kan gi svie, kløe og munntørrhet, og som igjen kan gi dårlig ånde, forteller Duong.

Tannlegens beste råd mot dårlig ånde er følgende: – Bruk tanntråd og puss tennene to ganger daglig i to minutter.

LES OGSÅ: After - sår i munnen

Mageproblemer kan gi dårlig ånde

Dårlig ånde kan også stamme fra fordøyelseskanalen.

Forstoppelse er for eksempel noe som personer med irritabel tarm ofte er plaget med.

– Da får de gjerne et trykk nedenfra (mage- og tarminnhold og gass) opp mot spiserøret, som gjør at de har mer refluks og raper mye. Ved forstoppelse kan man produsere mer metangass, som lukter, har professor Trygve Hausken tidligere sagt til Lommelegen.no.

EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

Hausken er overlege ved gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, medisinsk avdeling, på Haukeland universitetssykehus.

Dersom du har for lite magesyre, kan det også gi oppvekst av tarmbakterier - som igjen vil gi dårlig ånde.

– Magesyrens viktigste funksjon er å drepe bakterier. Hvis det er for lite bakterier, kan man få oppvekst av andre bakterier som lukter avføring, forklarer Hausken.

LES OGSÅ: Halsbetennelse

Sult kan gi dårlig ånde

Dersom man slanker seg og er sulten, kan man få en spesiell ånde, som minner om aceton (neglelakkfjerner).

image: Metallsmak i munnen. Hva er årsaken?

Metallsmak i munnen. Hva er årsaken?

Acetonånden som oppstår etter lengre tids fasting er faktisk aceton, forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Aceton er et biprodukt av den betahydroksybutyrat- og acetoacetatptroduksjonen (C4-forbindelser produsert fra acetylcoenzym A) som leveren setter i gang til bruk som erstatning av glukose som energikilde til hjernen. Det som først og fremst blir mangelvare ved fasting er glukose, og siden fett ikke kan passere hjernebarrieren, ville fasting vært livstruende om ikke det fantes alternative energikilder. Takket være denne ketonlegemproduksjonen i leveren kan mennesket klare seg i flere uker uten mat, forklarer Svihus.

image: Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Dårlig ånde er spesielt knyttet til lavkarbo og ketose, ifølge Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS.

– Ketose er en kjemisk tilstand i kroppen man kommer i når man inntar tilstrekkelig lite karbohydrater. Da blir kroppsfettet brutt ned og omdannet til glukose. Å gå i ketose påvirker syre/base-balansen i kroppen, og man skiller ut aceton. Dette vil jo da påvirke ånden. I dette tilfellet går det dessverre ikke å pusse tennene for lukten kommer jo ikke fra munnen, men luften man puster ut, sier Lied:

– Det beste rådet er å få i seg tilstrekkelig med grove karbohydrater.

Det kan også lukte aceton av ånden til en person som har diabetes type 1 som har fått den alvorlige komplikasjonen ketoacidose (syreforgiftning).

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Kaare Mathiesen

TANNLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hals- og luftveisbetennelse kan gi dårlig ånde

  • Bronkiektasi (utvidede luftrørsforgreninger) kan gi dårlig ånde. Lukten skydes råtnet slim, ifølge Store Medisinske Leksikon
  • Dersom lukten stammer fra betennelse i mandlene eller fra betennelser i nesens bihuler, kan puss tømmes ut i nesesvelgrommet.
  • En spesiell form for kronisk nesekatarr, også kjent som ozoena eller stinknese, gjør at det dannes et søtlig stinkende sekret. Siden pasientens luktesans går tapt samtidig, er det bare omgivelsene som plages av stanken, ifølge SML.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Kaare Mathiesen TANNLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-