Betennelse i munnhulen - hva kan årsaken være?

Betennelse i munnen kan ha mange forskjellige årsaker.

Medisinsk betegnelse: stomatitt. Årsakene kan være:

AfterSmertefulle sår i tannkjøttet, på tungen, i ganen eller ellers i munnen. Sårene er grunne og omgitt av en rød rand. Antallet varierer, men er ofte mellom en og tre. Størrelsen på hvert sår varierer fra et par millimeter til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågult belegg.

Allergi
Allergi mot matvarer, medisiner, gebiss og tannfyllingsmaterialer kan føre til betennelse i munnhulen. Slimhinnen kan hovne opp, bli rød, sår og den kan klø.

Lav blodprosent
Både jernmangel, vitamin B12-mangel og folinsyremangel kan føre til betennelse i munnhulen. Slimhinnen blir rød og sår.

Blodsykdommer
For få blodplater kan føre til små blødninger i slimhinnene i munnen. Leukemi kan gi fortykket tannkjøtt eller føre til sår.

Hudsykdommer
Mange hudsykdommer kan føre til betennelse eller sår i munnhulen. De fleste av dem er nokså sjeldne. Det gjelder Bechets syndrom, erythema multiforme, pemfigoid, pemfigus og lichen ruber. Systemisk lupus erytematosus er en reumatisk sykdom med symptomer i huden, munnhulen og mange andre organer.

Infeksjoner
Blant annet skarlagensfeber, meslinger, sopp (trøske), herpes, gonore, Coxsackievirus og helvetesild kan føre til betennelse og sår i munnhulen.

Svulster
God- eller ondartede. Kan se ut som sår eller hvite flekker.

Annet
Du kan også få sår inne i munnen hvis du nylig har sluttet å røyke, og i perioder med mye stress.

Oppdatert 15.01.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege