Når tannkjøttet blir rødt, hovent, ømt, lettblødende eller sår, skyldes det ofte en betennelse i tannkjøttet, eller gingivitt, som det heter på det medisinske fagspråket. Noen kan oppleve at tennene løsner, utseende på tannkjøttet forandres og at de stadig har dårlig ånde.
Det er svært vanlig å oppleve betennelse i tannkjøttet. Faktisk er det en sykdom som rammer 90-100 prosent av oss uten av vi vet om det.
Mer enn 50 prosent av alle personer over 40 år har hatt periodontitt, som er en betennelse i tannfestet rundt tennene.
– Manglende rengjøring mellom tennene fører ofte til en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet blir ømt og hovent og litt rødlig i fargen og du kan merke at det blør ved tannpuss eller når du rengjør mellom tennene. Tannkjøttbetennelsen vil forsvinne ved godt renhold. Noen ganger vil man trenge hjelp av tannlegen for å få renset skikkelig, opplyser Camilla Steinum, president i Den norske tannlegeforeningen (NTF), til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?
Rengjør mellom tennene før du legger deg
Ved å gjøre rent mellom tennene én gang om dagen kan man unngå hull i tennene (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitt).
– Vi vet at de aller fleste er veldig flinke til å pusse tennene, men fortsatt er det veldig mange som ikke er flinke til å rengjøre mellom tennene. Det er viktig å lage seg en rutine, slik at man en gang om dagen også rengjør mellom tennene, råder Steinum.
Om du bruker tråden før eller etter tannpussen har ikke så mye å si, så lenge jobben blir gjort.
– Det beste er at du benytter tanntråd om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg. Det er mye belegg, bakterier og matrester som fester seg på og mellom tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende i mange timer over natten er det lettere at det danner seg hull og infeksjoner, forklarer Steinum.
LES OGSÅ: Blemmer i munnen
Flere alternativer enn tanntråd
Du kan bruke ulike hjelpemidler for å få gjort rent mellom tennene.
– Tanntråd er en av disse. Tannstikker eller mellomromsbørster er andre alternativer. Tanntråd er ofte mest praktisk for de yngste, mens det etterhvert vil være enklere å bruke tannstikker eller mellomromsbørster for mange. Da vil tannkjøttet ha trukket seg mer tilbake og det vil være mer plass mellom tennene, sier Steinum.
Hun vil råde alle til å snakke med tannlegen, som kan gi tips om hvilke hjelpemidler som passer akkurat for deg og ditt bruk, og hvordan det skal brukes.
Andelen regelmessige brukere av tanntråd i Norge har vist seg å være lav, ifølge en fagartikkel på tannlegetidende.no. I to norske undersøkelser av 25-åringer på Vestlandet var andelen daglige brukere stabilt lav på 11 prosent over en tiårsperiode fra 1997 til 2007.
Hvorfor er det så få som bruker regelmessig tanntråd i befolkningen? En av grunnene kan være at bruk av tanntråd kan være teknisk vanskelig, ifølge artikkelen.
LES OGSÅ: After - sår i munnen
Ubehandlet betennelse kan føre til at tennene løsner
Hvis du har betennelse i tannfestet rundt tennene, periodontitt, kan det forekomme i ulike alvorlighetsgrader.
Mellom 5-10 prosent rammes av alvorlig periodontitt, ifølge Norsk Tannpleierforening (NTpF). For disse personene er det spesielt viktig å gå jevnlig til tannpleier for å kontrollere tannkjøttet.
En ubehandlet betennelse i tannkjøttet, gingivitt, kan gå dypere i vevet og føre til tap av støttevev og bein rundt tennene. En slik betennelse kalles periodontitt, eller tannfestesykdom. I alvorlige tilfeller fører nemlig betennelsen til at tennene løsner.
Symptomene for periodontitt og gingivitt er de samme: ømt og blødende tannkjøtt.
Men det er ikke bare dårlig munnhygiene som kan forårsake betennelse i tannkjøttet. Har du ofte betent tannkjøtt kan det indikere at du har en autoimmun sykdom. Revmatisme og diabetes er eksempler på slike sykdommer som kan gi betennelser i tannkjøttet, ifølge NTpF.
LES OGSÅ: Periodontitt: betennelse i tannkjøttet
Tips til god tannhelse
Her er presidenten i Den norske tannlegeforeningens (NTF) beste tips.
1. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem.
2. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene.
3. Vær bevisst på at du ikke får i deg for mye sukker gjennom mat og drikke. Bruk vann som tørstedrikk. Unngå småspising.
4. Slutt å røyke og snuse.
5. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.
- Har du et spørsmål til tannlegen? Send inn ditt spørsmål til tannlege Kaare Mathisen.