Munnhygiene

10 råd mot dårlig ånde

Dårlig ånde er et vanlig problem, som kan være ubehagelig og plagsomt.

TUNGESKRAPER: Regelmessig bruk av tungeskraper kan være med på å holde den dårlige ånden vekk. Bilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
TUNGESKRAPER: Regelmessig bruk av tungeskraper kan være med på å holde den dårlige ånden vekk. Bilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dårlig ånde er noe de fleste av oss opplever fra tid til annen. Om morgenen kan det være spesielt uttalt. Noen mennesker er imidlertid plaget av svært dårlig ånde over lenger tid.

Kanskje merker man det ikke selv, men er blitt gjort oppmerksom på det av et nært familiemedlem eller venn. Det er mulig å bli kvitt dårlig ånde, og rådene i denne artikkelen kan hjelpe deg på vei.

Årsaker til dårlig ånde

Årsakene til dårlig ånde er mange. Forskjellige typer matvarer, for eksempel hvitløk, kan etter måltidet gi dårlig ånde i en kortere periode.

I omkring 90 prosent av tilfellene er årsaken i munnen. Dårlig munnhygiene med mye plakk og tannstein, tannkjøttbetennelse eller hull i tennene kan være årsaken til dårlig lukt.

Noen mennesker er plaget av tørr munn. Spytt er med på å rense munnen for små partikler og dårlig lukt, og munntørrhet kan derfor bidra til dårlig ånde.

Mennesker som røyker eller snuser kan ha tendens til dårlig ånde. Tobakksforbruk øker også risikoen for sykdommer i tannkjøttet.

Forskjellige sykdommer i kroppen kan også være årsak til dårlig ånde, men dette er mer sjelden.

Råd mot dårlig ånde

Behandlingen av dårlig ånde avhenger av årsaken til problemet. For noen krever det hjelp av tannlegen eller legen, men for mange vil de følgende 10 enkle rådene være nok til at den dårlige ånden forsvinner.

  • Puss tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem.
  • Skift tannbørste regelmessig. Tannbørsten bør bli skiftet omkring hver tredje måned.
  • Bruk tanntråd minst én gang daglig.
  • Bruk tannpirker etter måltider.
  • Bruk munnvann. Munnvann dreper bakterier.
  • Ta ut eventuelle proteser og rengjør dem godt før de settes inn igjen.
  • Gå til regelmessige kontroller hos tannlegen.
  • Skrap eller børst tunga for bakterier med en tannbørste eller en tungeskraper.
  • Ved munntørrhet kan man stimulere spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi.
  • Dump røyken og legg snusen på hylla!

Få hjelp av tannlegen

Alle bør gå til tannlegen regelmessig, for å sikre at man har sunne tenner og tannkjøtt. Har man dårlig ånde kan tannlegen hjelpe til med å finne årsaken til dette. Tannlegen kan også fjerne plakk og tannstein, og behandle huller i tennene.

Hvis det er tegn på tannkjøttbetennelse, er det ekstra viktig at man sørger for en god tannhygiene med grundig tannpuss og daglig bruk av tanntråd.

Når skal man søke lege?

I mer sjeldne tilfeller kan dårlig ånde skyldes medisinske tilstander, som for eksempel kronisk betennelse i mandlene eller bihulebetennelse. Sykdom i fordøyelsessystemet, nyrer eller lever kan også være årsak til dårlig ånde.

Hvis tannlegen har utelukket andre årsaker til dårlig ånde, og den dårlige ånden vedvarer til tross for god munnhygiene, bør man kontakte lege for å utelukke andre medisinske tilstander.

Hvordan vet man at man har dårlig ånde?

Det kan være vanskelig å vite om man har dårlig ånde, spesielt i tilfeller hvor man selv er blitt vant til lukten.

For å finne ut av om man har dårlig ånde kan man enten spørre et familiemedlem eller nær venn om personen kan lukte på ens ånde, eller man kan spørre tannlegen ved neste tannlegebesøk.

Det er også mulig å undersøke saken selv. Det gjør man ved å slikke seg på håndleddet, vente ett minutt mens spyttet tørker, og deretter lukte på håndleddet. Eventuelt kan man lukte på tanntråden etter bruk.

Halitofobi er en ubegrunnet frykt for dårlig ånde. Dette er mest vanlig i tenårene, og de fleste vokser fra det.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer