De fleste har opplevd perioder med dårlig søvn, ofte på grunn av stress, små barn eller for mye kaffe. Enkelte mennesker opplever derimot langvarige problemer med søvnen. Faktisk viser undersøkelser at hele 10-20% av den voksne befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.
Melatonin er de siste årene blitt et populært medikament mot søvnproblemer, både for voksne og barn. Men hvor mye vet vi egentlig om preparatet, og hvilke bivirkninger skal man være oppmerksomme på?
Hva er melatonin?
Melatonin er et lysfølsomt hormon som dannes i hjernen når dagslyset forsvinner. Det er med på å regulere døgnrytmen og kalles populært for «søvnhormonet». Produksjonen av melatonin avtar med alderen og begynner å falle allerede i puberteten.

Håkon forsto ikke hva som feilte ham. Så fikk han et råd fra en venn
Melatonin dannes i et område av hjernen som kalles epifysen. Epifysen har nerveforbindelser til øyet, og når lyset treffer øyets netthinne vil produksjonen av melatonin reduseres. Omvendt øker produksjonen når det er mørkt, og når sitt maksimum omkring klokken tre-fire om natten.
Utsettes man for mye kunstig lys (for eksempel blått lys fra tv-skjermen) før man skal sove kan dette medføre mindre produksjon av melatonin og dermed vanskeligheter med å falle i søvn.
Melatonin som legemiddel
Melatonin produseres som legemiddel og finnes i Norge som to varianter; «vanlig» melatonin og depot-melatonin (Circadin) hvor virkestoffet frigis over flere timer.
- Vanlig melatonin benyttes blant annet til behandling av døgnrytmelidelser som forsinket søvnfaselidelse og jetlag.
- Depot-melatonin blir brukt ved søvnløshet (insomni) hos personer over 55 år.
Medisinen opptas raskt i kroppen og når sin høyeste konsentrasjon i blodet etter 45 minutter til to timer. Hvis man samtidig inntar mat tar det litt lengre tid. Medisinen omdannes i leveren og utskilles med urinen.

Oversikt: Sovemedisiner
Hvem kan ha nytte av melatonin
Mayoclinic forteller at studier har vist at melatonin kan fungere for de som har disse søvnproblemene:
- Døgnrytmeforstyrrelser
- Forsinket søvnfase syndrom
- Søvnløshet, insomni
- Jet lag, døgnvill
- Skiftarbeidere som har problemer med søvn, shift work disorder.
- Søvnproblemer hos barn, der gode leggerutiner ikke har gitt nok effekt. OBS: Ikke gi barn melatonin uten leges anbefaling.
Barn og melatonin
Melatonin er godkjent som legemiddel til barn som har ADHD, autisme eller Smith-Magenis syndrom og som samtidig har søvnproblemer. Det har midlertidig vært en kraftig økning i forskrivning av melatonin til barn og unge de siste årene og pasientene bruker ofte medikamentet over lengre tid.
De fleste studier som har undersøkt bivirkninger av melatonin hos barn og unge er små og kortvarige, og langtidseffektene er fremdeles sparsomt belyst. Studier som har undersøkt kortvarig bruk har ikke funnet alvorlige bivirkninger.
Dyrestudier har blant annet vist at melatonin kan påvirke kjønnsutvikling og fruktbarhet hos pattedyr, men det er ikke undersøkt godt nok hos mennesker til å konkludere om dette er en potensiell bivirkninger for barn og unge. På grunn av uvissheten anbefales ikke langvarig bruk av melatonin, og spesielt jenter og unge kvinner bør være forsiktige med bruken.
Når bør man ikke ta melatonin
Det er flere tilstander og årsaker til at man ikke bør bruke melatonin. Les hvem her.
Melatonin og alkohol
Kan man ta melatonin når man har drukket alkohol?
Nei, man bør ikke drikke alkohol sammen med melatonin da den søvnregulerende effekten nedsettes.
Kan man kjøre bil?
Da melatonin medfører trøtthet bør man ikke kjøre bil i 4-5 timer etter inntak.
Melatonin eller lysbehandling?
Det er omdiskutert om melatonin eller lysbehandling er mest effektivt til å regulere døgnrytmen. Selv om flere undersøkelser har vist best effekt av lysbehandling foreligger det ikke nok studier til å konkludere noe sikkert.
Kan man bli avhengig av melatonin?
Melatonin er ikke vanedannende så det er ikke en fare for å bli avhengig av medisinen. Hvis man ikke oppnår bedre søvn med kortvarig bruk av melatonin bør man stoppe med inntak av preparatet. Ved langvarige søvnproblemer bør man konsultere fastlege.
Melatonin har flere kjente bivirknnger du kan lese om her:
